5 начина да подобрите уменията си и да увеличите възможностите си за кариера

Ако искате да се изкачите по кариерната стълбица, ще трябва да поддържате уменията си свежи. Ето как да продължите да учите нови способности.

Професионалистите, които искат да достигнат върха на кариерната стълбица, са изправени пред предизвикателно изкачване . Комбинацията от конкурентен пазар на труда и непрекъснато нарастващата автоматизация на дейностите на работното място означава, че ще бъде трудно да се откроите от тълпата.

Един чудесен начин да си дадете предимство е да развиете своя опит и способности. И така, кой е най-добрият начин да усъвършенствате уменията си? Петима бизнес лидери ни дават своите най-добри съвети.

1. Поемете риск с нещо ново

Лало Луна, глобален ръководител на стратегията в Heineken, казва, че експериментирането е най-добрият начин да усъвършенствате уменията си. „Винаги казваме, че поемането на нови неща и нови роли ще ви даде повече възможности и професионален опит, отколкото просто преминаването на курс на обучение“, казва той.

Като голям глобален бизнес, Heineken разполага и с набор от официални механизми, за да помогне на работниците да развият своите способности.

„Разбира се, ние предлагаме обучение по много начини, където можете да получите достъп до различни видове източници, за да продължите обучението си“, казва той. „Имаме коучинг програми, които са много полезни за различни личности на различни етапи от тяхната кариера“, казва той. 

Но дори и с всички тези възможности на място, Луна предполага, че няма нищо по-скоро от това да излезете извън зоната си на комфорт и да опитате нещо ново.

„Наистина смятам, че най-важната част от развитието е поемането на риск“, казва Луна. „Наистина скочете и се поучете от опита си.“

Докато вътрешните курсове играят ключова роля в обучението и развитието, Маянк Госвами, помощник вицепрезидент в Travelex, казва, че отговорността за личното усъвършенстване често е на индивида.

„Мисля, че става въпрос за самообучение“, казва той. “Никой няма да дойде и да ви научи. Никой няма да свърши работата вместо вас. Трябва да се научите сами и да знаете как да правите нещата сами.”

Госвами казва, че изискването да поемете отговорност за собственото си професионално развитие е особено остро в ИТ.

„Технологията се променя толкова бързо, че можете да обучавате хора и две години по-късно нещата се променят и идва нова технология и хората започват да я възприемат“, казва Госвами. 

Той казва, че непрекъснатият напредък в ИТ – като въвеждането на изкуствен интелект (AI) и автоматизация – означава, че професионалистите трябва да са пред кривата.

„По време на кариерата си видях някои големи промени. Сега, с въвеждането на AI, много доставчици добавят инструменти за автоматизиране на задачи, които преди се изпълняваха ръчно. Ключовото послание е, че нещата се променят – и всичко е променя се бързо. Ще трябва да приемете; трябва да научите и тогава ще успеете”, казва Госвами. 

Алекс Хибит, инженерен директор в albelli-Photobox Group, казва, че професионалистите трябва да гледат отвъд корпоративната защитна стена за възможности за обучение и развитие.

„Мисля, че има много организации, които могат да помогнат“, казва той. „Аз лично вярвам, че разговорът с хора, които имат широк спектър от опит, е един от най-добрите начини да го направите и трябва да потърсите организации, които предоставят възможности за работа в мрежа.“

Той казва, че професионалистите в неговата компания имат късмет да работят на пазарите на труда – компанията има офиси в Лондон и Амстердам – ​​които имат силни, поддържащи екосистеми.

„И двете места могат да се похвалят с огромни общности за срещи, с хора, които желаят да споделят информация за това, което са направили във всякакви области, но също и чрез уроци по лидерство по отношение на предизвикателствата, които са преодолели.“

Хибит казва, че индивидуалните насоки от бизнес експерти също могат да подобрят вашата база от умения.

„Имах късмета в миналото да имам наставници, също и външни, и те ми помогнаха да разбера как мога да се развивам и къде трябва да насоча обучението си“, казва той. „Мисля, че има известен елемент на обучение и на работното място. Ако можете да влезете в организация, която преминава през промяна, винаги има възможности да се учите.“

Адам Уорн, ИТ директор в търговеца на дребно River Island, казва, че всеки професионалист – без значение колко нагоре по кариерната стълбица се изкачва – винаги трябва да се чувства като в процес на работа.

„Бих искал да мисля, че все още съм перспективен и се уча“, казва той.

За хората, които искат да усъвършенстват уменията си, Warne казва, че източниците на вдъхновение – като онлайн курсове за обучение – сега са много по-широки и по-дълбоки, отколкото в миналото.

„Мисля, че пазарът на безплатни материали е по-добър от всякога. Ако искате да научите ново умение, има много неща, които да ви помогнат да отидете и да се развивате“, казва той. „Сега има много различни методи, които вероятно са нетрадиционни, ако погледнете къде сме били преди 20 години.“

Нещо повече, не всички тези методи са онлайн. Уорн съветва професионалистите да търсят новаторски начини за обучение и развитие, особено ако искат да подобрят своята дигитална интелигентност.

„Мога да реша, като нетехнически професионалист да отида в няколко организации и да кажа: „Искам да се занимавам с технологии“. И възможностите, които съществуват, могат да варират от 12 до 18-седмичен учебен лагер до дву- годишно чиракуване. Така че мисля, че сега има много положителни начини хората да развиват уменията си.”

Бев Уайт, главен изпълнителен директор на компанията за подбор на персонал Nash Squared, казва, че отговорността за обучението и развитието е изцяло на висшите ръководители. „Можете да задържите хората във вашия бизнес само ако имате добра култура, където хората се чувстват изслушвани и са развити“, казва Уайт. 

Освен това Уайт казва, че мениджърите трябва да признаят, че поддържането на свежи професионални умения също е от решаващо значение за успеха. „Ако имате наследени системи, но няма да ги имате след три до пет години, започнете да преквалифицирате хората, които работят върху тези наследени системи, така че да могат да ви помогнат и с бъдещите технологии“, Уайт казва. 

И ако не чувствате, че получавате обучението и развитието, които заслужавате като професионалист, тогава има смисъл да потърсите някой, който ще ви даде тези възможности.

Уайт казва, че урокът за мениджърите, които могат да загубят талантливи служители, е прост – инвестирайте време и пари във вашите хора: “Не им позволявайте да излязат през вратата, защото това е лудост.”