Всеки от нас желае да се радва на пълноценно здраве и да увеличи жизнените сили на организма си. За това е нужно да бъдат подпомогнати нормалните функции на тялото, чрез пречистване или детоксикация.
Често консумацията на големи количества тежки, рафинирани, сложни и преработени храни, води до натрупване на много токсини в организма. Това възпрепятства нормалното функциониране на жлезите и органите, и като следствие води до появата на различни симптоми за болестни състояния.
Има няколко вида програми за детоксикация.
В зависимост от желаната степен на пречистване могат да бъдат използвани различни храни, които благоприятстват детоксикацията.
Плодовете и зеленчуците са най-благоприятни, полезни и силни пречистващи храни. Те не само детоксикират, но и възстановяват организма. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат консумирани както цели, така и приготвени на сок.
Соколечението е мощно детоксикиращо средство. Може да бъде проведено чрез консумация само на плодови сокове или да бъде комбинирано и със зеленчукови сокове. Най-силни пречистващи плодове са гроздето, черешите, динята, ябълките, портокалите, лимонът и грейпфрутът.
Може да бъде практикувано моно плодо разтоварване, което се състои от 1 вид плод или редуване на плодове през определен период от време през деня.
Към плодовите сокове мoгат да бъдат включени и зеленчукови сокове, както и различни комбинации: между различни плодове, между зеленчуци, между плодове и зеленчуци. Такива комбинации са: моркови и зеле, моркови и червено цвекло, моркови и ябълки, ябълки и червено цвекло, ябълки и зеленолистни. Когато се провежда соково разтоварване, е препоръчително да се приемат сокове минимум на всеки 2 часа и да се консумират от 300 до 800 мл. на прием.
Цели плодове. Друг разтоварващ метод е плодово чаената диета (разтоварване по метода на извeстната българска природолечителка Лидия Ковачева). Тук се редуват по 1 вид плод през 4 часа, като между тях се пие билков чай с минимални количества мед. В някои случаи е препоръчително, чаят да бъде без мед. Добре е да се консумират сезонни плодове. Препоръчителни разтоварвания са: само на череши, на грозде, на ябълки. Всеки плод, от горе изброените, ще пречисти и даде на организма различен резултат.
Черешите пречистват кръвта.
Гроздето е изключително полезно при ракови заболявания.
Ябълките алкализират бързо тялото и подпомогнат функциите на сърцето.
Лимоновият сок извежда пикочната киселина от организма и лекува широк брой хронични заболявания. Помага при подагра и ревматизъм.
Сокът от моркови и зеле извежда лошия холестерол от организма, нормализира мастната обмяна.
Сокът от ябълки и червено цвекло подпомага пълноценното функциониране на черния дроб.
Сокът от ябълки и зеленолистни възстановява нашите тъкани.
Ако желаете да пречистите тялото си по-плавно, можете към соковете и плодовете да добавите и различни зеленчуци във вид на салати. Най-подходящи са сезонните и пресни зеленчуци. Благоприятни комбинации са:
- зелена салата с краставица, домат, чушка и репички
- моркови и зеле
- моркови и червено цвекло
- домати и краставици.
За по-слабите организми се препоръчва добавянето на различни видове кълнове и изкиснати семена като люцерна, китайско бобче, рукола и броколи, сусамово, слъчногледово, тиквено и конопено семе.
За да подпомогнете детоксикацията на организма, която е най-силна сутрин, е препоръчително в този период, да приемате голямо количество топла вода. След това можете да консумирате сок от 1 вид сезонен плод. Така ще улесните и ще подпомогнете детоксикиращия ефект.
Източник: https://vitarama.bg