Колко пластмаса изпиваме с водата?

Добре известно е колко вредни са пластмасовите бутилки и други изделия за околната среда. Само за минута в света се произвеждат един милион пластмасови бутилки, а рециклирането обхваща само малка част от тях.

В резултат на това бутилките се свързват с други пластмасови отпадъци, запушват водни пътища, увреждат дивата природа и се натрупват в деликатни екосистеми.

Нови проучвания показват, че използването на пластмасовите съдове вероятно не е добро за здравето на хората. Оказва се, че водата продавана в пластмасови бутилки, съдържа микро пластмасови частици в количества, които биха могли да застрашат човешкото здраве, според скорошно проучване. В резултат на това Световната здравна организация планира да изследва потенциалните рискове за здравето на хората от поглъщане на пластмаси, съобщава Би Би Си.

Микропластмасите са парчета от пластмаса, които са с изключително малък размер. Според проучването, около 275 000 метрични тона от тях влизат във водните пътища всяка година. В изследването, което все още не е публикувано в научно списание и е поръчано от журналистическия център Orb Media, учени от Държавния университет в Ню Йорк тестват вода от 259 пластмасови бутилки, произведени от 11 различни компании и закупени в девет различни страни. Те пускат червена боя в бутилките, защото боята се прикрепя към пластмасите, като по този начин ги отделя от водата, в която те се носят. Учените изчисляват средно 10,4 пластмасови частици на литър вода. Някои бутилки изобщо не съдържат частици пластмаса, но в други те достигат до 10 000.

Заключенията показват, че човек, който пие по един литър бутилирана вода на ден, може да консумира десетки хиляди микропластични частици ежегодно, отбелязва статията на Orb Media.

Все още няма изследвания как частичките от микропластмаса оказват влияние върху здравето ни, но според учените има редица причина да мислим, че тяхното натрупване в организма не би било полезно за хората.

Има обаче изследвания показващи, че когато микро частиците от пластмаса се натрупват в животни като рибите, те засягат поведението им и променят хормоните им. Някои химически вещества в пластмасата имат сходни ефекти и върху хората.

Ако сте шокирани, че има пластмаса в чистата бутилирана вода е добре да знаете, че предишно проучване на Orb Media установи, че 83% от пробите от чешмяна вода също съдържат микро пластмасови частици.

Интересно е обаче, че количеството микро пластмаса намерено в пластмасовите бутилки, е двойно по-голямо от това, което учените откриват в чешмяната вода.

Трудно е да се намери решение на този проблем. Разбира се, общините и фирмите бутилиращи вода биха могли по-добре да филтрират водата, преди тя да попадне в кранчетата на чешмите или в пластмасовите бутилки. Дори това да стане обаче, отпадъците от пластмасови бутилки растат непрекъснато и това увеличава микро частиците от пластмаса във водните басейни. Това важи и за всички други продукти от пластмаса.

По-доброто филтриране би било някакво решение водещо до намаляване на риска, но проблемът е много по-голям и неговото решение може да бъде само радикално – цялостна забрана на всички продукти от пластмаси. Дали обаче това е възможно?

Източник: http://megavselena.bg