Опасно слънце край морето

Опасно слънце край морето | Диана

Слънчевите ултравиолетови лъчи ще представляват риск за здравето днес.

Високи стойности на интензивността на слънчевите ултравиолетови лъчи, които представляват екстремен риск за здравето, бяха измерени от еколаборатория във Варна, пише “Монитор”. Проучването няма претенции за представителност, съобщиха авторите му от Обществения център за околна среда и развитие, които обаче отправиха предупреждение към плажуващите да вземат необходимите мерки. Първоначалните измервания за деня показали 4,7 UVi, което според Световната здравна организация означава умерен риск, но към 13 часа при ясно небе са засечени стойности от 11,06 ултравиолетово излъчване. Те представляват екстремен риск за здравето на най-чувствителните хора и предполагат сериозна защита от ултравиолетовите лъчи, в това число избягване на престой на слънце и задължителни предпазни средства на кожата, като блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подходящи за сезона материи, шапка, качествени слънчеви очила, защитна козметика.

В България, за разлика от много други страни, няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от БАН бе направен подобен опит само с 3 датчика за цялата страна, като 2 бяха в и около София, а третият в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от 7 юли 2012 година, посочват авторите на изследването. От гражданската еколаборатория съобщават, че измерването на интензитета на UV лъчите ще продължи епизодично, изцяло на доброволен принцип, и през следващите дни. Междувременно вчера най-високи температури бяха измерени в Сандански, където термометрите чукнаха 39 градуса. Жегата ще продължава да ни мори и днес, като се очаква живакът да показва между 34 и 37 градуса.

Синоптиците обявиха жълт код за опасно високи температури в 24 области. Кодът за жега няма да важи единствено за областите Добрич, Варна, Бургас и Смолян. Над планините ще е слънчево с временни увеличения на облачността, ще духа до умерен предимно източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25 градуса. По хладно ще остане времето по Черноморието, където термометърът ще се движи между 26 и 28 градуса.