4 съвета за пролетно пречистване на организма

Здравето е един от най-важните фактори в човешкия живот. За да сме здрави, енергични и жизнерадостни през цялата година, необходимо е следване на определени природосъобразни методи, диети и техники, съобразени с различните сезони.

Вече е пролет! Един от най-хубавите сезони. Всичко се раззеленява, разпуква и пробужда. Има много повече слънце и топло време, подходящо за всякакви видове физически активности и спорт.

Пролетната атмосфера предразполага към по-радостно настроение, по-добро самочувствие и повече здраве. Ето защо пролетта е и най-добрият сезон за пречистване, подмладяване и укрепване на имунната система.

Лечебен център Vita Rama ви предлага четири полезни съвета за пролетно пречистване на организма. Всички те са лесни, практични и приложими спрямо днешния начин на живот. Може да опитате всички видове пречиствания или само някои от тях – изборът е изцяло във вашите ръце.

1) Разтоварване с пълноценно растително хранене

Най- лесният за следване метод за разтоварване на организма е преминаване към пълноценно растително хранене за период от 14-21 дни.

Изключете всички видове животински продукти, както и различните концентрирани мазнини, които ползвате. Включете богат набор от растителни храни във вид на сокове, салати, кълнове, основни ястия:

 • плодове – ябълки, ягоди, череши;
 • зеленчуци – зеленолистни като маруля, спанак, лапад, киселец, коприва, магданоз, копър, рукола, както и други от рода на моркови, червено цвекло, зеле;
 • кълнове – люцерна, китайски бобче, рукола, броколи, лимец;
 • разнообразие от зърнени и бобови храни;
 • малко количество семена и ядки.

Чрез този вид лечебно хранене ще облекчите храносмилателната си система; метаболитните процеси в организма ще започнат да протичат нормално; глюкозата ще се усвоява по-лесно и като резултат ще сте по-жизнени и енергични, ще се подобри и цялостното ви здравословно състояние.

2) Пречистване на стомашно-чревния тракт

Здравият стомашно-чревен тракт е основа на цялостното ни здраве. Ето защо, когато говорим за пречистване, е добре да започнем от него.

 • Пийте повече вода, като започвате деня с 500 мл топла вода сутрин на гладно;
 • Пийте прясно изцедени сокове всеки ден.
  Ето и подходящи комбинации от различни сокове за изчистване и възстановяване на лигавицата:
  – Сок от спанак (100 мл), ябълки (100 мл), магданоз (50 мл);
  – Сок от ябълки (150 мл), зеле (100 мл);
  – Сок от ябълки (100 мл), краставица (100 мл), селъри или листа керевиз (50 мл), малко парче пресен джинджифил;
  – Сок от моркови (150 мл), червено цвекло (50 мл), зеле(50 мл).
 • Наблегнете повече на сурова растителна храна – ябълки, ягоди, киви, моркови, зеле, марули, спанак, репички, краставици, червено цвекло, лимец (кълнове) и други;
 • Може да направите и механично изчистване на стомашно-чревния тракт чрез клизми и йогийската процедура шанк пракшалана. Така организмът ще може по-бързо да изхвърли ненужните, излишни токсини и да започне по-добре да абсорбира растителната храна.

Така се изчистваме и от излишните токсични остатъци, натрупани вследствие на зимното хранене с по-тежки и мазни храни; ще възстановим и нормалното pH на чревния тракт; ще подобрим ефективността на усвояване на хранителните елементи и като резултат ще подобрим здравето си.

3) Пречистване на черния дроб

Пролетта е период на активност на черния дроб. Можем да му помогнем, като го пречистим. Предлагаме ви мек и лесно приложим метод за изчистване и възстановяване на чернодробните канали, жлъчка и лигавица.

 • Започнете деня с 500 мл. топла вода.
 • Продължете с фреш от 1-2 лимона, разредени с 1 чаша топла вода. Добавете и слънчогледов лецитин, не повече от 3-5 г. Не препоръчваме добавянето на зехтин или други концентрирани олиа. Същият ефект на подпомагане на чернодробната обмяна се получава и със слънчогледовия лецитин. Други негови преимущества са съдържанието на фосфатидили – холин, инозитол, етаноламин. Те участват в малкия кръг на метилилация, който е отговорен за детоксификацията в организма, поддържането на имунната система, осигуряване на енергия, настроението и контрола върху възпаленията.
  Забележка: Ако правите широко разпространеното пролетно пречистване със зехтин и лимон, трябва много да внимавате. Това е силно посегателство върху черния дроб и изисква голям ресурс от енергията в организма. Предварителната поготовка е много важна за тази процедура. Ето защо ви препоръчваме по-мекия вариант с фреш от лимон и слънчогледов лецитин, при който може да постигнете същия ефект, но за малко повече време.
 • Консумирайте прясно изцедени сокове (след фреша от лимон). Подходящи комбинации са:
  – Ябълки(100 мл), моркови(50 мл), червено цвекло (50 мл), селъри или листа керевиз (50 мл);
  – Ябълки(100 мл), червено цвекло (50 мл), краставица (100 мл), малко парче пресен джинджифил;
  – Червено цвекло (50 мл), листа от червено цвекло (100 мл), моркови (100 мл);
  – Ябълки (100 мл), червено цвекло (50 мл), моркови (100 мл), магданоз (50 мл)
 • Хранете се по-често (пет пъти на ден), но приемайте по-малки количества. Двете хранения да са основни, а другите три – сокове и плодове. Нека двете основни ястия включват салати, задушени зеленчуци и безглутенови зърнени като елда, киноа, просо и кафяв ориз.

Колкото по-дълго време изпълнявате тази програма, толкова по-добри резултати ще имате. След около месец започват да се случват „чудеса“ с организма ви: черният дроб вече “диша“; улавяте невероятно чувство на лекота в организма си, нервната система се успокоява и уравновесява.


4) Цялостно пречистване на организма със сокове

Прясно изцедените сокове са мощен и пречистващ, и зареждащ природен метод, чрез който да възстановим нашето здраве. Пролетта е един от най-подходящите сезони за соколечние. Затова ви препоръчваме:

 • 7-10-дневно соково разтоварване.
 • Отново не забравяйте пиенето на повече вода, минимум 1,5 л на ден.
 • Приемайте разнообразни прясно изцедени сокове, например:

– Моркови (100 мл), спанак (100 мл), краставица (100 мл);
– Маруля (100 мл), ябълки (100 мл), селъри или листа от керевиз (50 мл), малко парче джиджифил;
– Сладък картоф (100 мл), ябълки (100 мл), моркови (50 мл), селъри или листа от керевиз (50 мл),
прясно коренче куркума;
– Ябълки (100 мл), броколи (50 мл), селъри или листа от керевиз (50 мл), лайм (50 мл), малко
коренче джинджифил.

 • Захранване: прави се след пречистването на сокове. Нужно е да се захраните правилно и постепенно. Първите дни включете цели плодове, като бавно добавяйте и увеличавайте със салати, кълнове, задушени зеленчуци. Чак след 6-7 дена можете да включите и зърнени като ориз, просо, елда, киноа, амарант. По-тежки храни – семена, ядки и бобови включете чак след 10-15 дена.

Соковото разтоварване ще осигури почивка на храносмилателните органи, ще пречисти кръвоносната система, ще допринесе за по-лесно детоксициране на организма, жизнената енергия ще се пренасочи в посока възстановяване и подобряване функцията на клетките. Като краен резултат ще сте по-здрави и с повече енергия.

На всеки два-три месеца правете някакъв вид разтоварване, за да не губите форма и винаги се съобразявайте с моментното състояние на организма. Ако пълноценното растително хранене стане ваш начин на живот, ще можете да се радвате дълго време на здраве и жизненост!

Източник: https://vitarama.bg