Митове и истини за алергиите

Митове и истини за алергиите | Диана

За алергиите има разпространени много схващания, някои от които са верни, други само отчасти, а трети пък нямат нищо общо с истината. Кои са най-популярните сред пациентите, обясняват специалистите от Александровска болница.

  “Алергията е наследствено заболяване.” Понякога то наистина се предава генетично. Колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е рискът от алергия при децата. да развият алергия. Рискът е 15%, ако нито един от родителите не е алергичен, 40% ако бащата или майката са алергични, 60% ако и бащата, и майката са алергични, и 75% ако бащата, майката и още един член от семейството са алергични. Не самата алергия, а предразположението към нея се предава по наследство. Освен това не е задължително децата да са чувствителни към същите алергени, към които са и техните родители.

  “Алергията не може да бъде диагностицирана при деца под 5-годишна възраст.” Това е заблуда. Преглед при специалист, включващ снемане на персонална и семейна анамнеза, извършване на кожни проби или биологични тестове, може да бъде направен и в много по-ранна възраст. Това дава възможност да бъдат взети превантивни мерки, като например избягването на алергена.

  “Алергията може да изчезне спонтанно.” Това е вярно само отчасти. Само 10% от алергиите изчезват спонтанно. Това са случаите на някои хранителни алергии като алергията към краве мляко. Нелекуваната алергия може да се усложни реакцията стане към повече алергени, или да се превърне в астма.

  “Всяка възраст има своята алергия.” Вярно е, че алергията се променя в хода на живота. Тя може да се прояви под различни форми. Хранителната алергия се наблюдава по-често в детската възраст. Проявява се като уртикария или екзема. Развитието на алергичната реакция е различно в зависимост от хранителния продукт. При алергия към кравемляко в 80% от случаите, проявите изчезват след 18-ия месец. Алергията към фъстъци се среща в 80% от детските хранителни алергии, проявите са непрекъснати.

  Респираторната алергия (ринит, астма) се проявява на по-късен етап и продължава и в зряла възраст.

  “Приемах антихистамини, чувствах се по-добре, но когато спрях лечението, симптомите се върнаха.” Медикаментите като антихистамини и кортикостероиди веднага облекчават симптомите, но не премахват проблема изцяло. Десенсибилизацията е лечение на причината за алергията, което се състои в отново постепенно привикване на организма към съответния алерген, отговорен за алергичната болест. Идеалното лечение е комбинацията на двата типа терапии.

  “Сенната хрема е алергия.” Да, това е така – тя е сезонен алергичен риноконюнктивит като реакция към полените, влизащи в контакт с носа и очите. Симптомите са бистра носна секреция, запушен нос, кризи на внезапно кихане, сърбеж на носа или на небцето. Много често има и конюнктивит – сълзене, зачервяване и изтръпване на очите.

  “Често астмата е с алергичен произход.” В детска възраст е вярно за 85%от случаите. При възрастните разпространението на алергичната астма е в по-малка степен. 40% от нелекуваните алергични ринити прогресират в астма. Една четвърт от алергичните пациенти развиват едновременно астма и ринит.

  “Детето ми е с екзема, най-вероятно ще има и астма.” Атопичната екзема и астмата са две отделни прояви на алергията. Само едно дете на всеки пет с атопична екзема ще развие астма. Вероятността за развитие на астма е по-голяма, ако екземата се е появила под 2-годишна възраст.

  “Докторе, имам уртикария, аз съм алергичен.” Алергията представлява само една от многото възможни причини за уртикарията. Алергологът ще извърши подходяща диагностика, която да му позволи да каже дали уртикарията е с алергичен произход.

  “Имам алергия към слънцето.” Но е неточно. Слънцето може да отключи резлични типове обриви, познати под термина “фотодерматози”, които не са с алергичен произход. Слънцето може да провокира химична реакция, която да трансформира една субстанция (крем, медикамент) и да я превърне в алергизираща.

  “Алергията ми към полени ще мине, ако живея в град, защото там ги няма.” И това е заблуда. Полените присъстват в достатъчно количество в парковете и градините, поради което могат да отключат алергична реакция. В дните със силен вятър те се транспортират с километри от провинцията към града.

Източник:  www.framar.bg