Когато жената се откаже от кариера в името на…

Това не е мнение, написано от жена кариерист.

Това са споделени мисли от страничен наблюдател.

Раждаме се равни.  Беззащитни човеци с чисти души, чийто живот и чието развитие – физическо и духовно, ограмотено или осакатено, зависят от всички външни фактори, върху които родените равни нямат никакво въздействие.

Факторите, определящи бъдещето на момичетата и момчетата, са твърде много, за да могат лесно да се обобщят под теглена черта. Място на обитание на семейството върху картата на света, вероизповедание, социално положение на семейството, възпитание, образование, предпочитания на бащата за пола на детето, политическа обстановка, наложени канони. И още нескончаема редица условия и условности.

Разбираемо.

Неразбираемо.

Жена, израснала като дете в условия на мир и свобода, обичана от родителите си. Получила образование и социално положение, равно на това на средностатистическия човек в днешно време.

Жена, омъжена и забременяла на 20- и няколко години, след или по време на завършване на висшето образование.  С което развитието й свършва.

Неразбираемо.

Жена, забравила за себе си. За своите мечти и амбиции. За всичко, което е била преди да се омъжи, преди да създаде семейство – предприемчива, амбициозна, независима, секси, по детински дива, мечтателна, изобретателна, с мечти за своето бъдещо развитие, за своя живот, когато се отдели от мама и тате след абитуриентския бал.

Жена, забравила, че съществува. В името на …

Жена, омъжена и забременяла на 20- и няколко години. И дотам. Първо дете. Второ дете. Евентуално трето. Колко е хубаво да си ги гледаш у дома! Да се събуждаш с мисълта за това какво днес мъжът ще си пожелае за закуска, обяд и вечеря, защото изисква да му се стои „диван чапраз”! Колко точно пъти Първото, Второто и евентуално Третото отроче ще се уригнат, ще се намръщят, ще се усмихнат, ще идат до тоалетна. Колко точно грешки са допуснали децата в днешния тест по математика, колко пъти са се спънали в часа по физическо, колко нови дупки има в новите чорапи. Колко точно хляб и кюфтета, и бира, са останали заредени в хладилника, чието съдържание е платено с картата на мъжа в семейството.