Сироп от бъзак – едно от най-ефикасните противоракови лекарства

Сироп от бъзак – едно от най-ефикасните противоракови лекарства | Диана

Известният народен лечител Петър Димков, с чиито рецепти са се излекували хиляди българи, винаги държал на бюрото си един вълшебен сироп. Лечителят приготвял от него в големи количества всяка година.

Билката, която той използвал, се казва бъзак (Sambucus ebulus) или тревист бъз (известен още като бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе).

В народната медицина бъзакът е високо тачена билка, тъй като притежава невероятни целебни качества. Той укрепва организма и се ползва като противораково средство. Препоръчва се също така при трудно уриниране, затлъстяване и като слабително средство.

Сироп от бъзак

В стъклен съд с широко гърло се подреждат пласт бъзак и пласт захар. Най-горният слой трябва да е от захар. Отворът на съда се завързва с марля и се оставя до пълно разтваряне на захарта. После се прецежда и  се налива в бутилки. За затваряне не се използват капачки, а двойна марля. Сиропът се съхранява на тъмно и студено място.

Важно: Плодовете бъзак трябва да са добре узрели, тъй като зелените са отровни!

От сиропа се приема по 1 суп. л. 3 пъти дневно половин час преди основно хранене.

Ако искате, можете да изпробвате и  чай от бъзак . Приготвя се по следния начин: 1 ч. л. наситнени корени се сваряват с половин литър вода на слаб огън в продължение на 10 мин.

Оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 1 малка чаша (75 мл) 4 пъти на ден малко преди хранене.