6 начина по които диабета влияе на зрението

Ако имате диабет, то трябва да планирате редовни посещения при очен лекар . Високата кръвна захар може да доведе до проблеми като замъглено зрение, катаракта, глаукома и ретинопатия. Всъщност диабетът е основната причина за слепота при хората на възраст от 20 до 74 години.

В тази статия ще ви разкажем за шест проблема, които са предизвикани от високите нива на кръвната захар (не е задължително да имате диабет за да са повишени).

Замъглено виждане

Не купувайте нови очила веднага щом забележите, че нещата изглеждат размазани. Може да е малък проблем, причинен от висока кръвна захар . Вашата леща може да се подуе, което променя способността ви да виждате.

За да го коригирате, трябва да върнете кръвната си захар в нормалния ѝ диапазон (70-130 милиграма на децилитър, или mg/dL, преди хранене и по-малко от 180 mg/dL 1 до 2 часа след хранене). Може да отнеме до 3 месеца, докато зрението ви се върне напълно към нормалното.

Кажете на очния си лекар. Той може да вземе мерки, ако сметне, че това е симптом на по-сериозен проблем.

Катаракта

Естествената вътрешна леща на вашето око позволява на окото ви да вижда и да фокусира изображение, точно като при фотоапаратите. Когато тази леща стане мътна, като мръсен или зацапан прозорец, това означава, че се е образувала катаракта. Всеки може да я получи, но хората с диабет са склонни да я развият на по-ранен етап и да се влошат много по-бързо.

Когато част от лещата ви е мътна, окото ви не може да фокусира както трябва. Това води до значително влошаване на зрението. Симптомите включват замъглено зрение и отблясъци.

Ще ви се наложи да претърпите операция за отстраняване на катаракта. При тази операция, хирургът заменя помътнялата леща с изкуствена за да възстанови зрението ви.

Глаукома

Хората с диабет са по-склонни да развият глаукома, която може да се появи в няколко форми.

Глаукомата се развива, когато налягането в окото се натрупва, когато течността не може да се оттича, както трябва. Това може да увреди нервите и кръвоносните съдове и да причини промени в зрението.

Лекарствата могат да лекуват откритоъгълна глаукома, която е най-често срещаната форма. Те понижават очното налягане, ускоряват дренажа и намаляват количеството течност, което окото ви произвежда.

При по-рядко срещаните форми на заболяването може да забележите:

 • Главоболие
 • Болки в очите или болка
 • Замъглено зрение
 • Влажни очи
 • Ореоли около светлините, които гледате
 • Загуба на зрение
 • Лечението може да включва лекарства и специални капки за очи. Хирургията и лазерното лечение могат да помогнат за понижаване на очното налягане.

Ако имате диабет, също така е по-вероятно да получите рядко заболяване, наречено неоваскуларна глаукома. Това кара нови кръвоносни съдове да растат върху ириса, оцветената част на окото ви. Те блокират нормалния поток на течности и повишават очното налягане.

Основното лечение на неоваскуларната глаукома е да се спре образуването на нови кръвоносни съдове. За тази цел Вашият лекар може да използва лазер, за да намали броя на кръвоносните съдове в задната част на окото, или може да използва анти-VEGF инжекция, докато използва други мерки за бързо понижаване на очното налягане.

Диабетна ретинопатия

Ретината е група от клетки в задната част на окото, които приемат околната светлина. Те я превръщат в изображения, които оптичният нерв изпраща до мозъка ви.

Увреждането на малките кръвоносни съдове в ретината ви причинява диабетна ретинопатия. Това е свързано с високите нива на кръвната захар. Ако не го откриете и лекувате навреме, може да ослепеете. Колкото по-дълго имате диабет, толкова по-вероятно е да го получите. Ако поддържате кръвната си захар под контрол, намалявате шансовете си.

Хората с диабет тип 1 рядко развиват това състояние преди пубертета. При възрастни то рядко се среща, освен ако не сте имали диабет тип 1 от поне 5 години. Ако поддържате строг контрол на кръвната си захар, използвате инсулинова помпа или си правите многократни ежедневни инсулинови инжекции е много по-малко вероятно да получите това състояние.

Ако имате диабет тип 2, може да имате признаци на проблеми с очите, когато бъдете диагностицирани. Контролирайте кръвната си захар, кръвното налягане и холестерола, за да забавите или предотвратите заболяването. Ако пушите, опитайте се да се откажете. Това ще подобри очите ви и цялостното ви здраве.

Съществуват и други видове на това състояние:

Фонова ретинопатия.

Кръвоносните ви съдове са увредени, но все още виждате добре. Може да се влоши, ако не управлявате добре хранителните си навици и здравословното си състояние.

Макулопатия

Това се случва, когато диабетът засяга макулата. Макулата е областта на ретината, която осигурява най-доброто зрение, необходимо за четене, шофиране и други подобни дейности. Подуването, което се появява може да бъде лесно обратимо, но понякога е доста по-сериозно и трудно за лечение.

Пролиферативна ретинопатия

Това се случва, когато клетките в задната част на окото ви не получават достатъчно кислород и новите кръвоносни съдове започват да растат. Те са крехки, така че могат да кървят и да доведат до съсирек. Това може да причини рани и да отдръпне ретината ви от задната част на окото. Ако се отдели, това може да причини загуба на зрение. Понякога това състояние може да бъде излекувано. Хирургията е опция, както и лазерна процедура, която изгаря кръвоносните съдове. При до половината от хората с ранна ретинопатия слепотата може да бъде предотвратена.

Необходимостта от очни прегледи

Пълният годишен преглед може да помогне за откриването на проблеми рано, когато са по-лесни за лечение. Това може да спаси зрението ви.

Направете си очен преглед за да избегнете възможни проблеми, ако има вероятност да забременеете в близко бъдеще. Следете състоянието си и докато сте бременна .

Кога да посетите лекар?

Тези симптоми могат да сигнализират, че състоянието ви е усложнено и случая ви е спешен:

 • Ако виждате черни петна
 • Проблясъци на светлина
 • „Дупки“ във вашето зрително поле
 • Замъглено зрение

Източник: WebMD