Този плод e богат на съставки, полезни за здравето. Една порция вишни съдържа само 100 калории и половин грам мазнини.
Плодът е характерен със своите антоцианини. Китайски учени установиха, че тези вещества предпазват от натрупването на мазнини в областта на корема. При тестове, направени с опитни мишки, при които било предизвикано изкуствено затлъстяване, антоцианините им помогнали да намалят с 5 процента телесната си маса и най-вече тлъстините в коремната област.
Консумацията на вишнев концентрат спомага за повишаването на нивата на мелатонин в човешкия организъм. Този хормон играе ключова роля при заспиването, така че плодът е много ефикасен при борбата с безсънието.
Д-р Кери Кюл от Орегонския медицински университет установи, че когато спортисти-маратонци консумират вишнев концентрат, те страдат от много по-слаби мускулни болки след състезанията.
Извлекът помага и за успокояването на артритни болки.
Не на последно място вишните са полезни и за сърцето. Антоцианините имат благодатно въздействие върху коронарната дейност. Те притежават силно антивъзпалително действиеи намаляват вредните мазнини в сърдечносъдовата система. Техните свойства много напомнят тези на статиновите лекарства, пише изданието.