Как в Япония сложиха край на зъбните пломби

Как в Япония сложиха край на зъбните пломби | Диана

Още през вече далечната 2005-а година японският учен д-р Казуе Ямагиши направи революционно изобретение, което успешно лекува малките пукнатини по зъбите ни.

С помощта на изобретена от него зъбна паста може бързо и безболезнено да се запълват дупките и пукнатините по зъбите, а също и да се възстановява зъбния емайл без помощта на стоматолози.

По своя състав тя е сходна със зъбния емайл и може да се нанася директно върху пукнатината на зъба. Материалът е бил получен в резултат на експерименти с хидроксиапатит – главната градивна съставка на зъбите.

Отначало съдържащата се във веществото киселина леко разтваря повърхността на повредения емайл. След три минути пастата се кристализира и изкуственият материал се вгражда здраво в структурата на естествения емайл. Освен това веществото е много ефикасно антибактериално средство.

Тестовете, проведени от японски стоматолози, показват, че лекувания с помощта на тази паста зъб по нищо не се отличава от здравия. Разликата не може да се забележи дори с микроскоп.