Изследване: Заболяванията от рак се увеличават в бедни страни, залитнали по западния начин на живот

Изследване: Заболяванията от рак се увеличават в бедни страни, залитнали по западния начин на живот | Диана

Хората там започват да се движат много по-малко и да се тъпчат с вредни храни.

Раковите заболявания засягат все повече общности с ниски доходи, които приемат западния начин на живот, пише вестник “Индипендънт”. Британската медия се позовава на наскорошни изследвания на American Cancer Society, които взимат предвид пълните данни за разпространението на коварната болест до 2012. Регионите, в които заболяванията от рак се увеличават се променят драматично. Някога смятани за порок на богатите, смъртоносните заболявания сега засягат сериозно всеки регион, а най-големите пропорционални увеличения на страдащи се очаква в най-бедните точки на света.

Чрез анализ на разпространението на рак по света американската епидемиоложка Линдзи Торе от Американското дружество за борба с рака установила, че разпространението на болестта намалява в държави, в които гражданите имат високи доходи, и се увеличава при страните с нисък стандарт на живот.

Разликата е особена видима в случаите на рак на белия дроб, червата и гърдата при жените. По-добри изследвания, по-ранно откриване и достъп до лечение, заедно с намаление при рисковите фактори като тютюнопушенето, обясняват подобряващите се показатели при хората, които имат по-висок жизнен стандарт.

По-притеснително е, че нарастването на раковите заболявания при по-бедните може да се обясни в по-голяма или по-малка степен с „приемането на западния начин на живот”, обяснява Торе в свое интервю. „Хората са по-малко активни. Физическият труд намалява, а транспорта се използва все повече. Има все по-голям достъп до привлекателни, но вредни храни”, допълва тя. Развиващите се страни са също така прекомерно засегнати от инфекциозни ракови форми, причинени от стомашни бактерии, хепатит и човешкия папилома вирус.