Защо толкова много обичаме шоколад?

Никога не се замисляме, преди да посегнем към шоколадово блокче или да удавим всичките си мъки в бонбони.

Това е като необясним инстинкт, който ни кара да жадуваме за шоколад повече от всяка друга храна. Критичното мислене никога не излиза на сцената навреме и ние се оказваме с шоколад в устата си, много преди логическите вериги в мозъка ни да успеят да реагират. Но наистина има някои обективни фактори, които обясняват защо обичаме тази храна толкова много!

Нека да разгледаме някои от тях.

Желанието ни за шоколад може и да не е чак толкова необяснимо.

ЗАХАР + МАЗНИНИ = НЕУСТОИМА КОМБИНАЦИЯ

Ако разгледаме хранителната стойност на какаовите зърна – те изглеждат като пълноценно и питателно ястие само по себе си. Какаовите зърна са съставени от:

  • 50-55% мазнини (какаово масло)
  • 30% въглехидрати (фибри и захар)
  • 10% протеини
  • 3% полифеноли (флавоноиди/антиоксиданти)
  • 2% Минерали (желязо, магнезий, калий, цинк и др.)

Ако вземем предвид и добавените в шоколада съставки като захар, мляко и какаово масло, шоколадът се превръща в богата комбинация от мазнини и въглехидрати. Според науката тази комбинация е силно пристрастяваща: ултра-преработените храни, които имат много високи нива на мазнини и рафинирани въглехидрати са тези, които хората ядат натрапчиво. Въпреки че естествените храни като боб, авокадо и ядки също съдържат тази неустоима комбинация, храни като шоколад, пържени картофи и сладолед са тези, към които посягаме, когато сме под стрес или се нуждаем от емоционален заряд.

„Комбинацията мазнини-въглехидрати активира невронните вериги в центъра за възнаграждение на мозъка повече от другите видове любима храна,по-сладка или по-високоенергийна храна или по-голяма порция. ”

Това не означава, че шоколадът е нездравословен или опасен, но за да сте наясно, че тази комбинация от мазнини+въглехидрати в шоколада оставя дълготраен спомен върху мозъците ни, и те продължават да искат още и още…

ЖЕЛАНА НАГРАДА

Когато сте били дете, обещавали ли са ви шоколад в замяна на добро поведение? Или след постигането на нещо важно? Или като награда за търпение в нежелана ситуация?

Може да пренасяме същите тези чувства в живота си като възрастни. “Заслужавам го!” е това, което заявяваме пред нашето шоколадово лакомство след дълъг ден на конференции и срещи. Нашите родители са отредили на шоколада специално, уникално и почти елитарно място в ежедневието ни като деца. Жадувахме за него, плакахме за него, правихме цяла сцена за него, вълнувахме се заради него…

Дори и да не го осъзнаваме, тези спомени са гравирани в нашето подсъзнание и ние продължаваме да се държим според тях.

Шоколадът не е бил нещо, до което ни е даден безплатен достъп. Или е трябвало да работим за това, или сме били принудени да се въздържаме от него. Може би това е причината да се окажем, че като възрастни се отдаваме толкова много на това удоволствие. Сега имаме парите, времето и възможностите да отидем да си купим шоколад, когато пожелаем.

Това е нашето отмъщение за дългите години борба.

УНИКАЛНО СЕТИВНО ИЗЖИВЯВАНЕ

Няма много храни, които включват всичките 5 сетива толкова, колкото шоколадът. Гледката на красив блясък и дизайн, необходимото докосване, очаквания звук от разчупването му, букетът от аромати и хиляди различни вкусове предлагат пълно сетивно изживяване. Но това не е всичко!

Защо толкова много обичаме шоколада

Шоколадът е уникална храна, която предлага цялостно мултисензорно изживяване.

Шоколадът също е пътуване с множество текстури. Започва като твърд блок или слой при стайна температура, след това омеква в устата, докато какаовото масло се разтопи, докато почти се превърне в течност и след това накрая изчезва, без да остави никакви следи. Докато другите храни предлагат една постоянна консистенция, шоколадът по своята същност има многоструктурна природа, готова да се разгърне секунда след секунда. Когато включва добавени съставки, шоколадът носи безкрайна комбинация от хрупкаво, дъвчащо, кадифено, песъчливо, лепкаво и гладко усещане в устата. И нужно ли е изобщо да споменаваме безкрайното му разнообразие от вкусове?

Това са само малка част от факторите, които влияят на вкуса на обикновен тъмен шоколад: сорт какао, място на произход, година на прибиране на реколтата, земеделски практики, ферментация, профил на печене, време на конширане, практики на стареене. Вкусовете на шоколада винаги са непредвидими, допринасяйки за нашето вълнение и любов към тази храна.

УНИВЕРСАЛЕН, ДОСТЪПЕН И ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕН

Има шоколадов продукт буквално за всеки вкус. От любителите на сладкото, които обичат млечен и бял шоколад с добавки, до вкусните вкусове, които могат да се насладят на 80% процента какао и пикантни съставки, никой не е пропуснат. Вече се посрещат всякакви диетични нужди и изисквания (веган, без глутен, без соя, кашер, без ядки), с богат избор между най-традиционните, най-модерните и най-странните съставки. Смея да посочите още една храна, която е толкова гъвкава, колкото шоколада!

Ниската цена на шоколада, също е допринесла за неговата популярност. Когато Милтън Хърши успява да превърне шоколада в масово произвеждана стока през 1900 г. , шоколадът губи своята аура на изключителност и престиж. Отдавна бяха отминали времената, когато само ацтекските императори и испанските аристократи можеха да се насладят на шоколад. Сега дори финансово затруднените класи можеха да си позволят парче от храната на боговете.

Има много храни, които може да не са налични на определени места, държави и обстоятелства. Шоколадът е вездесъщ. Достъпни барове, бонбони и други творения могат да бъдат намерени буквално навсякъде и по всяко време. Когато пътуваме, можем да намерим шоколад на най-малките летища и на най-забравените бензиностанции. В ежедневието ни шоколадът присъства както на официални, така и на неофициални поводи. Винаги намираме шоколад от някакъв вид, където и когато и както искаме.

Би било трудно да бъдете обсебени от храна, която е скъпа, монотонна и трудна за намиране. Разнообразието, удобството и достъпността допринасят за ежедневната ни любов към шоколада.

В заключение – ние обичаме шоколада химически, емоционално, сетивно и практически. От детството до зрелия живот винаги намираме причина да се върнем към тази класическа комфортна храна, която се предлага в безкрайни варианти, които никога не ни изморяват.