Проф. Донка Байкова: Яденето на кренвирши е самоубийство!

Проф. Донка Байкова: Яденето на кренвирши е самоубийство! | Диана

Искате да се самоубиете? Купете си кренвирши, това казва пред “Ретро” проф. Донка Байкова.

Тя е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.

– Само преди дни обществото ни настръхна, проф. Байкова. Оказа се, че в кофичките с кисело мляко има забранен соев лецитин?
– Вярно е. Досега не се бях срещала с това безобразие – лецитин да се използва като технологична добавка в млякото. Производителите му я вмъкват в него като разбухвател, за да увеличат обема му. Доскоро си позволяваха да влагат само нишесте.

– Що за гавра с хората е това?
– Специалистите по хранене сме много разтревожени, напълно се срина доверието в състава на родното кисело млякото. Още повече, че това, с лецитина, е произведено от реномирана фирма.

– Хайде, кажете името й!
– Не го зная, но става дума за един най-големите производители на кисело мляко.

– Стига сме крили от хората такива жизнено важни истини, проф. Байкова!
– И аз твърдя същото, но не зависи от мен. Както обясниха от Асоциацията на млекопреработвателите – това е недостатък на нормативната база. Когато се констатират подобни нарушения, няма закон според който обществото да бъде информирано за фирмата, нарушител.

– Значи браним мошениците за сметка на народа!
– Точно така. В случая с млякото явно има някакво лоби в полза на млекопреработвателите.

– Да се върнем към соевия лецитин, защо е толкова вреден?
– Това е ГМО синтетичен продукт, т.нар. Е 322 и крие сериозни рискове за здравето на хората. Ако беше натурална съставка в продуктите, нямаше да се тревожа. Защото природата си знае работата. В случая обаче като субстанция вече се превръща в опасно биологично активно вещество. А и соевият лецитин се произвежда предимно от соево олио с помощта на химикала хексан. Химическото му рафиниране се прави като се разтваря мазнината с хексан, който после се отделя чрез изпарение. Но никой не казва, че около 25 кг отровен хексан на всеки 1 тон олио не могат да се изпарят и всички ние ги изяждаме.

– И какво се случва като хапваме лецитин?
– Първо: намалява се минералният хранителен внос в организма. Защото лецитинът като гъба заграбва минералите от храната. И желязото, калцият, цинкът – жизнено важни за костите, кръвта и имунните ни сили, минават транзит през организма. Те просто се изхвърлят. Лецитинът влияе сериозно на щитовидната жлеза. Особено при децата разстройва баланса на хормоните и спира растежа им. Да не говорим до какви алергии довежда – кожни обриви, дихателни проблеми.

– Един деликатен въпрос на читател на „Ретро” – вярно ли е, че лецитинът убивал мъжката сила?
– Човекът има пълно основание да се притеснява. Лецитинът влияе върху функцията на простатата. намалява потенцията и производството на мъжките полови хормони, на тестостерона.

– Какво става, проф. Байкова, вече ни хранят с пълни боклуци! В Пловдив продават „телешки” салам с 1% месо, другите му съставки са Е-та, смлени тлъсти свински кожи, нишесте…
– Твърдо вървим към самоунищожение заради всички имитиращи хранителни продукти на нашия пазар. На първо място повишаваме риска от инфаркти и инсулти – 65% от смъртните случаи в България се дължат на тях. По този показател сме на първо място не в Европа, а в света. Второ: боледуваме масово от рак. С голяма тревога ще кажа и че всеки трети българин вече страда от алергии.

– Но никой от управниците не се притеснява, нито взима мерки срещу този бич!
– Е, сега здравното министерство реши с 10% да повиши данъка и потребителската цена на продуктите, богати на сол и съдържащи опасното палмово масло. Имам пред вид маргарините.

– Защо тогава телевизиите бълват сладникави реклами, как маргарините са страшно полезни за децата и цялото семейство?
– Има 2 вида маргарини. Меките – за мазане върху филия, са с нищожно количество вредни трансмастни киселини. Те не са опасни. Всички останали обаче, т.нар. твърди кулинарни маргарини придават структура и форма на продуктите, в които се влагат. Те съдържат опасното, но евтино палмово масло – от него се произвеждат и пластмасите. И производителите на различни храни умират да ги влагат в тях. Такива храни са кашкавалите, сирената, всички сладкарски изделия и закуските, които децата толкова много обичат. Най-вече любимите им кроасани.

– Лятото свърши, вече не гладуваме за да изглеждаме добре на плажа. Жените масово се оплакват, че изведнъж са започнали да пълнеят?
– О, това се случва всяка година. След жестоките диетични режими, организмът има желание много бързо да насочи всеки хранителен внос към резервните си енергийни запаси, а те са предимно под формата на мазнини. Защото си казва – кога ли пак ще ме подложат на толкова сериозни ограничения. Т.е. появява се т.нар. булимичен глад – рефлекс на организма да натрупа резерви за оцеляване, ако пак му стоварим някоя диета. Така че след лятото бързо качваме поне по 4 кг. отгоре – това е познатият йо-йо ефект.

– Докато пак минем на диета пред новогодишните празници!
– Така е, след всяко неуспешно задържане на по-ниски килограми започва дебелеенето. Но знаете ли колко вредно за организма е това сваляме и качване на теглото? Защото мазнините се разграждат до органични крайни продукти – ацетони, алдехиди и кетони, които минават с урината през бъбреците. И не си заслужава след като веднъж са минали в огромно количество, сваляйки 5 кг., ние отново да правим този цикъл в посока дебелеене. По този начин увреждаме безвъзвратно паренхима на бъбреците. Увреждаме и черния дроб, но той е с по-големи възможности за възстановяване. Просто очакваме да му се възстановяват повече клетки, което при бъбреците е невъзможно.

– Най-ефективната „есенна” диета?
– Конкретно: сутрин започваме с фреш или един плод. Но преди него нещо за детокс – една цитронада – чаша топла вода с изцеден лимон, мед и малко сода за хляб, за да се газира. После плод, а след 15 мин. въглехидратна закуска.

– Хрупкав сандвич с шунка или кашкавал?
– О, не! Овесени ядки, сусамово семе, ленено семе. Съотношението 1 към 1 към едно и разбира се с 3-4 лъжици кисело мляко.

– Мнозина не си падат по безвкусните овесени ядки!
– Ще ги заменят с ленено семе. Но овесените ядки имат най-много пектин, те намаляват кръвната захар, съдържат и антиоксиданти.

– А защо просто да не си купим от аптеката пектин на хапчета и да си ги гълтаме?
– Не е равностоен този пектин, защото той е пречистена субстанция. Тя винаги е много силно биологично активна, макар и полезна, може да ни навреди. И тя, като лецитина, ще стане адсорбатор на минералите и организмът ни ще обеднее на тях.

– Ами тогава да изядем 2 ябълки!
– Това вече е чудесно, можем да ги ядем и сурови или печени. Винаги и колкото искаме. Тъй че зърненият микс ако не е с кисело мляко, нека да бъде с плодове. Обядът – 5 дни в седмицата месо и риба, 2 дни – постни манджи, които включват боб и ориз. Вечерята е огромни количества зеленчуци – супи, готвено, салати. Може и малко месо и риба, и 1 яйце.

– Как да оцелеем – магазините ни са пълни с храни – боклуци, можем ли да ги разпознаем?
– Много пъти съм казвала – купувайте по-малко количество, но качествени продукти. Те са по-скъпи, но не крият риск за здравето и живота. Месото – свинското е най-безопасно, то е най-чисто от хормони и антибиотици. Тогава не е опасно и от холистерол. Защото заради млеконадоя на кравите, ги тъпчат с хормони и антибиотици и говеждото не е за ядене.

– Пилетата, нали и тях ги хранят с антибиотици?
– Затова и аз вече имам страхове от него. Няма пиле, което да не е отглеждано в условията на т.нар. интензивни технологии. Ако все пак купим цяло пиле – веднага махаме кожата и трътката. Не купуваме колбаси! И не яжте пилешки дробчета. Последно: четете етикетите и когато видите повече от 3 Е-та, бягайте…

– За разнообразие да ядем ли кренвирши?
– Купувайте кренвирши само, ако сте решили да се самоотравяте…