Как да се отървем от излишните мазнини около корема

Всеки от нас знае, че многото мазнина около корема е вредна за здравето. Това е така заради така наречената висцерална мастна тъкан във вътрешната част на корема и около органите.

Висцералната мазнина е особено проблемна, защото може да обгражда сърцето, белите дробове и черния дроб. Изследвания са показвали, че има връзка между висцералната мастна тъкан и сериозни болести като високо кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечни болести, деменция, рак на гърдата и на дебелото черво.

Според изследвания висцералната мазнина не е натурално акумулирана мазнина около органите, а е феномен, причинен от акумулирането на твърде много мазнина на едно място.

Ако качите много килограми, обикновено тялото събира мазнина на различни места от тези, на които по принцип качвате. Мястото, на което мазнината се събира, се свива и празното място около органа се заема от още мазнина.

Всъщност може да имате доста плосък корем и все още да имате висцерална мазнина. Това понякога се нарича TOFI или „тънка външна мазнина отвътре“.

Само скъпо сканиране може да измери колко скрити мазнини имате, но вашият лекар няма да назначи тест само поради тази причина.

Най-съвременните методи за установяване на наличието на висцерална мазнина са компютърна томография и ЯМР. Но има и много по-прост начин да проверите.

Можете да измерите с рулетка обиколката на талията над пъпа, докато стоите прави. Над 88 см при жените и над 100 см при мъжете са доказателство за висцерална мазнина над нормата.

Усилените тренировки не само премахват подкожната мазнина, но и висцералната. Трябва да тренирате поне 5 пъти в седмицата, по минимум 30 минути със средно натоварване. При средно натоварване пулсът е по-ускорен от обикновено, а дишането става по-накъсано.

Ако искате по-бързи резултати, трябва да правите по-интензивни тренировки като джогинг например. Правете го поне 4 пъти седмично в продължение на най-малко 20 минути. Обаче, ако досега не сте имали много физическа активност, е най-добре да започнете първо с бързо ходене.

Опасностите, които носи висцералната мазнина

Твърде много телесни мазнини са вредни за вашето здраве. Но в сравнение с мазнината, която се намира точно под кожата (подкожна мазнина), висцералната е по-вероятно да повиши риска от сериозни медицински проблеми. Сърдечни заболявания , Алцхаймер, диабет тип 2 , инсулт и висок холестерол са някои от състоянията, които са тясно свързани с твърде много мазнини в тялото ви.

Изследователите подозират, че висцералната мазнина произвежда повече определени протеини, които възпаляват тъканите и органите на тялото и стесняват кръвоносните съдове. Това може да повиши кръвното ви налягане и да причини други проблеми.

Дори слабите хора, които нямат много физическа активност, имат излишна висцерална мазнина.

Изследвания от типа на ЯМР понякога са необходими, защото и много слаби хора има излишна висцерална мазнина. За натрупването на висцерална мастна тъкан имат отношенеи и генетични фактори, но и малкото физическа активност, което може да накара и слабите хора да натрупат такава.

Яжте разумно. Проучванията показват, че наличието на повече калций и витамин D в тялото ви може да са доведат до по-малко висцерални мазнини. Така че заредете се с листни зеленчуци като люспи и спанак. Тофу и сардини също са добър избор, както и млечни храни като кисело и прясно мляко, сирене и млечни продукти.

От друга страна, някои храни изглежда насърчават коремните мазнини. Например – трансмазнините, които се намират в месото и млечните продукти, както и в пържените или преработени храни. Също така лоши са газираните напитки, бонбоните, преработените печени продукти и други храни, подсладени с фруктоза. Затова четете етикетите и избягвайте съставки като „частично хидрогенирани масла“ или „царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза“. И следвайте обичайните правила за здравословно хранене с много пресни продукти, пълнозърнести храни като пшеничен хляб и овесени ядки и постни протеини като пиле без кожа, риба, яйца, боб и нискомаслени млечни продукти.

Дори да се храните добре, ако не тренирате, мазнината все още може да се трупа. Най-добрият начин за отърваване от този тип мастна тъкан е активна физическа дейност, тоест тренировките.

Когато започвате с тренировките, можете да пробвате с неща като джогинг, велоергометър и други подобни фитнес уреди. Ако продължите с упражнения със средна натовареност, резултатите започват да изглеждат по-бавни. В такъв случай увеличете продължителността или интензивността на упражненията.

Няма магическа храна, която да премахне висцералната мазнина, но има такива храни, които предотвратяват натрупването на много мазнини. Има изследвания, според които хората, които ядат повече храни с фибри, имат по-малко висцерална мазнина от останалите.

Трудно е едновременно да тренирате и да поддържате здравословен хранителен режим. Затова ако не можете да правите и двете в началото, е важно да приоритизирате упражненията пред храната.

Също така е важно да поддържате и изграждате мускулите си. Тренирайте с тежести, тренирайте със съпротивление като лицеви опори и коремни преси или практикувайте йога.