Какво ни пречи да бъдем щастливи?

Учителят и писател Тал Бен-Шахар за пътищата и препятствията към щастието.

Какво ще научите от статията:

  • Щастието може да бъде много по-достъпно за хората, ако успеят да го разделят на съставни елементи.
  • Щастието се състои от духовни, физически, интелектуални, релационни и емоционални елементи.
  • Може би най-добрият начин да преследвате щастието е индиректно.
Източник: CDD20/Pixabay

Източник: CDD20/Pixabay

Щастието е сред най-трайните човешки желания. Често това е и най-неуловимият. Слънчевите магии, които освежават бръмченето на нашето ежедневно съществуване, се разсейват толкова бързо, колкото се появяват. Както при всички забележителни проекти, ние предпочитаме да видим нашето начинание за щастие до завършване и да държим валидиращите разписки в ръцете си. В идеалния случай нещо по-трайно и значимо от разпръскване на приятни моменти тук и там.

Тал Бен-Шахар е потопен в този проект от десетилетия. Той пише бестселъри и преподава курсове за щастието (сред тях най-големият курс в историята на Харвард). И все пак, въпреки първоначалните му надежди, опитът му не го е довел до безгрижен живот, имунизиран срещу тъга, безпокойство , страх и завист . „Само два вида хора не изпитват болезнени емоции: психопатите и мъртвите хора“, казва той.

Щастието, както той сега го разбира, е „благосъстоянието на целия човек“. Цялостността означава приобщаване. Той включва нашите трудности, заедно с нашата вродена устойчивост да израснем от тях. Отваря пространство за множество елементи, които съставляват щастието, като ни дава повече възможности да го изпитаме.

Що се отнася до преследването на щастливото завинаги, Бен-Шахар предлага по-мъдро, по-устойчиво търсене: укрепване на нашата психологическа имунна система. „Силната имунна система не означава, че никога няма да се разболеем. Това означава, че боледуваме по-рядко и се възстановяваме по-бързо.“ Тук науката за щастието може да предложи ключови прозрения.

Ето д-р Бен-Шахар за пътищата и препятствията към щастието.

Какво е щастие?

Щастието, както го виждам, се състои от пет елемента: духовно благополучие (смисъл и цел), физическо благополучие ( хранене , упражнения, сън), интелектуално благополучие (любопитство, задълбочено обучение), релационно благополучие (качество време, прекарано с другите; доброта и щедрост ) и емоционално благополучие (прегръщане на болезнени емоции; култивиране на положителни емоции). Като взаимозависима съвкупност от тези пет елемента на SPIRE, щастието е много повече от изпитване на удоволствие.

Pezibear/Pixabay

Източник: Pezibear/Pixabay

Защо щастието се смята за решаващо за това какво означава да си човек?

Както е казал Аристотел, щастието е крайната цел на живота. Това означава, че начинът, по който прекарваме ежедневието си, в крайна сметка се ръководи от това, което мислим, че би ни направило по-щастливи. Това не е добро или лошо нещо. Просто е така, като закона на природата. Дори хора, които работят неуморно за важна кауза, например за премахване на глада по света, го правят, защото намират работата си за значима. Смисълът е елемент на щастието.

Какво ни пречи да бъдем щастливи?

Една от бариерите пред щастието е свързана с очакването, че щастието е непрекъсната верига от положителни емоции. Парадоксално, това очакване пречи на хората да изпитат щастие, защото болезнените емоции не изчезват, когато ги отхвърлим. Те само стават по-силни.

Втората бариера е свързана с приравняването на щастието с успеха. Общоприето схващане е, че щастието може да бъде постигнато чрез постигане на определени цели , като пари, слава или признания. Хората са склонни да мислят, че ако най-накрая постигнат успех, автоматично ще станат щастливи. Това не е така. Следователно, ако щастието е тяхна грижа, хората често преследват грешните неща.

Третата бариера е свързана с начина, по който хората преследват щастието. Искаме да сме щастливи по много причини. В края на краищата постоянно ни се казва, че щастието е добро за нашето здраве, взаимоотношения и работни резултати. Също така е хубаво да си щастлив! И все пак, ако се събудя сутрин и реша изрично да преследвам щастието, ще стана по-малко щастлив.

Кой е най-добрият начин да преследвате щастието?

Косвено. Помислете за аналогията със слънцето. Представете си, че излизате навън в прекрасен ден. Ако гледате директно към слънцето, ще се нараните. Но ако вземете същите слънчеви лъчи и ги разделите с помощта на призма, ще можете да се насладите на цветовете на дъгата.

По същия начин преследването на щастието директно може да ни навреди; преследването му косвено – чрез разбиването му на неговите метафорични цветове (като елементите SPIRE) – може да допринесе за нашето благополучие. Прекарването на повече време в правене на неща, които са значими за нас, започване на медитативна практика, упражнения, извършване на добри дела, научаване на нещо ново или изразяване на благодарност за това, което имаме, са косвени начини за преследване на щастието.

Щастието често може да изглежда като грандиозна идея. И все пак, това е много по-достъпно – ако разделяме и владеем. Ако го разбием на елементи.

Защо сме толкова погрешно информирани за щастието?

Това е заради историите, които ни разказват нашите гледачи, медиите, рекламата и книгите за самопомощ . Посланието, което често ни продават, е следното: Ако искате да сте щастливи, трябва да получите X (например партньор, работа, вещи, пари). Този модел на щастие зависи от придобиването на това, което ви липсва, и обещава постоянно щастие при условие, че тази липса е запълнена. Тези фалшиви вярвания ни подвеждат, като тълкуваме погрешно какво наистина е необходимо, за да бъдем щастливи.

Какво би било по-вярно обещание за това какво наистина е необходимо, за да бъдем щастливи?

Първо, да сме по-скромни относно това, което можем да очакваме. Второ, признаването, че е необходима упорита работа, за да се култивира щастие. Хората често смятат, че е достатъчно да прочетат книга или да посетят семинар, за да овладеят щастието. Но ако някой искаше да се научи да свири на пиано или да играе тенис, би ли повярвал, че прочитането на книга по темата ще го превърне в страхотен музикант или спортист? Не. Една книга е само първата стъпка в много по-дълго пътуване.

Точно както трябва да прекарвате време на корта или пред пианото, трябва да прекарвате време в усъвършенстване на мускулите на щастието и култивиране на това умение. Както при всички неща, ние трябва да положим работа. Тази „работа за щастие“ не само води до прекрасни резултати, но сама по себе си често е прекрасна. Усилието е част от нашата природа; това е, което прави живота ни пълноценен.

Източник: CDD20/Pixabay

Източник: CDD20/Pixabay

Как щастието е едновременно универсално и специфично за културата?

Има три нива, през които можем да изследваме щастието. Първото е универсалното ниво. Елементите SPIRE са универсални. През цялото време хората навсякъде са имали нужда от чувство за смисъл и цел в живота. Хората навсякъде трябва да се движат. Храненето засяга всички нас. Всички сме любопитни и трябва да се учим. Отношенията са критични навсякъде. Всички изпитваме тъга и радост.

След като признаем универсалността на нашия човешки опит, трябва да вземем предвид културното ниво – особено когато предписваме практики, предизвикващи щастие. Има реални културни различия в нашия опит. Това, което представлява здрава връзка, може да варира в целия свят, както и това, което хората намират за значимо.

И накрая, има лично ниво. Двама души, които са отгледани в една и съща култура от едни и същи родители, могат да бъдат коренно различни. Изследването на лично ниво изисква търсене на мен, независимо дали чрез размисъл, водене на дневник или наблюдение. И трите нива са важни за разбирането на човешкото щастие.

Какво можем да научим от другите култури за това как да бъдем щастливи?

В свят в който всичко е синьо, няма синьо. Можем да възприемем синия цвят само в присъствието на други цветове. С други думи, имаме нужда от контраст, за да учим. Пътуването предлага възможност да научим за себе си, да открием какво е универсално и да се поучим от различията. Например, ако идвам от индивидуалистична култура, мога да науча за предимствата да не се налага да се отличавам през цялото време и да се виждам като част от колектива.

Пътуването ни насърчава да експериментираме и да изпробваме нови неща. Това се отнася както за храната, така и за начина на съществуване и мислене. От практики за медитация до чужди книги, към които се обръщам за утеха в трудни моменти, собствената ми квота за щастие включва много неща, които съм събрал от пътуванията си.

Много благодаря на Тал Бен-Шахар за отделеното време и прозрения. Д-р Бен-Шахар е уважаван експерт по позитивна психология, преподавател в Колумбийския университет и съосновател на Академията за изследване на щастието.

Автор: д-р Марианна Погосян