5 техники за елиминиране на негативните мисли от Джон Кехоу

Премахването на негативните мисли не е свързано просто с доброто отношение или с това да се чувстваш добре, или да бъдеш позитивен само заради самото усещане, въпреки че и това има своята полза. Смисълът е много по-дълбок. Изучаващият силата на подсъзнанието знае, че мислите са реални сили и че това, което мислим, директно влияе на нещата, които ни се случват. Нашето съзнание е като градина, а ние сме неговите опитни градинари. Чрез грижа и усърдие можем да създадем ботанически шедьовър, а ако пренебрегнем градината си, тя може да се превърне в рай за плевели – негативни мисли, колебания и провали. Разбирайки това, премахването на негативни мисли се превръща в наш дълг и отговорност.
Ще ви дам пет чудесни техники за премахване на негативни мисли от съзнанието ви.
Всяка техника е отделна и независима. Всъщност някои от тези техники ще ви се сторят противоречиви, но всяка една от тях ще Ви помогне много при справянето с негативните мисли.
1. Техника “Отрязване”
Чрез тази техника, в мига, в който осъзнаете, че в мислите ви се е загнездила негативна мисъл, вие я изхвърляте от ума си. Не спорите с нея, не я анализирате, не се съпротивлявате срещу й, просто я отрязвате. В момента, в който усетите негативната мисъл, просто я отрежете и вкарайте в ума си напълно различна мисъл. А ключът е да го направите в мига, в който усетите негативната мисъл. Така че когато осъзнаете, че започвате да мислите негативно, действайте незабавно, отрежете лошата мисъл и я заместете с друга напълно различна мисъл.
2. Техника “Поставяне на етикет”
В момента, в който осъзнаете, че негативна мисъл преминава през ума ви, вместо да я отрязвате, както направихте чрез първата техника, сложете й етикет. Кажете си: „Това, което става вътре в мен е, че съм се поддал на дадена негативна мисъл.” Това е всичко и продължете да си го повтаряте. Продължете да си напомняте „Това е просто една негативна мисъл. Просто една негативна мисъл.”
Ще споделя с вас една изумителна истина, която ще ви помогне страшно много при отърваването от негативните мисли. Ще я напиша с удебелен шрифт и бих искал да я прочетете поне три пъти преди да продължите, така че да се запечати в съзнанието ви. Ето я: Негативните мисли могат да ви повлияят, само ако реагирате спрямо тях.  Върнете се и прочетете това твърдение още веднъж. Продължете да го четете, докато не осъзнаете, че реакцията ви спрямо негативните мисли всъщност им дава сила. В минутата, в която започнете да се тревожите за това, в минутата, в която започнете да реагирате на тази мисъл, в минутата, в която започнете да се вълнувате, то значи сте попаднали в нейна власт. Но когато осъзнаете, че негативните мисли имат власт над вас, само когато реагирате спрямо тях, то тогава просто избирате да не реагирате. Сложете й етикет. Подсещайте се, че това е само една негативна мисъл. И насочете ума си към нещо друго. Не попадайте в капана й като започнете да я обмисляте. Отхвърлете я. Още веднъж, негативните мисли могат да ви повлияят, само ако реагирате спрямо тях.

3. “Преувеличаване” на негативните мисли до степен на абсурдност

И така третата техника за премахване на негативни мисли е преувеличаването им до степен на абсурдност. Техниката на преувеличаване е страхотна, но трябва да преувеличавате мисълта до абсурдност. Ключовата дума е абсурдност, нелепост. Да кажем, че сте продавач, навън сте и провеждате разговори във връзка с продажби и внезапно мисълта ви връхлита: „О, но какъв е смисълът, няма да направя нито една продажба повече днес.” Тогава се улавяте и си казвате: „Чакай малко, това е негативна мисъл.” Чрез техниката на преувеличаване, може да си кажете още: „Точно така. Няма да продам нищо повече днес. Даже няма да се изненадам, ако при посещението си в следващата компания, в момента, в който отворя вратата, хората започнат да ме заливат с кофи с вода, а след това ще пуснат питбули и немски овчарки, ще бъда нахапан и мокър, а след това ще изскочи голяма механична боксова ръкавица и ще ме фрасне в лицето. А всички ще наскачат по бюрата си и ще издигнат този огромен банер, на който ще пише: „Глупако, защо дойде тук? Никога няма да направиш още една продажба!” Продължавайте в този дух, преувеличавайте, докато не си кажете: „Е добре, достатъчно, това е абсурдно.” Ще започнете да се смеете над мисълта, а когато това стане, вие ще сте отнели цялата й сила. Нямаше ли да е страхотно, ако негативните мисли идваха с предупредителни табели – „Това е само една негативна мисъл, не е нужно да й вярвате, ако не искате.” Но въпросните мисли не идват така. Те се появяват предрешени като истински проблеми или тихомълком се прокрадват, когато не внимаваме. И ако не сме наясно, че умът ни е велик измамник, фокусник, който вади негативни мисли от ръкава, то тогава ще се залавяме за всяка деструктивна мисъл, която ни дойде. Но тези техники ни дават възможни варианти за справяне с негативните мисли. Затова са толкова ценни.
4. Противопоставяне на негативната мисъл с точно противоположна на нея
Каквото и да ви казва негативната мисъл, противопоставете й се като помислите точно противоположното на нея. Когато негативната мисъл дойде в главата ви: „Няма да направя нито една продажба повече днес”, противопоставете й се с „Ще направя още няколко продажби днес.” Когато негативната мисъл ви застигне „Никога няма да напредна финансово”, противопоставете й се с „Ще имам невероятен финансов успех.” Когато следната мисъл дойде при вас „Никога няма да имам сериозна връзка”, противопоставете й се с точно обратното – „Скоро ще имам прекрасна връзка.” Нали разбирате, че не можете да имате повече от една мисъл наведнъж. Може да ви се струва, че имате много мисли наведнъж, но в действителност вие пораждате мисъл след мисъл, мисъл след мисъл, мисъл и т.н. В даден момент вие мислите само за едно нещо. А ако премахнете негативната мисъл и поставите на нейно място точно противоположна на нея, вие отнемате силата й. Не подхранвайте звяра. Често реакцията на хората е точно обратната. Когато има нещо, което не искат да им се случи, повечето хора мислят за него, тревожат се, насочват вниманието си в тази посока и накрая го проявяват.
5. Използване на утвърждения срещу негативната мисъл
Ако не знаете какво са утвържденията, това са прости твърдения, които си повтаряте отново и отново, и отново. В книгата „Подсъзнанието може всичко” съм отделил цяла глава за утвържденията. Утвържденията са изключително ефикасни, особено за настоятелно появяващите се негативни мисли, тези, които са ви преследвали с години. Когато отново се появи въпросната негативна мисъл, спокойно й съобщете, че „отсега нататък, всеки път когато се появи, ще я посрещате с двеминутни утвърждения, чиито смисъл е точно обратен на това, което тя твърди.” И спазвайте обещанието си. Когато съзнанието ви породи негативна мисъл, например: „Никога няма да напредна в живота”, веднага щом тази мисъл се появи, противопоставете й се с двеминутни утвърждения, които имат точно обратния смисъл: „ Ще постигна невероятен успех в живота си. Ще постигна невероятен успех в живота си. Ще постигна невероятен успех в живота си.” Повтаряйте си това утвърждение отново и отново в продължение на две минути. Ако негативната мисъл се завърне, отвърнете я с още две минути утвърждения. Ако отвръщате на въпросната мисъл с двеминутни утвърждения всеки път, когато се появява, ви гарантирам, че много бързо, често в рамките на няколко дни, негативната мисъл ще престане да ви преследва.
Това са пет чудесни начина за справяне с негативното мислене. Използвайте тези, които ви се струват най-ползотворни, използвайте ги в комбинации, но най-важно е да ги използвате. Защото вече не е необходимо да се оставяте в ръцете на негативните мисли. Вече не е нужно да позволявате тези мисли да ви повалят. От този момент нататък вие притежавате инструментите и техниките за елиминиране на негативните мисли. Поздравления. Сега те са във ваши ръце, използвайте ги.

автор: Джон Кехоу