Ползите от листата на маслината

Ползите от листата на маслината | Диана

Листата от маслина се използват за лечение на вирусни, бактериални инфекции, включително грип, настинки, херпес симплекс ихерпес зостер. Те се прилагат и при пневмония, хронична умора, треска, тежка диария, възпаления на ушите и уринарния тракт. Други приложения включват високо кръвно налягане, диабет, подобряване на функцията на храносмилателната и отделителната система.

Най-често, маслиновите листа се прилагат като антибактериално, антиоксидантно и подсилващо имунната система средство.

Едно от най-честите приложения на листата от маслина, е като антимикробно средство. Те спомагат за унищожаването или за потискане на растежа на много бактерии, вируси, гъбички и паразити. Преимущество им е, че те не унищожават полезната чревна флора, за разлика от антибиотичните средства. Известно е, че естествената бактериална флора, която „населява” червата, предпазва от развитие на инфекции, като играе роля във функционирането на имунната система. За да получим максимален ефект от приема на листа от маслина, те трябва да се приемат в началото на инфекциозните процеси или най-добре, преди появата на такива, тоест като се вземат профилактично в сезоните с повишена заболеваемост.

Естествените процеси, които протичат непрекъснато в тялото, както и влиянието на замърсяването и радиацията във външната среда, водят до образуване на нестабилни молекули,, наречени свободни радикали. Тези молекули се стремят да достигнат стабилно състояние, като атакуват и увреждат клетките в тялото. Свободните радикали се свързват с процесите на стареене, с някои хронични заболявания, както и с канцерогенезата – процесите на формиране на злокачествени заболявания. Основна защита срещу свободните радикали изпълняват веществата, наречени антиоксиданти, които се съдържат основно в плодовете и зеленчуците. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и по този начин ги обезвреждат. Счита се, че по този начин могат да се забавят процесите на стареене в тялото и да се потисне възникването на някои заболявания. В листата от маслина се съдържат мощни антиоксиданти, които имат по-силно действие от витамин С и полифенолите, като в допълнение към това, притежават и противовъзпалително действие. Антиоксидантното и противовъзпалително действие на листа от маслина водят до понижаване на риска от атеросклероза, артрити, както и намаляват вредното влияние на радиацията.

Приемът на листата от маслина повлиява благоприятно и функцията на сърдечно-съдовата система. Многобройни изследвания върху животни и хора са показали, че листата от маслина могат понижат кръвното налягане. Основно този ефект се дължи на разширяване на кръвоносните съдове, което освен това подобрява и кръвоснабдяването на редица органи. Листа от маслина могат да се окажат особено полезни при хора, чиито стойности на кръвното налягане са гранично високи. В тези случаи, лекарите препоръчват започване на диетичен режим, умерена физическа активност и избягване на рискови фактори, като тютюнопушене. Именно в този ранен етап, преди задълбочаване на артериалната хипертония, приемането на листа от маслина действа най-благоприятно и може да спомогне за отлагане на началото на лекарствената терапия.

В допълнение към полезните за сърцето ефекти, листа от маслина притежават и понижаващо холестерола действие. Ефектът им е насочен основно към „лошия” холестерол.

  1. Описание

Маслината (Olea europaea) вечнозелено ниско дърво или храст, което вирее в средиземноморските региони, Азия и Африка. Листата на маслиновото дърво са сребристо-зелени, достигащи на дължина от 4 до 10 см, а на ширина – 1 до 3 см. Стеблото на растението е усукано по характерен начин. Цветовете са нежни и бели. Плодовете са костилкови, с дължина около 1 – 2.5 сантиметра. Плодовете на диворастящите маслинови дръвчета обикновено са по-дребни, от тези на култивираните. Маслините се берат, когато са зелени до виолетови на цвят. Черният цвят на маслините, особено на консервираните, се дължи на обработването им с железен сулфат, който ги прави черни.

Маслини се отглеждат от дълбока древност за храна и за производство на маслиново олио (зехтин). За медицински цели се използват основно листата на растението, заради техните антибактериални и имуностимулиращи свойства.

2. Приложение

Листата от маслина могат да се прилагат под формата на чай, като пудра от изсушени и стрити на прах листа, като капсули и под формата на течен екстракт.

За приготвянето на чай, най-често се използва една супена лъжица сушени листа (10 – 15 грама) и се добавят 500 милилитра вряща вода. Отварата се вари в продължение на три до десет минути под капак, на слаб огън. След това се прецежда и се пие топъл или охладен. Така приготвеният чай трябва да е с кехлибарен цвят. Предлагат се и готови пакетчета чай от маслинови листа, които се заливат с вряла вода и се запарват в продължение на 1 до 5 минути.

Изсушените и стрити на прах маслинови листа са чудесен начин за включване на полезното растение във всяка диета. Те могат да се използват за приготвяне на чай, за добавяне към здравословни шейкове, кисело мляко, в сладкиши и други печени ястия. Те могат да се добавят и към шампоани и балсами за коса. При гъбични заболявания на краката, може да се добавят листа от маслина към вода, в която се накисват краката за 15 – 30 минути.

Капсулите и течният екстракт от листа от маслина трябва да се вземат на празен стомах, около два часа преди или след прием на лекарства. Течният екстракт може да се добавя към чай, сокове и други напитки.

3. Дозировка

Под формата на чай, листата от маслина се прилагат в дозировка около 15 грама суха маса в половин литър вода. Отварата се пие два – три пъти на ден. При нужда, дозата може да се повиши. Под формата на течен екстракт, се прилагат 1-2 капки дневно, разтворени в течност, два – три пъти дневно. Капсулите екстракт се прилагат в дозировка 1 до 3 капсули дневно, когато се приемат за профилактика, и по 3 капсули дневно, когато се използват за лечение на определено състояние.

4. Състав

Основните лечебни съставки в листата от маслина са секоиридоиди (олеуропеин и деривати), хидрокситирозол, полифеноли (вербаскозид, апигенин – 7 – глюкозид и лутеолин – 7 – глюкозид), тритерпени, в това число олеинова киселина и флавоноиди (рутин и диосмин). Описаните вещества поддържат устойчивостта на плодовете и листата към увреждания от различни насекоми и патогени. Основната съставка в листа от маслина е олеуропеин, който е изолиран за пръв път през 1908 година. На него се приписват полезните ефекти на листата от маслина. Концентрацията му в тях е значително по-висока, в сравнение с другите части на дървото.

5. Противопоказания

Приемът на листа от маслина може да доведе до замаяност при хора с ниско кръвно налягане, тъй като допълнително понижава стойностите му. Обикновено това може да се избегне, като се започне с по-ниска доза и постепенно се повишава.

Стомашно дразнене може да се появи, когато се приема силно концентрирана отвара или тинктура от листата. Това се избягва при приготвяне на по-разредена отвара или при разреждане на тинктурата в повече вода или сок, за да се намали дразненещото действие на алкохола върху стомашната лигавица. За да се избегне дразнещото действие, капсулите могат да се приемат с храната, а не на гладно, както се препоръчва.

По-рядко се среща поява на диарични изхождания и киселини.

Листата от маслина трябва да се прилагат с повишено внимание при хора, приемащи лекарства за понижаване на кръвното налягане, тъй като могат да засилят ефекта им. Както и при хора, приемащи антидиабетни лекарства и лекарства за разреждане на кръвта. Листата притежават известен понижаващ кръвната захар ефект, който може да се засили при прием на лекарства за лечение на диабет.

Източник: bilki.pharmacy-bg.com