Лекари: микроцефалията в Бразилия не е от вируса Зика, а от химикал на Сумитомо и Монсанто

Лекари: микроцефалията в Бразилия не е от вируса Зика, а от химикал на Сумитомо и Монсанто | Диана image 1

В много части на планетата бременните жени са съветвани да бъдат предпазливи. Заразяването с вируса Зика беше свързано с дефекта „микроцефалия“ при новородените. Това е вродено състояние, при което бебетата се раждат с необикновено малки глави.

Връзката между двете явления обаче наскоро бе поставена под въпрос от група аржентински лекари. Учените подозират, че зад рязкото покачване на случаите с микроцефалия може да стои не вирусът Зика, а отровен ларвицид, разпространен във водните запаси на Бразилия.

Просто съвпадение?

PyriproxyfenСпоред аржентинската лекарска организацияPhysicians in Crop-Sprayed Towns (PCST) през 2014 г. в бразилските водни запаси е бил инжектиран ларвицид – химикал, който има свойството да предизвиква деформации при комарите. Неговата цел е била да спре развитието на ларвите на комарите във водохранилищата с питейна вода.

Химикалът, познат като пирипроксифен, е използван в масивната програма на бразилското правителство за контролиране на популацията на комарите в страната. Пирипроксифенът е ларвицид, произведен от Сумитомо Кемикъл– компания, свързана с Монсанто (според аржентинските лекари – нейна дъщерна компания).

„Фактът, че деформациите, отчетени при хиляди новородени, възникват на места, където бразилското правителство е добавило пирипроксифен в питейната вода, не е случаен“, заявиха лекарите в своя доклад.

702px-Brazil_State_Pernambuco.svgЕдин от районите, в който бразилското министерство на здравеопазването е инжектирало пирипроксифен в резервоарите с питейна вода, е щатът Пернамбуко. Разпространението на комара Aedes aegypti (преносител на вируса Зика) в тази част на Бразилия е масово.

Пернамбуко е и първият бразилски щат, в който е отчетено наличието на проблема. Там са регистрирани 35% от всички случаи на микроцефалия в държавата.

Аржентинската организация посочва, че по време на предишни епидемии от вируса Зика не са били наблюдавани случаи на микроцефалия. При това в страните, в които пренасяният от комари вирус е бил разпространен, е било заразено около 75% от цялото население.

В държави като Колумбия, които изобилстват от заразявания с вируса Зика, не е установена връзка със случаи на микроцефалия, заявиха лекарите. Колумбийският президент заяви, че заразените от вируса граждани са много, но не е родено нито едно бебе с микроцефалия. От вируса са били заразени 3177 бременни колумбийки; аржентинските лекари изтъкват, че всички те носят напълно здрави и нормални зародиши или вече са родили здрави бебета.

Останете скептични

cropped-sumimoto1В своя уебсайт Сумитомо Кемикъл ( Sumitomo Chemical) съобщава, че пирипроксифенът представлява минимален риск за рибите, птиците и бозайниците. Доказателствата в полза на обратната теза обаче са непреодолими. През месец януари Вашингтон Постпредаде, че експерти са изследвали 732 от 4180-те случая на микроцефалия, свързана с вируса Зика. Оказва се, че повече от половината нямат нищо общо с вируса – едва 270 от тях са директно свързани със заразяването от Зика.

На фона на всички тези съмнения, Световната здравна организация беше достатъчно внимателна да не направи директна връзка между проявите на микроцефалия и разпространението на вируса.

Въпреки че – подчертавам – не е доказано съществуването на причинно-следствена връзка между заразяването със Зика по време на бременност и раждането на деца с микроцефалия, изключително обезпокоителните доказателства насочват към това“, заяви генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан.

Междувременно учените се надпреварват да създадат ваксина за разпространявания от комарите вирус. Макар все още да няма солидни доказателства, че микроцефалията е причинена от ларвицида, местните власти в южния бразилски щат Рио Гранди до Сул преустановиха използването на пирипроксифен.

monsantoС нас (уебсайта Tech Times – бел.ред.) се свърза представител на Монсанто, който искаше да изясни, че компанията не продава и не произвежда пирипроксифен. „Нито Монсанто, нито продуктите ни имат някаква връзка с вируса Зика и случаите на микроцефалия. Монсанто не продава и не произвежда пирипроксифен. Също така Монсанто не притежава компанията Сумитомо Кемикъл. Както други компании в сферата обаче, тя е наш бизнес партньор в опазването на посевите“, заяви представителят.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Tech Times