7 японски мъдрости, които ще променят мирогледа ви

  1. IKIGAI

Открийте целта в живота си. Намерете причината, поради която се събуждате всяка сутрин. Изберете нещата, които хармонират с вашите силни страни, желанията ви и нуждите на света. Това придава смисъл на живота.

2. Shikаta ga nai

Освободете се от негативните за вас неща, които нямате възможност да промените. Осъзнайте, че има неща извън вашия контрол и това е нормално. Отървете се от тях и се фокусирайте над това, което можете да промените за да живеете по-добре.

3. Wabi-sabi

Не се стремете на всяка цена и винаги да постигате съвършенство. Осъзнайте, че нищо в живота не е съвършено, включително вие самите. Вместо да се борите за да постигнете всеки път перфектни резултати, открийте интересната страна и удоволствието от несъвършенствата, които придават уникалност на живота.

4. Gaman

Съхранете достойнството си по време на изпитания. Винаги показвайте емоционална зрялост и самоконтрол, дори когато преминавате през трудни времена. Запомнете – бъдете търпеливи, устойчиви, изслушващи и разбиращи.

5. Oubaitori

Не се сравнявайте с другите. Всеки има свой уникален път и свои силни и слаби времена. Важното е да се фокусирате върху своето развитие, а не да се опитвате да се сравнявате с другите.

6. Kaizen

Винаги търсете начини да подобрите всяка една страна от своя живот. Дори малките промени могат да доведат до огромно въздействие върху живота ви, ако сте последователни и упорити. Бъдете търпеливи и работете върху себе си с желание, страст, усърдие и постоянство. Скоро ще бъдете доволни от постигнатите промени и резултати.

7. Shu-ha-ri

Shu-ha-ri е японска концепция, която се отнася до трите етапа на обучение и майсторство. Шу (подчинение) е етапът на изучаване на основите и следване на напътствията на учител или ментор. Шу също така се отнася до етапа в който хората научават правилата и принципите на дадено умение или дисциплина. Шу подчертава важността на дисциплината, повторението и практиката за овладяване на умение или дисциплина. Ха (откъсване) е етапът на експериментиране и изследване на нови идеи и подходи. Ri (напускане) е етапът на преодоляване на правилата и ограниченията и постигане на истинско майсторство. Чрез разбирането на етапите на shu-ha-ri, хората могат да развият ясен път към усъвършенстването си във всяка една област.