Няколко мита за хляба и тестените изделия

Няколко мита за хляба и тестените изделия | Диана image 15

Разделно хранене, диети и пости.

Тази статия е предназначена за всички, които обичат да си похапват: хляб, тестени изделия, питки, банички, тутманици и т.н. Най-общо казано въглехидрати, към които се причисляват и сладките неща. Хиляди пъти съм чувала от свои познати: „Спрял съм хляба“; „Спирам да ям сладко“ и подобни изречения. А в интервюта на родни и световни звезди често можете да чуете „Не консумирам въглехидрати“ или „Въглехидратите са враг!“.

Истината е, че човешкият организъм има нужда от всичко: от въглехидрати, от белтъчини и дори мазнини. И няма нищо лошо да ги приемаме в умерени количества. Ако изпитвате затруднение с отслабването или просто желаете да поддържате теглото си, без да качвате излишни килограми не се измъчвайте с изтощителни диети и не мислете, че хлябът е ваш враг. Народът е казал: „Никой не е по-голям от хляба!“. Можем да консумираме хляб и тестени изделия и пак да изглеждаме завидно добре, разбира се в умерени количества, не ви гарантирам, че ако си хапвате по едни хляб дневно ще отслабнете. Не ме разбирайте погрешно. Важно е с какво го консумираме!

До тази истина достигнах, след безброй неуспешни диети, след които винаги си връщах излишното тегло, та дори и отгоре. Веднъж попаднах на книга написана от полска или чешка актриса (не си спомням), беше доста стара и ми я дадоха назаем, не помня как се казваше, нито кой беше авторът й, за да ви я препоръчам, но отлично помня какво научих от книгата и как ми подейства на мен. Въпросната актриса бе споделила, че цял живот се е борила с излишното тегло, което не и е пречило, но се е притеснявала, че ще се отрази на кариерата й в един момент. Тя винаги успявала да отслабне с различни изтощителни диети, но след това неминуемо качвала килограмите. Стигнало се до там, че в гардероба си имала 2 вида дрехи: едни за слабите й периоди, и едни за по-пълните. Накрая открила разковничето и заедно с диетолог разработили начин, по който така да комбинира храните, че да не пълнее от храненето си. Актрисата споделяла, че човек не бива да се лишава от нищо, нито от хляб, нито от сладко, нито от мазнини. Важно е не количеството на храната, а нейното качество. Разделното хранене представлява консумацията на въглехидрати, белтъчини и мазнини, но по-отделно! Всички сме чували за така популярната 90 дневна диета, разделното хранене е на същия принцип, но никой не те задължава в кой ден с какво да се храниш. Нямаш режим, не си длъжен днес да приемаш цял ден плодове или пък тестени изделия. Логиката на разделното хранене е подобна, но не е задължаваща, а е лесна и логична. Не е необходимо да притежавате докторска степен по химия, за да я схванете, прочетете внимателно и ще разберете, а започнете ли да се храните разделно, ще придобиете един инстинкт и няма да се налага да се замисляте, кое с кое не биваше да се смесва. С две думи свиква се и е елементарно. Представям ви няколко мита за хляба и тестените изделия Какво представляват въглехидратите? Въглехидратите са главен доставчик на енергия за организма и ако искаме да сме активни и енергични те са ни необходими! Те са всички зърнени култури: ориз, пшеница, царевица, жито, ръж. Също картофи, фасул, леща, бял хляб, ръжен хляб, пълнозърнест хляб, сухари, спагети, юфка, соя, ядки, сладкарски изделия и т.н. Ако ви е трудно да ги запомните изглеждат така.

Какво представляват белтъчините? Белтъчините са основна съставна част на всички клетки и тъкани на организма. Ето защо са ни необходими! Белтъчините са: всички млечни продукти – мляко във всичките му форми, извара, яйца, сирене, кашкавал, месо, месни продукти, риба. С голямо съдържание на белтъчини са и бобовите растения и ядките, но са растителни продукти, а не от животински произход, така че когато се храня разделно ги причислявам към въглехидратите.

Плодовете и зеленчуците са отделно, като плодове не бива да се консумират заедно нито с въглехидрати, нито с белтъчини. А при зеленчуците, тях можем да ги съчетаем с всичко. Та как да приемате всички тези продукти, без да се лишавате от нищо и все пак да сте в отлична форма? Тайната се крие в това да ги консумирате отделно и умерено. Ако сте консумирали въглехидрати ще се наложи да изчакате 4 часа, за да консумирате белтъчини или плодове. Ако сте консумирани белтъчини, аналогично изчаквате 4 часа преди консумацията на въглехидрати или плодове. Ако сте консумирали плодове, трябва да минат 4 часа, за да консумирате друго, каквото и да било. Ако сте консумирали заедно белтъчини, въглехидрати и мазнини – трябва да минат 7 часа, за да консумирате друго. Това са задължителните интервали, през които организмът разгражда приетите продукти и не бива да го претоварваме, като му даваме нов продукт от друга хранителна група, защото той няма да започне да се разгражда, ще се стигне до процес на гниене. Не се стряскайте нищо лошо няма да ви се случи, обаче едно е сигурно – няма да отслабнете! Ако не съм била достатъчно ясна, на кратко мога да кажа: забравете за любимото си пиле с ориз – оризът е въглехидрат, а пилешкото е белтъчина от животински произход. Консумирайте пилето отделно със салата, тъй като зеленчуците, както споменах, могат да се комбинират с всичко. Оризът си го яжте също отделно, като бихте могли да го комбинирате отново със зеленчуци.

Картофи със сирене – също налагам вето! Сирене – белтъчини, картофи – въглехидрат. Изобщо всякакъв вид картофени изделия и млечни сосове, сирена не могат да се комбинират, ако искате да сваляте или поддържате килограми. Месото и рибата също не бива да се смесват с картофи или ориз, мисля че обясних достатъчно ясно защо. Хапвайте месо със задушени зеленчуци, на салата, варени или както ви дойде на ум. Относно хляба и тестените изделия, ще ви разочаровам, но няма как да похапвате филийка със сиренце. Но филийка с лютеница – ДА! Брускети, сухари и други подобни, можете да съчетаете със зеленчукови пюрета, маслинова паста и всичко останало от раздел зеленчуци. Пример: брускети с домат, риган и босилек. Но брускети със сирена, риба, пармезан и т.н. – НЕ! За спагетите се отнася същото: спагети с доматен сос, подправки зеленчуци – ДА! Но спагети с месо, риба, сметана, сирена – НЕ! Освен ако сметаната или сирената не са растителни, но те са пълни със заместители, най-често са соеви, аз лично не ги употребявам.

 

Обърнете внимание, че хлябът който консумирате не бива да съдържа яйца, нито пък спагетите, но тестените изделия със съдържание на яйца са специално обозначени и няма как да ги объркате. Същото се отнася и за домашните питки, в които има мляко и яйца, можете да си направите постна содена питка. Сега ще си кажете „Е то най-вкусните неща са забранени!“. Не е съвсем така, но свикнете ли веднъж после ще ви се струва елементарно. Повярвайте ми от години не съм си поръчвала картофи със сирене. Маслото също спада към млечните продукти, така че не е препоръчително да го прибавяте към картофи или хляб, препоръчвам зехтин или дори олио. Ще ви призная, че въпреки всичко има няколко дни от годината, в които хапвам баница или нещо друго включващо хляб и сирене, което както разбрахте е в противовес с принципите на разделното хранене. Но разчитам силно на постите, като спазвам стриктно Великденските, Коледните и Петровите пости, затова си позволявам да не съм толкова обвързана с разделното хранене. Но постите са много по-жестоки от разделното хранене, ако нямате волята да издържите, горещо ви препоръчвам да се храните разделно, по-лесно е, не е толкова задължаващо и положителния резултат е гарантиран. Постите следват част от принципите на разделното хранене, тъй като по време на постите се приемат основно чисти въглехидрати, а те се разграждат бързо от организма, източник са на енергия и отново се свалят килограми – гарантирано! Когато постих за първи път се хранех основно с хляб, спагети, картофи, ориз и отслабнах с приблизително 6 кг. Та в тоя ред на мисли, хлябът и въглехидратите като цяло не са врага, за който ги мислят повечето хора.

Това исках да споделя за Негово Величество Хляба, разделното хранене и постите. Сами преценете, кое би ви подхождало най-много и пробвайте, нищо не губите! Горещо препоръчвам да включите и физическа активност или някакъв спорт, резултатите ще бъдат на лице още през първия месец. Поздрави и успех!