Житния режим на Петър Дънов

Кога се прави, как се изпълнява, какво символизира и какви са ползите от него?

Началото на житния режим на Дънов е на 8-ми февруари, а краят на 17-ти февруари.

Прочутият режим на Петър Дънов се провежда всяка година през февруари, като датите му се сменят и са съобразени с лунния календар. Всяка година хиляди последователи на Учителя практикуват лечебната терапия, която има не просто слабителен ефект, но и прочиства и регенерира целия организъм. Това не е обикновена диета или пост. Житният режим носи много важни духовни послания. Той действа благотворно не само на тялото, но и на духа на човека. Затова промените по време и след него са не само физически (отслабване, прочистване, лекуване), но и психически.

Житният режим през 2023-та година започва от 8-ми февруари, когато Слънцето вече е навлязло в тропическия знак на Водолея, а Луната е започнала разпада си и от своя страна е в знака на чистотата – Дева. Така целият режим ще бъде на разпадаща се Луна, което най-добре способства за пълноценното изчистване на организма. Идеята за житен режим възниква малко след създаването на Школата от Учителят Петър Дънов, но корените му се крият назад далеч в древността.

Какви са ползите от житния режим: повишена енергия и желание за движение. Повишено самочувствие, ведрина, удоволствие и радост от живота. Справяне със здравословни проблеми като главоболие, болки и тежест в тялото, кожни проблеми. По-ясно съзнание, преценка, концентрация. Увеличена сензитивност за вкусовете на храна и напитки. Прочистване на храносмилателно-чревния тракт, редовен стомах. Огромно количество изхвърлени токсини от организма.

Житния режим не е само програма, прочистваща биологията или пък за отслабване. Това е свещен акт на хармонизиране на духа, тялото и емоциите. Опитайте поне десет дни преди да започнете да сложите в ред и покой мислите, да се „изчистите“ от негативните емоции, съмнения, раздразнения, гняв, ревност, агресия, съветва Дънов. Набавете си един килограм сурово жито или още по-добре – лимец, 30 ябълки, 90-ина ореха, 20-ина литра изворна вода, един буркан мед. Заделете за всеки ден от режима по 100 г жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка), шест-осем чаши преварена вода (изворна, но не минерална).

Вижте още:   Алергия към вода?!?

Има различни начини на провеждане на житния режим, като всички те са с известни вариации, особено по отношение на избора и приготвянето на житото, разпределението на храната през деня и други. Кой е най-достоверният е трудно да се каже, тъй като информацията се е предавала сред последователите на Петър Дънов основно от уста на уста. Ще ви представим основната информация, за да можете да подберете подходящия за вас начин.

По принцип режимът се спазва 30 дни – 10 дни подготовка, 10 дни активен детокс и 10 дни захранване.

Същинската част от житния режим продължава точно 10 дни, в които се следват много стриктни правила за консумация на храни и напитки. Погрешно мнозина възприемат режима като диета за отслабване (макар да има и такъв ефект). Заедно с постите последователите насърчават към чисти мисли и чувства и добри постъпки, за да се случи и емоционалната детоксикация.

Захранването е изключително важна част от процеса, тъй като подготвя тялото ни за нормална храна, без да го стресира. Затова е именно толкова важно да спазвате всяка една стъпка, която ще ви споделим. 

Тъй като е нужно да съобразим режима с нуждите на собственото си тяло и здраве е много важно преди да вземем решение за спазване на режима на Петър Дънов да знаем следното: 

♦ Периодът в началото на февруари може да бъде неподходящ за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, а по това време има завишена опасност от грипни заболявания. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения – задължително се консултирайте със специалист.
♦ Пшеницата, която консумирате, може да бъде генномодифицирана, затова използвайте само Био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като спелта или лимец. 
♦ Режимът не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен). 
♦ Водата, която се използва за този режим е от изключителна важност. Препоръчва се преварена трапезна или изворна вода
.
♦ При всички положения се консултирайте със специалист, преди да започвате по-драстични хранителни режими. 

След като сте прочели всички препоръки, които съвременните медицински лица дават, нека ви запознаем с начина, по който се провежда житния режим на Петър Дънов:

Вижте още:   Митове и истини за алергиите

Подготовка за житния режим

Тъй като 10-дневните житни пости са свързани с редица ограничения, добре е преди същинския режим да се направи подготовка на тялото с по-лека храна, без месо. Тази подготовка е полезна за постепенно настройване към по-ограничения калориен прием, който предстои, но и важна за алкално-киселинния баланс в организма. Подходящи храни са леща, булгур, елда, грах, ориз, боб и др. Подготовката традиционно започва 10 дни преди същинския режим, но може да бъде и по-кратка според личното усещане на изпълняващия постите. Препоръчва се поне 5 дни преди същинския режим да се ограничи напълно консумацията на животински храни, включително млечни.

Житен режим

По време на същинския режим се пие много вода – поне 1.5 литра дневно или по 30 мл. на килограм тегло. Добре е водата да е топла – преварена или трапезна. Тя, както и правилното дишане, помагат да се компенсира намаленият калориен прием.

Вечерта, преди да започнете житния режим, измийте много хубаво 100 грама жито. Сложете го в добре запазващ топлината термос. Залейте го с 1,5 до 2,5 чаши вряла вода (0,4-0,6 литра) и затворете термоса добре. На сутринта внимателно излейте от термоса само житната вода и я изпийте на гладно (може да добавите мед и лимон за вкус). Житото разделете на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря). Повтаряйте процедурата всеки ден. Преди ядене можете да подслаждате житото с мед. По време на режима се пие само преварена или изворна вода. Можете да я подправяте с лимонов сок и мед. По този начин вие ще захраните мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха. Житото се яде, като преди да го глътнете трябва да го дъвчете бавно поне 99 пъти, съветва Дънов.

Друг вариант на приготвяне на житото

При друг вариант на режима се ползва сурово жито, подходящо за покълване. Приготвянето му за консумация отнема около 36 часа, т.е. за всеки конкретен ден от диетата съответната порция трябва да се накисне поне ден и половина по-рано. 100 грама жито за съответния ден се залива в глинен съд с вода на стайна температура (около 22 градуса). Съдът се похлупва, като водата се сменя на всеки 8-12 часа, докато стигне до началото на покълване. Ако вместо жито се използва лимец, трябва да имаме предвид, че при него покълването става за по-кратко време, около 12 до 24 часа.

Вижте още:   Избягвайте тези 5 храни, за да нямате киселини

Захранване

След финала на десетдневния режим е много важно захранването да се случва постепенно и внимателно.

На десетия ден на обяд към храната от режима се добавя Ангелска супа. Тя се приготвя от обелени цели картофи, които се варят във вода без сол или подправки. След сваряване може да се добави магданоз. От супата се хапва внимателно, без да се прекалява, защото всяко преяждане ще доведе до стрес на организма.

Не изхвърляйте на боклука обелките и отпадъците от храната (орехови черупки, лимонови кори и т. н.), а ги съберете в плик. Когато свърши поста, ги заровете на някое чисто място сред природата. В следващите дни можете да обогатите ангелската супа и с други зеленчуци. Хапвайте последователно в дните на захранването картофи, ориз, елда, просо, фасул. Подходящи са зеленчуци и плодове, прясно изцедени сокове. Трудно смилаеми храни като зрял фасул яжте чак след 4-5 дни. А храни с животински произход (ако ядете такива), нека бъдат въведени много бавно и постепенно след поне седмица. Режимът сваля до 15 кг, като изчиства шлаките и токсините от организма. Има изключително целебен ефект, но ако не се почувствате добре по време на изпълнението му – прекратете го.