Кучетата ни манипулират, за да ни накарат да ги обичаме

Кучетата ни манипулират, за да ни накарат да ги обичаме | Диана

Най-после учените разкриха защо обичаме кучетата си точно като собствените си деца.

Ново изследване показва, че когато погледнете кучето си в очите, това засилва дейността на “любовния хормон”- окситоцин и при двата вида. Действа същия механизъм, който помага на майките да изградят връзката с техните новородени.

Интересно, проучването показало, че нямаме същата физиологична връзка с вълците, което обяснява не само защо сме толкова привързани към четириногите си другари, но и как кучетата са еволюирали от дивите вълци, за да се превърнат в най-добрите ни опитомени приятели.

Михо Нагасава – ръководител на изследването, от японският университет Азабу (университет в Япония), обяснява: “Налице са доказателства за активното действие на окситоцина, което се засилва особено при вглеждането в очите на кучето. Този механизъм може да е в основата на еволюцията на връзката между човека и кучето”.

В предишно изследване на Нагасава е предположено, че кучетата могат да предизвикат покачване нивата на окситоцин в техните собственици. Но екипът искал да провери тази теория. За да са сигурни, те събрали 27 кучета в една стая с техните собственици и двама непознати. Кучетата били напръскани върху носа с физиологичен разтвор или окситоцин.

Женските кучета, които били напръскани с окситоцин, прекарали много повече време, гледайки към техните собственици, отколкото тези, които били с физиологичен разтвор. И това е предизвикало увеличение на нивата на окситоцин в кръвта, както при собствениците, така и при домашните любимци, което предполага директна обратна връзка. По някаква причина, мъжките кучета не били толкова чувствителни към окситоциновия спрей.

Екипът след това проучили нивата окситоцин на опитомени вълци и техните собственици, които ги отглеждали от раждането им. Но не открили връзка между времетраенето на взирането на вълците в техните собственици, нито повишаване на “любовния хормон” в кръвта на едните и на другите.

Изследователите казват, че това предполага, че вълците, които живеели заедно с хората отпреди хиляди години “измамили” механизма на връзката родител-дете, и в резултат на това, сега сме ко-еволюирали в силната връзка с домашните кучета.

Други изследователи допълват: “Откритията предполагат, че кучетата са се възползвали от нашата родителска чувствителност – използвайки поведенчески похвати, като взирането в очите, за да създават чувства за социална награда и загриженост. Това е мощен механизъм, чрез който кучетата печелят сърцата ни – и в замяна ние печелим техните.”

А винаги сме си мислили, че котките са манипулативни!

Източник: PSP.BG