Здравословните предимства и ползи на танцуването и пеенето

Танцуването и пеенето имат много и важни предимства за здравето.

Ако все още имате колебания дали да започнете да се занимавате с танци, вземете под внимание ползите, които бихте имали от една танцова тренировка:

•    Повишава координацията и мускулния тонус.
•    Подобрява гъвкавостта и помага за баланса на тялото.
•    Повишава силата и енергичността.
•    Интензивно тренира сърдечносъдовата система.
•    Подпомага отслабването
•    Подпомага паметта.
•    Понижава нивото на стрес и успешно се бори с депресията.

Според изследване, направено в Холандия, натоварването при един час социално танцуване се равнява на интензивен тенис мач. Освен това, изразходваните калории са почти същите, а в някои случаи дори повече от тези при баскетбол, гимнастика или волейбол. Броят изразходвани  калории, разбира се, зависи от типа танц, който ще изберете – за човек с тегло 70 кг. това са 270 калории за един час бални танци, 240 калории за един час суинг, арабски танци – 390 калории, салса – над 420 калории, зумба – около 550 калории.

Американският институт за сърдечни, чернодробни и кръвни изследвания заявява, че танцуването подпомага контрола над теглото, намалява риска от сърдечно-съдови болести, регулира кръвното налягане, усилва костната структура на бедрата и ханша, подобрява издръжливостта и координацията.

Според друго медицинско изследване, направено преди 20 години в САЩ, танцуването намалява риска от деменция при възрастните хора. Това вероятно е така, защото музиката и танцът ангажират съзнанието на човека и повишават притока на кръв към мозъка.

Разбира се, не бива да се пренебрегват и социалните аспекти, нови запознанства, придобиване на умения за водене и следване на партньора, възможността да изразиш себе си чрез движенията на тялото.

Танцът откроява индивидуалността и в същото време дава възможност за приятно прекарване сред хора със сходна емоционалност и интереси.

Относно пеенето пък в България си имаме поговорка „Който пее, зло не мисли“. А Учителят Петър Дънов казва „Който пее, малко боледува“.

Всички видове пеене имат позитивен физически и психологически ефект.

Как всъщност се получава това? И може ли просто да започнете сега да издавате звуци и да се почувствате по-щастливи и здрави? Възможно е. Това е така поради няколко причини.

На първо място пеенето е аеробна дейност, което означава, че чрез него постъпва повече кислород в кръвта и циркулацията на кръв като цяло се подобрява. Освобождава се и повече ендорфин. Това от своя страна подобрява настроението и така се намалява нивото на стрес. Освен това, дълбокото дишане, без което пеенето е невъзможно, намалява безпокойството и е ключ към медитацията и други техники за релаксация.

Пеенето в група, в частност, дава редица ползи за здравето. Хората, които пеят редовно, дишат по-ефективно. Според проучване на университета в Кардиф от 2012 г., пациенти с ракови заболявания, които пеят в хор, имат много по-голям дихателен капацитет, което благоприятства лечението им.

При разучаване на нови песни и мелодии, човек се концентрира върху темпото, хармонията, текста и това няма как да се съчетае с концентрация върху нещо друго, например семейни или финансови проблеми. По този начин хоровите певци винаги имат една вътрешна “зона без стрес”. Отдавна е известно, че заучаването на нов материал поддържа мозъка активен и го предпазва от остаряване и депресия, особено при възрастни хора.

Изследователи от университета в Гьотеборг са открили, че по време на музикални изпълнения сърдечният ритъм на хоровите певци започва да се синхронизира, което има успокояващ ефект върху ума и тялото и този ефект е много близък до този от практикуването на някои дихателни упражнения в йога.

Освен здраве, пеенето и танцуването ви дават свобода и щастие, възможност за себеизразяване, нови контакти и много положителни емоции. Изберете своя стил на пеене и го практикувайте!

Източник: https://vitarama.bg