15 домашни средства против алергии


Някои домашни лекарства за алергии, като назална иригация или определени етерични масла, могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на алергия. Въпреки това винаги е най-добре да идентифицирате източника на вашата алергия и да следвате съветите на вашия лекар.

Когато имунната ви система реагира на нещо, което не притеснява другите хора, вие изпитвате алергична реакция. Някои от най-големите виновници за причиняване на алергични реакции са:

 • прашец
 • прахови акари
 • пърхот на домашни любимци
 • спори на плесени
 • ужилвания от насекоми
 • храна
 • лекарства

Алергиите могат да причинят редица симптоми като:

 • кихане
 • хрема
 • сърбеж
 • обриви
 • подуване
 • астма

Лекарите обикновено лекуват алергии с различни подходи, които често включват лекарства и инжекции против алергия. Има обаче естествени и домашни средства с които е добре да сте запознати.

Най-доброто естествено средство срещу алергии
Най-доброто естествено лекарство за алергии е когато е възможно – избягването на причинителите (ако са ви известни, разбира се). И лекарите, и природните лечители ще ви предложат да ограничите или избягвате алергените, които причиняват вашата алергична реакция.

Трябва да избягвате излагането на алергени. Например, ако сте имали алергична реакция към сулфатно лекарство, уведомете Вашия лекар за вашата алергия. Те най-вероятно ще предпишат алтернативно, ако някога отново имате нужда от такова лечение.

Като се има предвид това, някои алергени са трудни за избягване. В такъв случай, след като обсъдите симптомите си с Вашия лекар, може да обмислите домашно лекарство за алергии, за да се справите с резултатите от излагане на алерген.

Домашни средства за лечение на алергии

Назално напояване с физиологичен разтвор
Преглед от 2012 г. на 10 проучвания показва, че промиването на носа с физиологичен разтвор има благоприятен ефект както при деца, така и при възрастни с алергичен ринит, който често се нарича сенна хрема.

Въздушни филтри
Помислете за използване на въздушен филтър във вашата вътрешна среда.

Високоефективните филтри за прахови частици (HEPA) са един вид въздушен филтър, който трябва да имате предвид. Чрез улавяне на въздушни дразнители като цветен прашец, прах и пърхот от домашни любимци, HEPA филтрите намаляват алергените във вашия дом.

Butterbur
В преглед от 2003 г. е установено, че бутътърът — известен също като Petasites hybridus — е еднакво ефективен при сърбящи очи като често използван перорален антихистамин.

Бромелаин
Бромелаинът е ензим, открит в папая и ананас. Естествените лечители смятат, че бромелаинът е ефективен за подобряване на дишането чрез намаляване на отока.

Акупунктура
Преглед от 2015 г. на 13 проучвания заключава, че акупунктурата показва положителни резултати както при сезонен, така и при целогодишен алергичен ринит.

Пробиотици
Преглед от 23 проучвания от 2015 г. показва, че пробиотиците могат да помогнат за подобряване на симптомите на алергичен ринит.

Пчелен мед
Въпреки че няма научни доказателства, които да го докажат, популярна теория предлага да се яде местно произведен мед. Според теорията с течение на времето ще намалите алергичната си реакция към прашеца, който пчелите събират във вашия район, за да направят своя мед.

Климатици и влагоуловители
Като премахват влагата от въздуха, климатиците и влагоуловителите могат да ограничат растежа на мухъл и мухъл, които могат да повлияят отрицателно на алергиите.

Спирулина
Проучване на Trusted Source от 2015 г. показва, че диетичната спирулина – синьо-зелено водорасло – демонстрира антиалергични защитни ефекти срещу алергичен ринит.

Коприва
Практикуващите естествено лечение предлагат коприва като естествен антихистамин за подпомагане на лечението на алергия.

Кверцетин
Кверцетинът е любим на привържениците на естественото лечение, които вярват, че стабилизира освобождаването на хистамини и помага за контролиране на симптомите на алергия. Естествено се съдържа в броколи, карфиол, зелен чай и цитрусови плодове.

Витамин Ц
Практикуващите естествени лекарства предлагат приема на 2000 милиграма витамин С дневно, за да се намалят нивата на хистамин.

Етерично масло от мента
Проучване на Trusted Source от 1998 г. показва, че лечението с ментово масло има достатъчно противовъзпалителни ефекти, които намаляват симптомите на бронхиална астма и алергичен ринит, за да оправдаят клинични изпитвания. Етеричните масла могат да се разпръснат във въздуха, но трябва да се разредят в носещо масло, ако се прилагат локално.

Етерично масло от евкалипт
Привържениците на естественото лечение предлагат използването на евкалиптовото масло като антимикробен агент, като се добавя към всяко пране през сезона на алергиите.

Етерично масло от тамян
Въз основа на резултатите от проучване от 2016 г. маслото от тамян може да помогне срещу целогодишен алергичен ринит. Можете да го разредите в носещо масло и да го използвате зад ушите си или да използвате инхалация, като го разпръснете във въздуха.

Предпазни мерки при използване на домашни средства за алергии
Не използвайте домашни средства за лечение на тежки алергични реакции или анафилаксия, които могат да бъдат идентифицирани по симптоми като:

 • затруднено дишане
 • стягане в белите дробове
 • болки в гърдите
 • промени в кръвното налягане
 • световъртеж
 • припадък
 • обрив
 • повръщане

Ако получите тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща.

Освен това използването на етерични масла не е без риск. Администрацията по храните и лекарствата не упражнява надзор върху чистотата, качеството и опаковката на етеричните масла. Важно е да използвате етерични масла според указанията и да се уверите, че използвате качествени продукти.

Тествайте етеричното, смесено с носещо масло върху ненаранена кожа, като например предмишницата. Ако нямате реакция до 24 часа, най-вероятно е безопасно за употреба. Тествайте всяко ново етерично масло, особено ако сте склонни към алергии.

За вкъщи
Въпреки че има някои доказателства, че домашните лекарства за алергии могат да бъдат ефективни, добра идея е да ги обсъдите с вашия лекар, преди да ги изпробвате. Получете пълна диагноза и се вслушайте в предложенията на вашия лекар за това какво е най-добро за вас и вашата лична ситуация.