5 хранителни навика, които забавят стареенето след 50

Можете да забавите процеса на стареене след 50-годишна възраст благодарение на по-добри хранителни навици. В диетата си е важно да наблягаме на растителни храни, да консумираме достатъчно количество протеини и фибри и да избягватме ултрапреработените храни.

Достатъчно количество фибри в храните, които консумираме

Получаването на достатъчно диетични фибри в ежедневната ви диета е от решаващо значение с възрастта, тъй като може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане и дори рак.

Фибрите намаляват оксидативния стрес и маркерите на възпаление в тялото, които се появяват естествено с възрастта. Изследванията показват, че достатъчното ниво на фибри в диетата намалява риска от свързани с възрастта заболявания.

Консумирането на много протеини

Тялото започва да губи мускулна маса след 30-годишна възраст, а още по-голям спад настъпва след 60-годишна възраст. Ето защо е важно да се съсредоточите върху изграждането на мускулна маса след 50 години. Един от основните начини да направите това е да приемате достатъчно протеини.

Доклад, публикуван в Nutrients, установява, че диета с високо съдържание на протеини, комбинирана със силови тренировки, помага за поддържане на здравословен мускулен растеж. За повече протеини се съсредоточете върху постни източници като птиче месо, яйца, ядки, гръцко кисело мляко и др.

Включване на здравословни мазнини в храненето ни

Рискът от сърдечни заболявания може да се увеличи още на възраст от 45 до 55 години. Включването на здравословни мазнини във вашата диета, като омега-3 мастни киселини, може да помогне за предотвратяване на това.

Приемането на добавки или естествено срещащи се омега-3 мастни киселини от риба, ядки, авокадо и някои масла намалява риска от смърт от коронарна болест на сърцето и развитие на хипертония.

Яжте повече храни на растителна основа

Доказано е, че включването на повече растителна диета в ежедневната ви диета забавя процеса на стареене.

Храните на растителна основа намаляват възпалението, помагат при загуба на тегло, понижават нивата на липидите, стабилизират кръвното налягане и помагат за намаляване на крайните продукти на гликирането.

Свръхпреработените животински продукти като бекон и колбаси трябва да се избягват, тъй като те са свързани със сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и хипертония.

Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на растителни храни удължават продължителността на живота и забавят стареенето на кожата.

Избягвайте ултра преработените храни

Яжте колкото може повече храни в техния „естествен“ вид – зеленчуци, плодове, непреработени животински продукти, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки. Свръхпреработените храни често съдържат повече захар, наситени мазнини, калории, натрий и добавки.

За да забавите стареенето след 50 години трябва да ядете повече пълноценни храни. Това намалява нивото на гликация и консумацията на рафинирани въглехидрати, които причиняват възпаление.