Как да помогнем на детето да създава приятелства

Приятелството насърчава социалното и емоционалното благосъстояние на децата и укрепва тяхната социална устойчивост.

Приятелството е повече от обикновено социално умение за децата.  Създаването и поддържането на приятелски кръг предоставя възможности за развитието на социални умения и разкрива начини децата да се справят с емоциите си. Когато родителите се стараят да предадат опита си и да научат детето да създава приятелства, те му помагат да изгради сговорчив характер, да споделя, да бъде добър, търпелив, отзивчив, съпричастен, благодарен човек, който се отнася към другите с уважение и с готовност за комуникация и сътрудничество.

Родителите са тези, които имат правото и възможността да моделират  характерните качества в детето, които да го превърнат в добър приятел. Многократно е казано, че децата копират родителското поведение, ето защо е важно родителите да имат предвид, че ако искат детето да развие определени качества на характера, то на първо място те самите е необходимо да ги притежават и демонстрират.

На първо място, когато играете и се забавлявате с вашето дете, използвайте думи и изрази, които бихте искали да чуете от него: моля; заповядай; благодаря; извинявай. Да демонстрирате търпение и отстъпчивост също е от съществено значение за това детето да ги развие като страни от характера си.

Когато детето направи нещо хубаво или се справи добре с дадена задача, го похвалете. Когато има защо, направете му комплимент, а когато е тъжно или разстроено, отделете време, за да си поговорите с него, кажете му, че го разбирате и че сте готови да му помогнете да разреши проблема, стига то самото да иска помощ.

Учете детето си да спазва правилата и ограниченията.

Отборните игри и спортове са чудесен начин да се възпитава чувство за отговорност, но и начин детето да намери връстници със сходни на своите интереси, както и сходни физически възможности. Когато детето научи и започне да прилага правилата на отборните игри, то много по-лесно ще се присъедини към другите и уверено ще създава приятелства.
Важно е родителите да насърчават децата си да са позитивни и да имат положително отношение към съотборниците си, да ги канят за общи игри, но и да спазват определени социални граници.

Например: Винаги да питат може ли да играят с играчката на друго дете или да ги канят да играят заедно.

Усвояването и придържането към определени социални граници помага на децата да решават проблемите си с думи, а не чрез физическа агресия. Това ще помогне на всяко дете да изгради характер, заради който останалите ще искат да бъдат приятели с него.

За да се справи със задачата да гради успешни приятелства, детето трябва да се сблъска с различни социални ситуации. За това ще ви помогнат различните ролеви игри, които наподобяват ситуациите от реалния живот. Когато предоставите на детето си възможността да общува възможно по-често с деца на неговата възраст това се случва по естествен начин.
* Обяснете на детето как да преодолее неудобството, когато е на обществено място, а трябва да каже нещо пред всички.

*Вслушвайте се в онова, което споделя и чувствата, които изпитва.

*Научете го да разчита езика на тялото както и други вербални знаци.

*Научете го да разпознава и уважава чувствата и възгледите на другите хора.

*Ежедневно практикувайте изкуството да преговаряте и да правите компромиси. Това става много лесно по време на игра.

*Учете детето си да разговаря спокойно и да изслушва другите търпеливо, да контактува с очи и да кима с глава, когато разбира какво казват другите.

*Помогнете на детето да се научи правилно да изразява емоциите и чувствата си – радост, тъга, щастие, яд, притеснение, разочарование, задоволство.

*Не пропускайте да го поощрите, когато прави добър избор или опитва нещо ново, извън зоната си на комфорт, в името на това да затвърди ново приятелство.

*Не си спестявайте комплиментите и добрите думи, когато това е необходимо, особено, ако детето ви е проявило смелост, уважение, самоконтрол.

*Научете детето си да приема другите такива, каквито са. Разкажете му, че не е добра идея да се опитва да ги променя, според своите виждания и желания.

Независимо дали детето ви умее да се сприятелява, лесно или трудно, на първо място то трябва да е научено, че най-важно е да е внимателно с другите.

И най-важното, което трябва да научи е, че най-добрият начин да има добри приятели е да бъде такъв приятел, какъвто то самото би искало да има.

Обърнете внимание!

Всеки родител трябва да има предвид, че децата преминават  през различни периоди на социална нестабилност, понякога безчувственост и дори непочтеност. Резултатът от всеки такъв период е непредвидим. Важно е родителите да следят за промени в поведението и ако забележат, че то е в изолация или среща затруднения в създаването на приятелства, да го подкрепят емоционално и да са на негова страна. Възможно е това да е в резултат от липса на съпричастност към другите, да се опитва да доминира над другите или да настоява да прави нещата единствено по начин, който на него му допада. Обичаен признак, че детето има проблем е прекалено високия тон, с който то говори, понякога дразни другите деца умишлено или ги пренебрегва и им се подиграва открито. Всички тези признаци са вик за помощ, че детето ви се нуждае от пряка родителска подкрепа и сътрудничество от ваша страна в изграждането на приятелства.

При по-сериозни трудности можете да потърсите помощ от специалист по детска психология, която ще помогне на детето да преодолее затрудненията си по отношение на изграждането на приятелски връзки.

 

–––––
Тамара Кристин, бакалавър по приложна лингвистика
oureverydaylife.com

Източник: http://purvite7.bg