Защо един от най-богатите на витамин C плодове е опасен?
70% от лимоните, използвани за украса на питиета и ястия съдържат микроорганизми, предизвикващи инфекции
Ново проучване на американски учени доказва, че лимоните не са толкова полезни, колкото си мислихме до момента.
Според проучването, проведено главно в ресторантите в Ню Йорк, 70% от лимоните, които се използват за украса на коктейли или участват в гарнитурата към някое ястие, са опасни за здравето ни.
Причината е, че по време на готвенето по кората и самия плод много често попадат бактерии и микроорганизми, които когато достигнат питието или храната ни, може да предизвикат инфекции в тялото.
Учните са открили още няколко причини защо лимоните са вредни:
- Високото съдържание на киселина в лимоните може да разруши емайла на зъбите и дори да предизвика язви в устата.
- Консумацията на много витамин C от лимоните е възможно да предизвика гадене и дори повръщане, ако се прекали.
- Лимоните помагат за абсорбиране на желязото от организма и при повишен прием значително повишават нивата на този елемент в тялото.
Снимки: Profimedia