“Мързеливо” ръководство за отслабване без усилия

Ако идеята за броене на калории или спазване на строга диета просто ви кара да посегнете към сладкото, тогава ще харесате тези одобрени от експертите на Health.com начини за сваляне на килограми. На пръв поглед, съветите може да ви се сторят прекалено елементарни, но имайте предвид, че комбинираното им въздействие за дълъг период от време доказано води до добри резултати и то без да се напрягате.

Прецизно планиране на храненията? Преброяване на всяка калория, която консумирате? Прекарване на цял уикенд в приготвяне на здравословни ястия за следващата седмица? Намиране на още повече време за упражнения? Разбира се, тези стратегии за отслабване работят, но със сигурност отнемат много време. 

Вижте нашето ръководство за отслабване за мързеливци. Следните 16 съвета без усилие могат да бъдат приложени незабавно към ежедневието ви.

1. Възползвайте се от страстта си към видеоигрите

Оказва се, че играенето на видеоигри намалява интензивността и честотата на апетита , според ново изследване на списание Appetite . (Участниците в проучването са играли Tetris.) Защо? Защото играенето на игри ви разсейва и спирате да мислите за ядене. Ако това помогне да забравите за кутията със сладолед в хладилника… Защо не?

2. Винаги имайте под ръка полезни храни

Имайки вкусни и полезни храни под ръка ще можете много по-лесно да се заситите с нещо добро, ако почувствате прословутия “вълчи глад”. Печене на ябълков пай или приготвяне на ябълково пюре? Гледайте това наистина просто видео, за да научите как да обелите и изчистите ябълка без разни фантастични приспособления.

3. Спете повече

Няма по-добър начин да се поглезите от това да спите повече. Ако спите по-малко от пет часа на нощ, кантара може да скочи с 30% повече(в дългосрочен план), отколкото ако спите седем или повече часа, твърди проучване, публикувано в American Journal of Epidemiology.

4. Не добавяйте захар към напитките си.

„Поръчайте обикновено кафе или лате вместо ароматизиран, обикновен студен чай или кафе с много захар и сметана“, казва Бет Салц, RD . Изборът на обикновеното лате пред ароматизираното ще ви спести 40 калории на порция от 500г., а отказът от сметаната във вашето кафе ще ви спести до 20 калории и 2 грама мазнини на порция.

5. Яжте седнали

„Ще се учудите колко калории консумирате, без да обръщате внимание, особено от храни, сервирани на подноси и бюфети на партита или събирания“, казва Салц. Безсмисленото хранене е враг на отслабването. Проучвания на лабораторията за храни и марки на университета Корнел показват, че несъзнателно ядем повече от по-големи чинии и в различни социални ситуации. „Ако обаче седите на масата, ще внимавате повече какво ядете и ще предотвратите промъкването на допълнителни калории от закуски, подавани на табла и храна на шведска маса“, казва тя. За да намалите още повече изкушението, седнете по-далеч от храната.

6. Изяжте салатата накрая

Има един трик: просто изяжте салатата в края на храненето си. „Вместо да излапате за секунди салатата преди основното ястие, тя може да бъде много засищаща, нискокалорична опция за край на храненето ви“, казва Дебра Уейн, RD, президент на Wellness Workdays, водещ доставчик на уелнес програми на работното място. „Като я изядете последна, това ще даде шанс на мозъка ви да получи информация от стомаха ви, така че да разберете, че не сте толкова гладни, както когато сте започнали да ядете. Просто се уверете, че сте пропуснали калоричните дресинги.“

7. Отпуснете се

Нямате полза от повече стрес и кортизол в живота си. Намерете начини да си почивате и да не се впечатлявате много от дреболии. Започнете да медитирате или да практикувате йога. Тези процедури ще ви помогнат да успокоите ума и тялото си, за да можете да спите по-добре. Правете лесни разтягания и упражнения всяка вечер преди лягане и скоро ще се събуждате с тонизирани мускули и по-малко болки в гърба и врата.

8. Напълно изхвърлете сладките напитки от живота си! Дори диетичните!!!

Изследване на Тексаския университет в Остин установи, че хората, които пият диетична газирана вода, обикновено имат по-големи талии . След като проследиха 474 души в продължение на около десетилетие, те откриха, че тези, които пият диетична сода, имат 70% по-голямо увеличение на обиколката на талията в сравнение с непиещите. Нещо повече: хората, които консумират две или повече диетични газирани напитки на ден, отбелязват 500% по-голямо увеличение. (Ето още 10 причини да се откажете от диетичните газирани напитки .)

9. Направете водата свое любимо питие

Водата е живот. Освен че ще бъдете хидратирани, ако пиете само вода (вместо всичко, което сме свикнали неусетно да консумираме) ще избегнете куп излишни калории. В дългосрочен план това ще се отрази страхотно както на теглото, така и на кожата и на метаболизма ви.

10. Добавете протеин под формата на кисело мляко или извара(например) към закуската си

И двата продукта са вкусни и можете да ги ползвате като лесни закуски без готвене. Те дават на тялото ви голяма доза калций и близо 20 грама протеин, казва регистрираният диетолог Тифани Бухус, който е съавтор на Без извинения! 50 здравословни начина за ROCK закуска! В едно скорошно проучване жените, които консумират около 30 грама протеин на закуска, съобщават, че се чувстват сити за по-дълго време и консумират по-малко калории на обяд, отколкото тези, които ядат само три грама протеин.

11. Консумирайте повече сурови плодове, зеленчуци и ядки

Когато сте гладни, лесно можете да вземете парче плод – не е необходимо готвене. „Плодовете са естествено сладки, с високо съдържание на фибри и чудесни за хидратация“, казва Уейн. „Ако се наситите с плодове, ще бъде по-малко вероятно да искате да ядете други храни.“ Суровите зеленчуци могат да имат същия ефект.

12. Не удавяйте храната си в сосове

Избягването на сосовете може да помогне за намаляване на калориите. „Докато няколко лъжички сос няма да ви сломят, навика да добавяме постоянно малко тук и малко там ще провали усилията ви за отслабване“, казва Бухус. Повечето кремообразни дипове могат да увеличат броя на калориите до над 100 и 10 до 15 грама мазнини само за четири супени лъжици сос…

13. Ограничете консумацията на сладки млека, пудинги, бисквитки и други подобни

Поддържайте самоконтрола си. „Повечето кисели млека са от 20 до 30 калории на 30 грама, така че калориите се натрупват по-бързо дори от топингите“, казва Салц. Много хора имат навика минавайки през магазина да се запасяват с пудинги, плодови млека, различни десертчета и тн. Не го правете. Всичко това ще се залепи за корема и талията ви неусетно.

14. Изберете алкохол или десерт, а не и двете

Когато вечеряме навън или сме на събитие е добре да внимаваме и да не се отпускаме. Ако започнете вечерята с чаша или две вино и я завършите с десерт, вие сте натоварили храната си с допълнителни 500 до 1000 калории, казва Салц. За да отслабнете, трябва да намалите калориите. Така че, освен ако не планирате да поръчате обикновена салата с дресинг за вашето предястие, тя предлага да отрежете калории от другаде, за да избегнете ястие от 2000 калории. „Ако алкохолът е вашият избор – обикновено избирам вино пред десерт – поръчайте кафе без кофеин, за да завършите храненето си“, казва тя. „Ако искате да се похарчите за десерт, тогава поддържайте течните си калории нула по време на хранене.“

15. Яжте повече пикантни храни

Консумирайки пикантна храна, може да подмамите тялото си да яде по-малко, предполага проучване в броя на Appetite от юни 2014 г. В малкото датско проучване добавянето на един грам лют пипер чили към всяко хранене поддържа участниците по-сити, независимо дали приемат 100% или само 75% от дневните си калории и ги предпазва от преяждане след вечеря. Можете да накарате това да работи за вас много лесно, тъй като един грам чили е приблизително една четвърт от чаена лъжичка.