Защо все ни се изплъзва успехът?

Защо все ни се изплъзва успехът? | Диана

Ако успехът беше нещо просто, всеки, достатъчно склонен да работи усърдно и да упорства, би постигал целите си. Но както всички знаем, здравото бачкане и големите амбиции често не водят до нищо или ни докарват до състояние на апатия и неудовлетворение. Можете да вините късмета, но според науката – като изключим екстремните случаи – обикновено получаваме онова, което сме си заслужили. И така, какво стои между служителите, готови да вложат кръвта, потта и сълзите си в работата, и истинското чувство за успех и постижение?

Преди всичко нагласата. Според експерти, правилната нагласа е също толкова важна за сполуката, колкото вдъхновението и потенето. Но къде бърка мнозинството, що се отнася до изграждането на подходящо отношение към успеха. Ето кои са трите основни грешки:

1. Липсва ви дефиниция на успеха

Можете да бягате с все сила, но ако нямате крайна цел, ще си навлечете единствено хронична преумора. Успехът не е самоопределящ се. За да извлечете ползи от вложения труд, трябва да знаете какво точно искате да постигнете, независимо дали става въпрос за тлъста банкова сметка, житейско пътуване, изпълнено с преживявания, или щастливо семейство.

„Всички се стремим към живот, които изобщо не желаем, но който смятаме, че трябва да имаме – добре платената офис работа, престижната титла, купищата пари,” обяснява уелнес инструкторът Майк Ямел. Може би е по-добре да стартирате собствен бизнес или да обиколите света. Замислете се внимателно за произхода на целите си и „има вероятност да разберете, че не се чувствате успешни, защото преследвате грешните такива. Само вие можете да прецените дали сте сполучили, защото всеки определя успеха за себе си.”

Вижте още:   Винаги слушай собствените си чувства

Писателят Сринивас Рао обяснява нещата по друг начин: не се водете по картите, дадени ви от другите, а по вътрешния си компас. „Ако достатъчно дълго време използвате чужда карта, има опасност да забравите факта, че цялото ви пътуване е основано на план, който някой друг е имал за вас. Спирате да възразявате. Безопасно е, лесно е и ви гарантира, че ще стигнете до финала,” пише той, но картите, които околните са начертали на нашите животи, могат сериозно да ни навредят. „В най-добрия случай ще подходим по доказано ефективен начин, а в най-лошия – ще се превърнем в бледа имитация на пътешествениците, които са отъпкали пътя преди нас,” заключва той.

2. Поставяте себе си в грешния контекст

Всички имаме силни и слаби страни. И както посочва Ямел, успяваме единствено когато попаднем на обстоятелства, в които уменията и предимствата ни могат да блеснат, а недостатъците ни не личат. Една немузикална личност никога няма да се добере до славата с микрофон в ръка.

„Имам приятелка, която години наред беше рецепционистка и мразеше работата си. Постоянно се ровеше в социалните мрежи и правеше нерегламентирани почивки. Най-накрая събра куража да напусне. Само в рамките на няколко месеца, без никаква формална квалификация, тя се превърна в един от най-популярните графични дизайнери в страната,” спомня си Ямел. „Не можете да бъдете успешни, ако постоянно вършите работа, която не ви удовлетворява, или се намирате в токсични взаимоотношения.

3. Прекалено много се стараете да угаждате на околните

Любезността е прекрасно качество. Животът в служба на другите може да бъде много удовлетворяващ, но това не значи, че успехът изисква непрестанно слугуване. Истинските успешните хора си поставят лични цели и умеят да отказват, когато е необходимо.

Вижте още:   Какво наистина си мисли терапевтът ви: "Не съм тъжна, че баба ми умира"

Не казвам, че е добра идея да сте груби, но според Ямел „изразяването на несъгласие и дрязгите с околните – независимо дали са приятели, интимни партньори, родители или колеги – са признак на автентичност. Колкото по-силни са приоритетите ви, толкова по-голяма е вероятността да живеете живота, който вие искате, а не онзи, които другите искат за вас.”

Джесика Стилман, редактор на Women 2.0, за Inc.com, Manager.bg

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds