Учени от Харвард и MIT твърдят, че са открили нови “химически коктейли”, които могат да върнат младостта

„ДОСКОРО НАЙ-ДОБРОТО, КОЕТО МОЖЕХМЕ ДА НАПРАВИМ, БЕШЕ ДА ЗАБАВИМ СТАРЕЕНЕТО. НОВИ ОТКРИТИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ СЕГА МОЖЕМ ДА ГО ОБЪРНЕМ.“

Спрете ни, ако сте чували тази научно-фантастична концепция преди: коктейл от специализирани химикали, които подмладяват цялото ви тяло, от очите до мозъка ви, връщайки всичко в по-младо състояние.

Ако това звучи като нещо от буквалния мит – или грубо неуспешен режисьорски опит от Уашовски – с право сте скептични. Шарлатаните могат да спечелят много от убеждаването на потребителите да купуват чудотворни лекарства, без значение убеждаването на милиардерите да налеят парите си в изследвания за тях ; реалността обаче е, че ефективните лечения за удължаване на живота все още остават неуловими .

Ето защо бяхме поразени да видим екип от учени, включващ изследователи от известната марка Харвардско медицинско училище и Масачузетския технологичен институт, които говорят за това, което според тях са обещаващи нови резултати, публикувани този месец в списанието Aging .

„Идентифицираме шест химически коктейла, които за по-малко от седмица и без компромис с клетъчната идентичност възстановяват млад профил на транскрипция в целия геном и обръщат възрастта на транскриптома“, гласи документът. „По този начин може да се постигне подмладяване чрез обръщане на възрастта не само чрез генетични, но и чрез химически средства.“

Звучи като нещо много голямо, нали? Изследователите твърдят, че са посочили шест лечения, които могат да обърнат стареенето в клетките и да ги превърнат в по-„младо състояние“, според прессъобщение от издателя на Aging , без да причиняват опасен нерегулиран клетъчен растеж.

Както обикновено обаче, предупрежденията изобилстват. Голяма част от изследванията се фокусираха просто върху тъкани в лаборатория и докато опитите върху мишки и маймуни дадоха “окуражаващи резултати”, екипът все още не е тествал нито едно от леченията върху хора.

Въпреки това членът на факултета на Харвардското медицинско училище и водещият главен изследовател на проекта Дейвид Синклер казва, че подготовката за изпитвания върху хора продължава. Излишно е да казваме, че ще гледаме – ако не друго, защото Синклер изглежда готов да заложи страхотната си репутация на работата.

„Доскоро най-доброто, което можехме да направим, беше да забавим стареенето“, каза той в прессъобщението. „Нови открития показват, че вече можем да го обърнем.“

Изследователският екип разглежда молекули, за които е известно, че „препрограмират“ животински клетки и ги превръщат в плурипотентни стволови клетки , които могат да се трансформират във всеки тип клетка в организма, което ги прави обещаващ кандидат за регенеративна медицина.

Учените ги тестваха върху специализирани клетъчни култури, където можеха да наблюдават определени маркери на стареене, известни като „влошаване на нуклеоцитоплазмената компартментализация“, което се случва, когато протеините в ядрото на клетката изтекат в цитоплазмата, желеобразното вещество вътре в нея, и не успяват „внесени“ обратно в ядрото.

От тези лабораторни тестове те идентифицираха шест химични комбинации, които според тях обръщат стареенето само за четири дни лечение, без да променят клетъчната идентичност, както при генната терапия, според доклада.

Въпреки че тези резултати са ранни – и далеч не са превърнати в нещо търговско или дори медицинско достъпно – те наистина се чувстват конкретни в общия цирк на индустрията за удължаване на живота, където технологичните братя са прибягнали до абсурдни лечения, толкова екзотични като вземането на кръв от по – млади роднини .

И в крайна сметка, че лечение като това наистина стига до пазара? Това би било сеизмична промяна не само за човешкото здраве, но потенциално за демографията, социалната динамика и въздействието върху околната среда на цялата планета. Може би главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск е прав да предупреди за това .