Как половинката влияе на успеха в кариерата

Зад всеки успех в кариерата стои… подходящата семейна половинка. Може би е време така да се перифразира известната сентенция след като учени от Университета „Вашингтон” в Сент Луис доказаха, че личностните характеристики на семейния партньор влияят на кариерните успехи. Статията с научните изводи предстои да бъде публикувана в Psychological Science, а съдържанието ѝ е представено накратко в сайта на университета.

Самото изследване е продължило пет години, през които е наблюдаван опита на 5000 души, живеещи в брак. Възрастовата група на участниците била максимално широка – от 19 до 89 години. При 75% от наблюдаваните и двамата съпрузи работели.

Участницити в експеримента преминали няколко психологически теста, а научният екип анализирал получените данни и оценил общите личностни характеристики, влизащи в т.нар. Голяма петорка: общителност и откритост, добросъвестност, доброжелателност, невротизъм, готовност за сътрудничество.

За да установят как чертите от характера на единия в двойката влияят на професионалните показатели на другия, изследователите редовно наблюдавали изявите и успехите в работата като задавали въпроси за удовлетвореността от реализацията, разглеждали възможностите за увеличаване на трудовите възнаграждения и вероятностите за кариерен ръст.

Така бил установена следната зависимост:

– Тези, които показват по-високи професионални успехи, по правило съжителстват с партньор, при който се откроява с най-високи показатели качеството добросъвестност – независимо от пола и от факта, дали двамата работят ила са работили заедно.

Как точно това качество на единия помага за кариерен ръст на другия?  Изследователите потърсили отговор и на този въпрос и извели няколко тези:

– Работещият може да разчита на добросъвестната си половинкаи за ежедневни битови ангажименти като плащане на сметки, отглеждане и възпитаване на деца, пазаруване и т.н.

– В хода на съвместното съжителстване всеки се стреми да отговори на добросъвестното поведение на своя житейски спътник с трудолюбие и надеждност.

– Съпрузите с това качество винаги се стараят да съхранят баланса между работа и личен живот. Което в крайна сметка означава по-малко стрес и на работа, и вкъщи. А също така и повече енергия за реализация.

Източник: Мениджър.БГ