Как да се отървем от нитратите?

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода. Нитратите се използват масово в много отрасли:

– в земеделието като високо ефективни торове;

– в хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти;

– в индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и др.

Като самостоятелни вещества нитратите не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, нещата стават доста по-различни.
Нитрати

Всеки от нас обича пресни салати и още през ранната пролет посягаме към свежата салата, краставици или домати, без да се замисляме, че това не е техният сезон и, меко казано, е нелогично да избираме точно тях. Нелогично е, защото всеки може сам да си направи равносметка как и в какви условия се отглеждат “пролетните домати”. Именно благодарение на производителя ние се храним със зеленчуци и плодове с добавени огромни количества торове, които са пълни с нитрати. Те бързо разяждат нашата имунна система и витамините в тялото ни, още преди да са попаднали в кръвта.

Ето защо сега ще разгледаме няколко начина, чрез които да премахнем нитратите от зеленчуците.

1. Водата – преди да консумирате някой зеленчук, най-добрият избор за премахване на нитратите е той да бъде сварен преди консумацията. Това обаче не може да се случи с краставиците или свежите зелени салати. За тях можем пак да прибегнем към водата, като ги оставим накиснати в голяма купа за поне час или час и половина, преди да ги консумираме. Може да добавите и малко сода бикарбонат или оцет във водата.
Премахване на нитрати

2. Почистете ги добре – под почистване ние обикновено разбираме измиване. В случая, когато говорим за почистване, имаме предвид отстраняване на частите на зеленчука, в които се събират най-много нитрати. При краставиците това е кората и краищата ѝ. При зелето, репичките, зелените салати и други подобни частта, която трябва да отстраним е кочанът им, защото там се събира всичко, което е вредно за нас. При морковите и цвеклото например нитратите се събират във върховете на корена. Ето защо трябва старателно да премахнем тази част от зеленчука, преди да ги хапнем.

3. През последните години изключителна популярност набират специалните тестове за храни. Благодарение на тях можем да определим количествата нитрати, които се съдържат в храните ни.

4. Не консумирайте престояли плодове и зеленчуци, а пресните белете и накисвайте добре във вода.

5. Дресинги – дресингът е най-добрият приятел на салатата. Всеки от нас използва някакъв за да овкуси ястието си преди консумация. Важно е да знаем обаче, че за дресинги най-подходящи са лимоните и портокалите, защото съдържат високи количества витамин С, който не позволява нитратите да образуват вредни за организма ни съединения.

Източник: https://gotvach.bg/n5-102976-Как_да_се_отървем_от_нитратите?