Лекари срещу лечители

Лекари срещу лечители | Диана

Лекува ли се заекване с билкови настойки?

Стартира серия от публикации, посветени на най-популярните измислени незнайно от кого „народни” рецепти, които не само не лекуват, но и може да ви навредят. Прочетете коментарите на практикуващи лекари, които компетентно разказват кое е най-доброто при лечението на даденото заболяване.


Лекува ли се заекване с билкови настойки?

„Народна” рецепта:

В борбата със заекването може да ви помогне следната билкова отвара: смесете по 40 г шишарки от хмел и цветове от бяла акация, 100 г лавандула (цветове) и 50 г градински чай (стръкове). Залейте 2 с.л. от билковата смес с 1/2 л вряла вода. Запарете ги под капак за 2 часа, след което прецедете. Пийте от запарката по 75 г, 3-4 пъти дневно, преди ядене.

Мнение на невролога:

Речта се причислява към вторичната сигнална система на човешкия организъм. В основата на заекването са нарушения при съзряване на кората на главния мозък и въздействието на силен стрес, страх. Нарушават се също така и асоциативните връзки между различните части на главния мозък. Ако това се случи в детството, необходимо е да се пристъпи веднага към лечението на този симптом. Най-ефективна е комплексната терапия на заекването – от логопед, чрез акупунктура, до медикаментозно лечение с невропротектори. Също така необходим атрибут в лечението е и психотерапията.

Понякога заекването е един от симптомите на епилепсия. За да се изключи това заболяване като причина за него, е необходимо да се направи компютърна електроенцефалография.


Може ли да прочистим организма си с клизми?

„Народна” рецепта:

Прочистване на дебелото черво с помощта на клизма с настойка от лайка: първата седмица – всеки ден, втората – през ден, третата – през два дни, четвъртата – през три дни, петата – веднъж седмично.

Мнението на гастроентеролог:

Човешкото тяло е самоочистваща се система. Провеждането на редовни клизми при здрав човек не само е ненужно, но и вредно. Честото правене на клизми измива чревната микрофлора. А там има не само „шлаки”, които се опитват да премахнат почитателите на всякакви видове почистване, но също така и биологично-активни вещества, микроорганизми, без които човек не може правилно да смели храната. Последствията от такъв начин на почистване трябва да се лекуват след това с пробиотици. Друг проблем, свързан с често прилаганите начини за почистване на дебелото черво от шлаки, е нарушение на чревната перисталтика. С течение на времето без клизма няма да можете да отиде до тоалетната по голяма нужда.

Сега в различните СПА-салони се практикува хидроколонотерапия (високотехнологична разновидност на клизмите). Тази процедура може да се предписва само от лекар-специалист по гастроентерология и eндоскоп-проктолог. Без медицинско наблюдение процедурата може да бъде опасна – тя отмива много по-дълбоко чревната микрофлора, отколкото обикновената клизма.


Цери ли се ангина с керосин?

„Народна” рецепта:

Правете гаргара с авиационен керосин при ангина.

Мнение на отоларинголог:

Странно е, че тази рецепта, въпреки изобилието от фармацевтични средства, все още е популярна сред хората. Основната причина за възпаление на сливиците е патогенната микрофлора. Размножилите се болестотворни бактерии наистина може да се изгорят с керосин, но заедно с тях при такава гаргара болният ще получи изгаряне на лигавицата на гърлото, а ако случайно погълне част от керосина, ще увреди и трахеята, и хранопровода, и червата си. При това няма значение какъв ще е керосинът, с който ще си направите гаргарата – пречистен или не, тъй като той не притежава никакви терапевтични свойства.

При ангина най-добре е да се консултирате с лекар. Той ще ви предпише антибиотици, прием на много течности и ще ви назначи щадящи лигавицата гаргари с отвара от лайка, евкалипт. При болки в гърлото също така помага и гаргара с фурацилин и морска вода. Разтворът за гаргарата трябва да е със стайна температура, за да не предизвикате изгаряне на възпалено гърло. При гнойна ангина може да мажете гърлото с обикновен йод, размесен с глицерин.


Хернията ще се прибере след компрес с чесън!

„Народна” рецепта:

Ако имате херния и носите колан с компрес от черен хляб и настърган чесън, хернията след време ще се прибере сама.

Мнение на хирург:

Все още единственият начин за лечение на хернията е хирургичният. Без операция е възможно прилагането на консервативно лечение на пъпна херния при деца под 2 години. При възрастните ситуацията е различна. Колкото повече време е минало от появата на хернията, толкова повече сраствания се образуват между издутината и околните тъкани. Това впоследствие затруднява работата на хирурга. И най-опасното нещо, което би могло да се случи, е, че хернията може да се заклещи, т.е. да се смачка и да се развие некроза на вътрешните органи, които са се „изсипали” заедно с хернията. Тази ситуация изисква незабавна хирургическа намеса и е опасна за пациента.

Ако поради някаква причина хирургичната намеса се забави или е невъзможно да се направи поради тежестта на състоянието на пациента, може да се използва бандаж. Недостатък при използването на бандажа е рискът от развитие на възпаление на кожата в областта на хернията, например циреи и раздразване, които се проявяват със зачервяване и възпаление. Също така може да предизвика нарушения във функцията на стомашно-чревния тракт (подуване на корема, запек, гадене).

Дори и при спонтанно наместване на хернията пациентите задължително трябва да бъдат приети в болница за наблюдение. В крайна сметка по време на заклещването на хернията може да се е развила некроза на органите, които се съдържат в хернията. Затова такива пациенти се наблюдават от опитни хирурзи в болница.


Отвара от картофи помага при язва

„Народна” рецепта:

Сварете един необелен картоф в литър вода. Пийте отварата по 3 пъти на ден, ако страдате от пептична язва.

Мнението на гастроентеролог:

Това е плацебо, ефективността на което може да се сравни с действието на преварената вода: не е вредна, но и не помага. В тази рецепта няма нито една съставка, която да има лечебен ефект при язвена болест. Освен това при приготвянето на отварата се разрушават ценните хранителни вещества в картофите, включително и витамините, особено витамин С. А картофеното нишесте, което се съдържа в тази отвара, когато се използва в големи количества, може да остане в стомаха продължително време и да не се разгради, а да започне да гние в стомашно-чревния тракт.

Не се подлъгвайте по това, че предлаганата народна рецепта е достъпна и евтина, консултирайте се със специалист, който ще ви предпише комплексно лечение.

Милена ВАСИЛЕВА