В народната медицина това растение се счита за лекарство на всичко. Ангелика (Angellica arhangelica) се използва и като лекарство, и като храна и като подправка (заради аромата си). През Средновековието, Ангелика е била една от основните билки, които са използвали. През този период с нея са се спасили много хора, затова тя получила името “ангелска билка”. От тук, по-късно през годините възникнало името Ангелика. Смята се, че я е открил самият Свети Архангел Михаил.
В България, тя е позната и под имената пищялка, лечебна пищялка, както и анжелика.
Разпространение на ангелика
Среща се в северните и източните части на Европа, а също и в Средна и Източна Азия. В България е разпространено по влажни и мочурливи места, Култивира се чрез засаждане през есента или ранната пролет. В България се среща най-често горската пищялка.
Описание на ангелика
Дву или многогодишно студоустойчиво, ароматно, с кухо стъбло и фини листа с дълги дръжки. През лятото образува зелени до бели цветове, които биват последвани от обли яйценодобни семена. Растението достига височина до 2,5 м. и широчина до 1,1 м. Долните листа са твърде големи (60 до 90 см), тройноперести, с цилиндрични, кухи дръжки, листчетата са яйцевидни до продълговати, неравномерно назъбени, като връхното е триделно, а страничните —- двуделни; горните листа са двойноперести. Листните влагалища са големи, издути. Цъфти през юли—август.
Използваемите части на ангелика
Корени, стъбло, листата и семена. Корените се събират през есента, листата по време на цъфтежа, а семената когато са узрели напълно. Стъблата се прибират в началото на лятото. Всички части се сушат и се ползват за приготвянето на отвари.
Съдържание (Химичен състав) на ангелика
Съдържа етерично масло, което се намира главно в корените, фуранокумарини, ангеликова и валерианова киселина, танини, восък, флавоноиди и др.
Коренът на тази билка е добър и за храносмилането, а етеричните масла от това растение се използват за насърчаване на апетита и възстановяване от тежки заболявания като анорексия . Също така, тази билка помага и за менструални болки и оплаквания, ревматични болки и заболявания на черния дроб. Билката помага и за възпаление на белите дробове и бронхит. Предотвратява съсирването на кръвта, така че се препоръчва и за лечение на тромбоза. Използва се и като средство за успокояване и спокоен сън.
Употреба на ангелика
– Като отвара за вътрешна употреба – болкоуспокояващо. стомашно, спазмолитично и откашлячно средство. По 100 мл. 3 пъти на ден преди ядене.
– Външно като компрес – 1-2 чаени лъжички ситно нарязани корени се запарват 300 мл. вряша вода, кисне 4 часа.
– Прилага се и под форма на студена запарка: 1/2—1 чаена лъжичка ситно нарязан корен се поставя в 1 чаша студена вода, след 30 мин се възварява за няколко минути. Изпива се за 1 ден на няколко пъти.
Внимание!
При продължителната употреба на ангелика са възможни фотосенсибилизнраши реакции (повишена чувствителност на кожата към светлина). Важно е да се отбележи, че консумацията на това лекарство не се препоръчва по време на периода на бременността, както и в периода на кърмене на бебето. Не се препоръчва да я консумират и хора с диабет, както и тези, които пият лекарства за съсирване на кръвта.
Въпреки че много помага, тази билка днес е почти забравена и извън употреба.