Страстите Рачешки – непредвидено любовно танго

Характеристики на зодия Рак според Милена Вълканова.

Срещал ли ви е животът с Раци? На потърпевшите ще кажа: Честито, вие печелите първа награда за душевна проникновеност, психически стоицизъм, всеотдайност и търпение.

Раците на пръв поглед са мили, предразполагащи и отзивчиви. Можеш да се отпуснеш в уюта на тяхното присъствие и да изплачеш душата си, да разкриеш сърцето си, получавайки другарско рамо, носна кърпичка и топла, питателна супа, след което да си тръгнеш обновен и пречистен.

Но те са такива, докато не ги настъпиш по мазола. Сблъскат ли се с отхвърляне или дори само със сянката на съмнението, че ги очаква несподеленост, Раците се затварят в черупката си. Вие ще обикаляте около тази непристъпна крепост – студена и непреодолима, но обитавана от най-крехкото и нежно същество, което, ако се осмели да ви допусне до покоите си, ще ви дари с най-незабравимите мигове на единение и екстаз.

Спомням си за приятелка, с която прекарвахме дълги нощи в терапевтична взаимопомощ, “виновник” за които беше нейният възлюбен Рак. “Това е най-странното същество, което съм срещала“, възкликваше моята интелигентна Близначка. Две седмици бил любвеобилен и неотразим, истински рицар, отдаден на дамата на своето сърце, но през следващата се покривал, ставал хладен като лед и непроницаем като лондонска мъгла.

Две напред, една назад – това е екзистенциалният танц на Раците. Те опипват почвата до безкрай, докато се убедят, че тази почва не е плаващ пясък, а плодороден чернозем, който ще приеме и отгледа тяхното скъпоценно семе. А семето може да бъде чувства, бизнес инвестиция, планове за общо бъдеще, дом, семейство…

Моята дружка обаче се побъркваше от това непредвидено любовно танго, което я разкъсваше и подхранваше вътрешната ѝ несигурност и в същото време отразяваше неувереността на партньора ѝ.

Добре, че любовта ѝ я дари с търпение, а интуицията ѝ – с вярата, че си заслужава да чака. Така тя се впусна в ритъма на танца две напред, една назад, и тангото я отведе в райската градина на нейния Рак. Съвсем буквално говоря – като типичен представител на своя знак той си бе устроил местенце в планината, недалеч от града, където се грижеше за своите цветя, дървета, плодове и зеленчуци, бе близо до природата, чувстваше се защитен, зареждаше се с енергия и имаше свой дом.

Снимка: Thinkstock

Нуждаеше се и от принцеса, която да сподели неговата крепост, но тя явно първо трябваше да издържи теста за пригодност, за да може да бъде допусната и коронована. Е, все пак накрая заживяха щастливо – наред с насажденията, той вече с удоволствие се грижеше и за моята приятелка, изненадвайки я с всевъзможни кулинарни вълшебства.

Такива са Раците – царе на тангото. Може би неслучайно Аржентина, родината на този страстен танц, е под знака на Рака, а самото име на държавата идва от думата argento, която означава сребро – металът на Луната, покровителката на Раците.

Те са царе и царици и в кухнята, с тънък усет за метафизиката на храната и за дълбокото значение на максимата “Любовта минава през стомаха”. Както прочутата писателка на любовни романи и достойна представителка на знака Рак Барбара Картланд е казала: Подходящата диета насочва сексуалната енергия в правилната посока.

Ракът е женски знак. Той е първият воден знак в зодиака, символ на творческата женска енергия, на първичния океан, от който възниква животът. Образът на огромната утроба на съществуването, от която се откъсва всичко, за да се реализира във физическия свят, се проявява в развития майчински инстинкт на Раците.

Те са силно привързани към децата, семейството, дома – всичко, което им създава усещане за принадлежност и корен. Тази тенденция понякога е толкова отявлена, че представителите на четвъртия знак от зодиака се превръщат в задушаващата майка-орлица, която не пуска детето да отлети от родното гнездо и го осакатява в стремежа си да го предпази и задържи за себе си.

Снимка: Thinkstock

Задача на Раците е да научат, че са творчески потенциал и благодатна почва, която може да дава живот, да подхранва и отглежда, но няма право да задържа и възпира покълналото семе в стремежа му към Слънцето и небесата.

Вашите деца не са ваши деца. Те са синове и дъщери на копнежа на живота да съществува. Те идват чрез вас, но не от вас… – всеки отдаден родител Рак трябва периодично да си препрочита и припомня тези стихове на Халил Джубран.

Управителят на знака Рак е Луната. Затова те са впечатлителни, с променливи настроения, мечтателни и емоционални. Положението на Луната в хороскопа описва връзката с майката, преживяванията в първите месеци и години след раждането, оставили незаличими отпечатъци върху психиката.

Снимка: Thinkstock

Нарастващата Луна в митологията се родее с богинята-девица Артемида, дала обет за безбрачие, която скита волна и свободна из горите и ловува. Когато нейният архетип натежава диспропорционално в живота на Рака, той се превръща в puer eternus, вечния младеж, или девойката, която отказва да прекрачи прага на зрелостта и да поеме отговорност за живота си. Това често са жизнерадостни личности, останали (тиранични) деца до късна възраст, търсещи във връзките си майката. И именно връзките им се явяват сферата на техните най-болезнени провали.

Раците, в които е по-силен архетипът на пълната Луна, олицетворение на богинята-майка, са изправени пред опасността да се превърнат във всеотдайната майка, която не познава друга роля за себе си и може да стане властна, вечно бременна и никога нераждаща.

А онези, в които най-жив е архетипът на намаляващата Луна – богинята-старица Хеката, пазителката на кръстопътищата, осветяваща пътя на скитниците в нощта – са мъдрите Раци, които прозират зад видимото и чуват тайните на сърцето. Те трябва да се пазят от сянката си на душевно безплодие, манипулативност и отмъстителност.

Снимка: Thinsktock

Луната е нощно светило, което огрява бледите, разсеяни сенки с отразена светлина. Затова и тя е рецептивният, възприемащ принцип, който ние отиграваме отново и отново в отношенията си с околните, отразявайки тяхното излъчване, реагирайки на езика на телата им, на негласните сигнали и настроения, които ни пращат. Раците са виртуози в това да сканират, усещат, да се адаптират и да взимат предохранителни мерки.

Но именно възприемчивостта им ги прави емпатични, състрадателни и емоционално адекватни. А ако преодолеят своята ранимост, субективност и засегливост, могат да бъдат отлични педагози, терапевти и социални работници, реализирайки нуждата си да се грижат по един градивен начин.

Същата тази възприемчивост изостря сетивата и интуицията на Раците, позволявайки им да проникнат отвъд видимото и свързвайки ги с тайнствата и селенията на въображението, превръщайки ги в поети, музиканти и артисти.