Учени съветват жените да консумират повече боровинки

Изследване на учените от университета в Корнуел показва как се променя кръвната плазма на жените, които консумират боровинки. Резултатите са публикувани в сп. Nutrition. Според анализа на експертите консумацията на плода увеличава количеството мускулни клетки.

Изследването се е провело в продължение на 6 седмици, с участието на 22 жени. 12 от тях били на възраст 25-40 г., а 10 – на 60-75 г. Доброволките били поставени на диета, обогатена с боровинки. Жените хапвали по 19 г сублимиран плод (сушен по специален метод) сутрин и вечер, което е еквивалент на 1,75 чаши пресни плодове. На участничките в изследването било препоръчано да избягват продукти богати на полифеноли и антоциани (мощни антиоксиданти).

Изследване на кръвта им е било правено 1,5 часа след вземането на сутрешната доза боровинки. Резултатите показали, че шестседмичната консумация на сублимирания плов увеличава количеството мускулни клетки при жените на възраст 25-40 г. Установено било също, че има тенденция към снижаване на процента мъртви мускулни клетки, което е доказателство за устойчивост към окислителния стрес (атаката на т. нар. свободни радикали) и към увеличено потребление на кислород от клетките.

При участничките на възраст 60-75 г. не са били установени положителни ефекти.