Четиридневна работна седмица: Кои държави са я приели и как върви засега?

Разговорите около четиридневната работна седмица бяха възобновени поради пандемията COVID-19, като работници и работодатели преосмислиха значението на гъвкавостта и предимствата на работното място.

Идеята е проста – служителите ще работят четири дни в седмицата, като същевременно ще получават същото заплащане и ще печелят същите предимства, но със същото натоварване.

Следователно компаниите, които намалят работната си седмица, биха работили с по-малко срещи и повече независима работа.

Приветствани като бъдещето на производителността на служителите и баланса между професионалния и личния живот, защитниците на четиридневната работна седмица предполагат, че когато се приложи, удовлетворението на работниците се увеличава, както и производителността.

Профсъюзите в цяла Европа призовават правителствата да въведат четиридневната работна седмица, но кои страни са приели идеята и как върви досега?

Белгия въвежда четиридневна работна седмица за служителите, които искат

През февруари белгийските служители спечелиха правото да изпълняват пълна работна седмица за четири дни вместо обичайните пет дни без да им бъде намалявана заплатата.

На 29 септември долната камара на белгийския парламент гласува законопроекта “deal pour l’emploi”, преодолявайки друго законодателно препятствие, преди да стане официално закон.

Служителите вече ще могат да решават дали да работят четири или пет дни в седмицата, но това не означава, че ще работят по-малко – те просто ще съкратят работното си време на по-малко дни.

Белгийският премиер Александър де Кроо се надява, че споразумението ще помогне да се направи известният твърд пазар на труда на Белгия по-гъвкав и ще улесни хората да съчетават семейния живот с кариерата си.

Той също така добави, че новият модел трябва да създаде по-динамична икономика.

„Целта е да се даде повече свобода на хората и компаниите да организират работното си време“, каза той. „Ако сравнявате нашата страна с другите, често ще видите, че сме далеч по-малко динамични“.

Само около 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, по-малко от средното за еврозоната около 73 и с цели 10 процентни пункта по-малко, отколкото в съседни страни като Холандия и Германия, според данни на Евростат за третото тримесечие на 2021 г.

Белгия одобрява четиридневна работна седмица и дава право на служителите да игнорират шефовете си след работа

Седемпартийното федерално коалиционно споразумение на страната постави цел за ниво на заетост от 80 процента до 2030 г., цел, която ще служи за поддържане на законните пенсии на достъпни или за финансиране на бъдещи намаления на данъците.

Перспективата за четиридневна работна седмица обаче не е привлекателна за всички.

Някои служители на пълен работен ден наистина ще работят много дълги дни, ако изберат да съкратят часовете си, а други, като работещите на смени, просто няма да имат възможност за тази гъвкавост.

Процесът в Обединеното кралство вече е приветстван като „изключително успешен“

Компаниите в Обединеното кралство, които са провели шестмесечен тест на четиридневната работна седмица, сега планират да направят по-кратката работна седмица постоянна, след като приветстваха експеримента като “изключително успешен”.

Десетки компании са включени в шестмесечната пилотна програма – най-голямата по рода си – която стартира на 6 юни, за да проучи въздействието на по-краткото работно време върху производителността на бизнеса и благосъстоянието на техните работници, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете.

Около 70 компании от Обединеното кралство и повече от 3300 служители са се регистрирали досега за програмата, която се управлява от изследователи от университетите Кеймбридж и Оксфорд и Бостънския колеж, както и групите за застъпничество с нестопанска цел 4 Day Week Global, the 4 Day Week UK Campaign и британският мозъчен тръст Autonomy.

Голямо мнозинство – около 86 процента – от компаниите, участвали в изпитването, казаха, че е “изключително вероятно” или “вероятно” да обмислят запазване на политиката за четиридневна седмица след пробния период, според проучване, което видя участие на 41 от 70 организации, изпробващи по-кратката работна седмица.

При изпитанието служителите се очаква да следват „модела 100:80:100“ – 100 процента от заплатата за 80 процента от времето, в замяна на ангажимент да поддържат поне 100 процента производителност.

Пилотният проект в Обединеното кралство е един от няколкото в световен мащаб, управлявани от 4 Day Week Global, който се застъпва за по-кратка работна седмица.

„Предстои да стартират подобни програми в САЩ и Ирландия, като се планират още за Канада, Австралия и Нова Зеландия“, каза Джо Райл, директор на кампанията 4 Day Week UK.

Шотландия и Уелс да се присъединят към нарастващото глобално движение

В Шотландия правителствен процес трябва да започне през 2023 г., докато Уелс също обмисля процес.

Решението беше кулминацията на предизборно обещание, дадено от управляващата Шотландска национална партия (SNP).

Часовете на работниците ще бъдат намалени с 20 процента, но няма да им бъдат намалявани заплатите.

SNP ще подкрепи участващите компании с около £10 милиона (€11,8 милиона).

Правителството посочи скорошно проучване, проведено от шотландския мозъчен тръст Institute for Public Policy Research (IPPR) в Шотландия, което показа, че 80 процента от хората, отговорили на идеята, са силно положителни за инициативата.

Уелс може да се превърне в поредната страна, в която се прилага четиридневна седмица. Ето защо:

Анкетираните казаха, че програмата значително ще подобри тяхното здраве и щастие.

Шотландия посочи Исландия и нейните силни резултати като голяма причина да рискува с четиридневната работна седмица.

Някои шотландски фирми вече са започнали свои собствени съкратени работни седмици, като базираната в Глазгоу UPAC Group наскоро каза, че нейните служители ще се радват на четиридневна седмица със същата заплата след провеждане на успешна пилотна програма.

В Уелс Софи Хоу, комисарят по въпросите на бъдещите поколения, също призова правителството да въведе подобна проба с четиридневна работна седмица, поне в публичния сектор.

Исландия: Един от лидерите в четиридневната работна седмица

Между 2015 г. и 2019 г. Исландия проведе най-големия пилотен проект в света на 35 до 36-часова работна седмица (намалена от традиционните 40 часа) без никакви призиви за пропорционално намаляване на заплащането.

Около 2500 души взеха участие в тестовата фаза.

За да се осигури контрол на качеството, резултатите бяха анализирани от британския мозъчен тръст Autonomy и Исландската асоциация с нестопанска цел за устойчивост и демокрация (ALDA).

Пилотът беше наречен успешен от изследователи и исландски профсъюзи, които преговаряха за намаляване на работното време.

Исландия изпробва четиридневна работна седмица и това беше „огромен успех“

Проучването също така доведе до значителна промяна в Исландия, като близо 90 процента от работещото население вече има намалено работно време или други условия за настаняване.

Изследователите откриха, че стресът и прегарянето на работниците намаляват и има подобрение в баланса личен живот и работа.

Не всяко правителство обаче споделя успеха на Исландия с четиридневната работна седмица.

Смесени реакции на Швеция срещу четиридневната седмица

В Швеция четиридневна работна седмица с пълно заплащане беше тествана през 2015 г. със смесени резултати.

Предложението беше да се опита шестчасов работен ден вместо осемчасов без загуба на заплащане, но не всички бяха доволни от идеята да се харчат пари за пробния период.

Дори левите партии смятаха, че би било твърде скъпо да се приложи това в голям мащаб.

Но положителни резултати бяха наблюдавани в отделението по ортопедия на университетска болница, което прехвърли 80 медицински сестри и лекари на шестчасов работен ден и нае нов персонал, за да компенсира пропуснатото време.

Отговорът на медицинския персонал беше положителен, но експериментът срещна и много критики и не беше подновен.

Някои компании обаче, като производителя на автомобили Toyota, избраха да запазят намалено работно време за своите работници.

Автомобилната фирма вече беше решила да направи това за механиците преди 10 години и остана при решението си.

Финландия не е въвела четиридневна работна седмица, въпреки широко разпространените твърдения

По-рано тази година северноевропейската страна за кратко попадна в международните заглавия, след като според съобщенията драстично намали работното време.

Твърди се, че финландското правителство е искало да въведе четиридневна работна седмица, както и шестчасов работен ден.

Оказа се обаче, че това е фалшива новина, която тогава правителството трябваше да изясни.

Настоящият премиер Сана Марин туитна за идеята през август 2019 г., но тя не беше включена в дневния ред на правителството.

Германските стартиращи фирми експериментират с по-кратката работна седмица

Германия е дом на една от най-кратките средни работни седмици в Европа. Според Световния икономически форум (WEF) средната работна седмица е 34,2 часа.

Въпреки това синдикатите призовават за допълнително намалено работно време.

Миналата година IG Metall, най-големият профсъюз в страната, призова за по-кратки работни седмици с аргумента, че това ще помогне за запазване на работни места и ще избегне съкращения.

Според проучване на Forsa 71 процента от хората, работещи в Германия, биха искали да имат възможност да работят само четири дни в седмицата.

Малко над три четвърти от анкетираните казаха, че подкрепят правителството да проучи потенциалното въвеждане на четиридневна работна седмица. Сред работодателите повече от двама от трима подкрепят това.

Значително мнозинство (75 процента) смятат, че четиридневната седмица би била желателна за служителите, като мнозинството (59 процента) смятат, че това трябва да бъде постижимо и за работодателите.

Почти половината от работодателите (46 процента) казаха, че виждат пробната четиридневна работна седмица на собственото си работно място като „осъществимо“.

Дали обаче такава мярка ще бъде приложена или обсъдена, предстои да видим. Засега предимно по-малки стартиращи фирми експериментират с по-кратка работна седмица.

Големи компании от Япония се впускат в проби на четиридневната работна седмица

В други страни, като Япония, по-големите компании се впускат в тази територия, след обявяването на план от японското правителство през 2021 г. за постигане на по-добър баланс между професионалния и личния живот в цялата страна.

Има няколко причини това да е добре за страната, където смъртта от прекомерна работа отнема много животи.

Персоналът, който работи извънредно, често може да се разболее поради прекомерна работа или да започне да се самоубива.

През 2019 г. технологичният гигант Microsoft експериментира с модела, като предложи на служителите си тридневни уикенди за един месец.

Този ход повиши производителността с 40 процента и доведе до по-ефективна работа.

Испания ще започне пробна фаза

Испания също следва примера на Япония, като малката лява партия Más País обяви по-рано тази година, че правителството се е съгласило с искането им да стартира скромна пилотна програма с четиридневна работна седмица за компании, които се интересуват от идеята.

С четиридневната работна седмица (32 часа) започваме истинския дебат на нашето време.

Около 6000 служители на 200 малки и средни фирми ще могат да удължат уикенда си с един ден при пълно заплащане.

Оттогава са проведени разговори, като следващата среща се очаква да се състои през следващите седмици.

„С четиридневната работна седмица (32 часа) започваме истинския дебат на нашето време“, туитира Иниго Ерехон от Más País. „Това е идея, чието време е дошло“.

Пробната фаза трябва да продължи поне една година, но все още не е ясно кога ще започне.

В момента Unilever тества по-кратката работна седмица в Нова Зеландия

Междувременно в Нова Зеландия 81 служители, работещи за гиганта за потребителски стоки Unilever, в момента участват в едногодишно изпитание на четиридневна работна седмица при пълно заплащане.

„Нашата цел е да измерваме производителността на продукцията, а не на времето. Ние вярваме, че старите начини на работа са остарели и вече не са подходящи за целта“, каза Ник Бангс, управляващ директор на Unilever Нова Зеландия.

Ако експериментът се окаже успешен, според съобщенията той ще бъде разширен и в други страни.

Силен интерес в САЩ и Канада

Според проучване на доставчика на облачен софтуер Qualtrics цели 92 процента от работниците в САЩ подкрепят съкратената работна седмица, дори ако това означава да работят по-дълго.

Анкетираните служители посочиха подобреното психично здраве и повишената производителност като възприемани ползи.

Трима от четирима служители (74 процента) казват, че биха успели да свършат същото количество работа за четири дни, но повечето (72 процента) казват, че ще трябва да работят по-дълго в работните дни, за да го направят.

В Канада изследване на световната агенция по заетостта Indeed установи, че 41 процента от канадските работодатели обмислят алтернативни хибридни графици и нови стилове на работа след пандемията от COVID-19.

Проучване на Indeed сред 1000 работодатели на офис служители в Канада установи, че 51 процента от големите компании с над 500 служители „вероятно ще въведат 4-дневни работни седмици“.

За сравнение, 63 процента от средните по големина организации със 100-500 служители казват, че биха били готови да въведат по-кратка работна седмица.

Мнозинството от работещите на пълен работен ден в Канада (79 процента) също са склонни да съкратят своята петдневна работна седмица до четири дни, според нов доклад на Maru Public Opinion.

Като цяло четиридневната работна седмица изглежда бавно, но сигурно набира сила по целия свят, но дали правителствата окончателно ще възприемат идеята, предстои да видим.

Източник: EuroNews