Кое влияе на постигането на успех в живота?

Учили сте се прилежно в училище, не сте направили нищо осъдително и сте се сдобили с много приятели. И на зрели години успехът и благополучието би трябвало сами да се озоват в ръцете ви. Но… не всичко е толкова просто. Изследванията показват, че…

Името влияе на съдбата

Изследвания показват, че хората с труднопроизносими имена по-трудно си намират работа и се издигат в службата. Защо? Просто другите (и особено началниците) не обичат да се озовават в неловки ситуации. А да се опитваш да произнесеш нещо, което трудно се изговаря, е една такава ситуация. И на първото впечатление името така или иначе поставя отпечатък.

Името започва да влияе върху живота ви дълго преди да започнете да се притеснявате за кариерата. Родителите трябва сто пъти да помислят, преди да наградят чедото си с „оригинално” и „уникално” име. А според статистиката хората с необикновени имена са по-склонни да извършват престъпления.

Популярността сред връстниците в училище
влияе на доходите в бъдеще

За ученическата популярност любящите майки не се уморяват да повтарят едно: тази популярност приключва с последния звънец. В големия живот сметката се занулява и ако учите усърдно и работите много, то скоро ще се отправите с ново „Порше” към автомивката, а там бившият всеобщ любимец ще измие колата ви. Напълнял и оплешивял. Така че песента на майките е справедлива.

За съжаление точно тук майките се заблуждават, а заблуждават и своите чеда.

Изследвания сочат, че ученическата популярност не само дава големи шансове за издигане в „големия живот” – високият социален статус в детството носи дивиденти в продължение на 30 години след завършването на училището. По време на доста продължителен експеримент всеки тийнейджър от групата на горните класове бил помолен да назове името на съученик, когото смята за приятел. Получилите най-много гласове били наречени „популярни”.

Изминали 35 години. Изследователите потърсили бившите ученици от експеримента и се поинтересували за доходите на всеки от тях. Оказало се, че най-състоятелни били точно „най-популярните”. Причина за това били не успехите в обучението или нивото на IQ, а чистата популярност.

Ако от всичко това сте направили извод, че повече шансове да преуспеят имат децата екстроверти, то грешите. По време на споменатия експеримент децата, чийто списък с приятели бил най-дълъг, били отбелязани като „открити” и „доброжелателни”. Това не оказало никакво положително влияние върху бъдещото благосъстояние.

Тенденция към зависимости

Може ли човек, склонен към зависимости, да бъде успешен в нещо? А как стои въпросът със знаменити актьори и музиканти? И други велики мъже и жени, които били безнадеждни алкохолици, наркомани или пристрастени към хазарта.

Учените твърдят, че тук има определена връзка, но тя не е причинно-следствена. Същите тези личностни черти, които тласкат човека към тревата, алкохола или безкрайни оргии, правят от него добър лидер. Особено в бизнеса.

Тази особеност е заложена в мозъка. Хората, склонни към зависимости, не просто имат някакъв ген, който ги тласка към саморазрушение. Те имат цял набор от гени, които потискат дофамина в тази част на мозъка, която отговаря за удоволствието. Затова, за да се получат същите по сила усещания, каквито повечето от нас извличат от най-обикновени удоволствия, всичко трябва да бъде в пъти по-силно и рисковано.

Потребността на такива хора от разнообразие и риск е много по-голяма от обикновено. Затова някои от тях стават алкохолици и наркомани. А други предпочитат да рискуват и да живеят така, сякаш управляват света.

Сядайте отдясно

Колкото и да е странно, печелят повече тези, които винаги се намират до дясната ръка на шефа. В буквален смисъл. Няколко изследвания, проведени в Новата школа за социални изследвания в Ню Йорк, показват, че избирането на доминантната ръка е толкова подсъзнателно силно, че човек – иска ли това, или не – е по-благосклонен към всичко, което се случва от съответната страна. Понякога дори до абсурди.

Вашият шеф (ако използва повече дясната си ръка) не само ще се обръща по-често към този, който се намира отдясно. Това, което се случва от тази страна, той ще вижда в по-позитивен план.

Източник: http://megavselena.bg