Много от продуктите, които ни се продават за майонеза са пълни с консерванти, емулгатори, и оцветители.
Асоциацията “Активни потребители” е проверила съдържанието на майонезите в търговската мрежа и е установила, че в ¼ от проверените марки липсват яйца. Освен това в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60%, а при четири продукта въглехидратите са били над 20%.
В повечето майонези са открити съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато(Е160б) , съобщиха от сдружението.
Пълните резултати от изследването ще бъдат обявени в понеделник, уточниха от асоциацията.
В средата на май „Активни потребители” представи резултатите от проучване на сирената на пазара, което установи, че има сирене без мляко, а 9 марки съдържат палмово масло или сухо мляко.