40 цитата от най-богатия човек в Китай. Какво казва Джак Ма за бизнеса, лидерството и други неща от живота

Искате да издигнете кариерата или бизнеса си на следващото ниво? Може би Джак Ма може да ви даде доза мъдрост и вдъхновение. Ма е основател на Alibaba, най-голямата компания за електронна търговия в света. През 1999 г. Ма, бивш учител по английски, стартира Alibaba с още 17 души в Ханджоу, Китай. Оттогава Alibaba стартира редица бизнес линии, включително: Alibaba B2B, която е  платформа за търговия  , свързваща производители и търговци на едро с купувачи; Taobao, платформа за пазаруване от потребител до потребител, с физически лица и малки предприятия, продаващи стоки на потребителите, и Tmall, сайт за пазаруване, където маркови и мултинационални компании като Apple продават на по-заможни потребители. 

Alibaba също създава Alipay, платформа за дигитални разплащания, използвана от милиони китайски и световни потребители. Тези направления на неговата дейност са толкова успешни, че  IPO-то на Alibaba през 2014 г. става най-голямото IPO в историята, набирайки  25 милиарда долара капитал. 

Ма сега е един от най-богатите хора в света, наистина дрипава история за богатство. Разгледайте съветите му относно лидерството, провала, успеха и други.

Джак Ма за лидерството:

1.  “Добрият шеф е по-добър от добрата компания.”

2. “Винаги намирам хора, които са по-умни от мен. Тогава моята работа е да се уверя, че умните хора могат да работят заедно. Глупавите хора могат да работят заедно лесно, умните хора не могат.”

3.  “Интелигентните хора се нуждаят от глупак, който да ги води. Когато екипът е цял куп учени, най-добре е селянин да води пътя. Неговият начин на мислене е различен. По-лесно е да спечелиш, ако имаш хора, които виждат нещата от различни гледни точки.”

4.  „Когато видим, че нещо идва, трябва да се подготвим сега.“ „Моето убеждение е [че] трябва да ремонтирате покрива, докато все още е [слънчево].“

5. „Възможността е там, където са оплакванията.“

6.  „Жените балансират логиката и инстинкта. Бих казал, че това е „тайният сос“ на компанията.“ „Мъжете мислят повече за себе си; жените мислят повече за другите.”

7.  „Ако искате вашият бизнес да успее, важно е да назначите достатъчно жени лидери.“

8.  „В 21-ви век, независимо кой сте или каквато и да е вашата организация, не трябва да преследвате размер и власт. Трябва да си добър. Добротата е най-силната сила”

9.  “Ако искате животът ви да е прост, не трябва да ставате лидер.”

Джак Ма за работата:

10.  „Любимият ми филм е „Форест Гъмп“. Той каза, че никой не прави пари с улов на китове, а хората правят пари с улов на скариди. Така че ние обслужваме малкия бизнес.”

11. „Като предприемачи, ако не сте оптимисти, вие сте в беда. Така че хората, които избирам, те трябва да бъдат оптимисти.“

12. „Трябва да се учите от вашия конкурент, но никога да не копирате. Копирайте и ще умрете.

13.  “Ако искате да растете, намерете добра възможност. Днес, ако искате да бъдете страхотна компания, помислете какъв социален проблем бихте могли да разрешите.”

Джак Ма за поемането на рискове:

14. „Ако никога не сте опитвали, как ще разберете дали има някакъв шанс?“

15. „Веднъж в живота си опитайте нещо, работете усилено върху нещо. Опитайте се да промените. Нищо лошо не може да се случи.”

16. „Ако не се откажеш, все още имаш шанс.“

17. „Няма значение дали съм се провалил. Поне аз предадох концепцията на други. Дори аз да не успея, някой ще успее.”

Джак Ма за успеха:

18. „Много важното нещо, което трябва да имате, е търпението.“

19.  „Без значение какво е вашето текущо състояние, как или къде сте израснали или какво образование или обучение смятате, че ви липсва, можете да успеете в избраното от вас начинание. Духът, силата и издръжливостта са по-важни от това къде се намирате започнете.” 

20.  “Късметът е много важен. Разбира се, не можете да чакате късмета, защото той няма да дойде. Докато започвате пътуване, късметът може в крайна сметка да дойде при вас.” 

21. „Помагайте на младите хора. Помогнете на малки момчета. Защото малките момчета ще бъдат големи. Младите хора ще имат семената, които заровите в съзнанието им, и когато пораснат, ще променят света.

22.  „Четенето може да ви даде добър старт; това често е това, което вашите връстници не могат да получат. В сравнение с други, читателите са по-склонни да познават стратегиите и тактиките на други индустрии.

23.  “Филантропията не е да помагаш на другите, а да помагаш на себе си. Когато ти се промениш, светът се променя.”

24.  „Когато всички останали го вярват, нямате шанс. Когато само малко хора вярват в това, вие го вярвате, вие го доказвате, това е вашият шанс.

Джак Ма за провала:

25.  „Наричам Alibaba „1001 грешки“.“

26.  „Уроците, които научих от мрачните дни в Alibaba, са, че трябва да накарате екипа си да има стойност, иновации и визия.“

27.  „Ако не се откажеш, все още имаш шанс. Да се ​​откажеш е най-големият провал.”

28.  „Ако искате да сте успешни, учете се от грешките на другите хора, не се учете от успешните истории.“

29. „Като малко момче – дори днес – никога не съм мислил, че ще бъда тук.“ „Когато погледна назад, всеки проблем, който срещнах, когато бях дете, ми беше от полза.“ 

30.  „Провалих се толкова много пъти, хората вероятно знаят, че кандидатствах за толкова много работни места, над 30 работни места, всички отхвърлени, дори не получих шанс: 24 от нас интервюирани за работа в KFC, 23 бяха приети, аз бях единственият отхвърлен човек,” 

31.  „Колкото и да си умен, ще срещнеш грешки.“

32.  „Спомням си 2001 г., отидохме да съберем около 5 милиона долара от рискови капиталисти в САЩ и ни отказаха.“ „Казах, че [ще] се върнем, за да вдигнем още малко.”

33. „Трябва да свикнеш с провала.“ 

34. „Ако не можете да свикнете с провала – точно като боксьор – ако не можете да свикнете [да бъдете] удрян, как можете да спечелите?“ 

35.  “Няма значение дали съм се провалил. Поне предадох концепцията на другите. Дори аз да не успея, някой ще успее.”

Джак Ма за хората:

36. „Мразя да наемам хора, които идват като експерти, защото няма експерти от бъдещето, те винаги са експерти от вчера.“ „Няма най-добри хора. Най-добрите хора винаги са във вашата компания, вие ги обучавате да станат най-добри.”

37.  „Като предприемачи, ако не сте оптимисти, вие сте в беда.“ „Така че хората, които избирам, трябва да са оптимисти.“

38.  „Открих, че колкото повече ви е грижа за вашия екип, екипът ще се грижи за вас и екипът ще се грижи за своите клиенти.“ 

39. „Говоря с всички мои хора в началото: „Не ме правете щастлив, не ме обичайте. Направете клиента си щастлив, накарайте клиента си да ви обича и аз ще ви обичам всеки момент.“

40. „Учителите винаги искат учениците им да ги надхвърлят, така че отговорното нещо… за мен и компанията, което трябва да направим, е да позволим на по-млади, по-талантливи хора да поемат ръководни позиции.“