Професор Божидар Попов: Скумрията има 3 пъти повече полезни омега-3 мазнини от сьомгата

Професор Божидар Попов: Скумрията има 3 пъти повече полезни омега-3 мазнини от сьомгата | Диана

Можеш да се храниш полезно и с по-малко пари. Данък здраве ще създаде още стимули за това, казва пpoф. Бoжидap Пoпoв, пpeдceдaтeл нa Бългapcкoтo дpyжecтвo пo хpaнeнe и диeтeтикa.

– Проф. Попов, колко души завършиха курса по програмата “Хранене и здраве” на Медицинския фукултет на СУ и дружеството по хранене? Какви хора идват?

– Досега са около 160, но и в момента броят им се увеличава, защото в първата събота на месец юни започна обучителен модул за поредната новосформирана група. Радостно е, че участниците са все по-млади хора. Но това е и знак, че има дефицит на достоверна информация по темата.

Отдавна се говори, че повече знания за храненето трябва да се дават в училището, време е това да стане и факт. За да са младите българи по-критични в морето от непроверени и често изкривени или направо опасни препоръки за диети в интернет. В курсовете се записват хора от всякакви професии, идват както загрижени за личното си ниво на информираност млади мъже и жени, така и лични лекари, което ме радва, защото доскоро от техните среди нямаше интерес. А те най-често общуват с пациентите и може да са много полезни в изграждането на правилно отношение към храненето.

Българинът яде много солено, прекалява със захарта и мазните храни, а пренебрегва пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, рибата. Това е главната причина за драматичната статистика за сърдечносъдовите заболявания и високата смъртност от тях.

Вече не са сензация

30-годишни мъже

с масиран инфаркт

Начинът на хранене има роля и за увеличаване на раковите заболявания. Не споменавам затлъстяването, защото връзката е най-очевидна, по-важно е хората да осъзнават, че загрижеността в тази област съвсем не е по естетически подбуди.

Най-честото оправдание за нездравословното хранене е, че полезните храни са скъпи. Това не е така. Например скумрията е поне 4-5 пъти по-евтина от сьомгата, а в същото време съдържа 3 пъти повече от полезните омега-3 мастни киселини (вижте коментара ни по повод на това твърдение в края на статията).

– Намерението на здравното министерство да се въведе 5% данък върху нездравословните храни поражда въпрос кои точно са те, вие как ги степенувате?

– Нуждата от лесно и разбираемо указание за здравословното хранене, което с един поглед да ориентира хората какво е полезно и кое – не толкова, се появява още в края на миналия век. Отговорът беше първите нагледни указания, т.нар. хранителна пирамида, които все още се използват като начин да се покажат основните групи храни, от които човек се нуждае, и в какво съотношение. В началото основата им – с най-голям дял от храната за деня, са зърнените храни, които обаче от днешна гледна точка са много калорични.

Оттогава нещата са много променени. Модерната наука днес поставя в основата пресните зеленчуци и плодовете, за деня човек трябва да изяжда поне 500-600 грама.

С постепенно намаляващ дял следват млякото (най-полезното е киселото мляко) и млечните продукти, останалите животински храни – яйца, месо, риба.

В средата на пирамидата са зърнените, най-добре пълнозърнести, и бобовите храни и ядките.

Към все по-стесняващия се връх са мазнините.

Още по-малко трябва да са захарите –

при 2000 калории за

деня, добавена захар

не бива да дава

повече от 10% от

енергията, или 50-60 г

На върха на хранителната пирамида, т.е. с най-малък дял, е алкохолът.

– Алкохолът – храна?

– Той е официална част от хранителната пирамида от 1997 г., когато на световен конгрес по хранене всички се обединихме около два факта. Че като носител на калории алкохолът също е храна – 1 грам дава 7 калории, и че в малки дози – за жените около 15 мл в абсолютни единици, а за мъжете – до 30, той е полезен за здравето. Мъжкият организъм средно два пъти по-бързо разгражда алкохола и затова и нормата е удвоена.

– Тези 15 единици абсолютен алкохол за жените на какво се равнява в питиета?

– Приблизително на една бира от 330 мл, на 150 мл вино или на около 40 мл концентрат. Горе-долу това са количествата, за които са предназначени и стандартните чаши за съответните видове питиета. С тези количества не може да се напиеш.

Умерената

употреба на малки

количества алкохол

има повече ползи

за здравето,

отколкото вреди

Той намалява стреса, отпуска и разширява кръвоносните съдове. Препоръките на Световната здравна организация обаче са да не се преследва “нормата” всеки ден. А за 1-2 дни от седмицата човек да пропуска дори и това минимално количество. Алкохолът се разгражда по-бързо, когато е приет с храна, и по време на физическа активност. Но в минималните количества по принцип е трудно здрав човек да се напие.

– За кои групи храни е по-вероятно да попаднат в списък за облагане с допълнителен данък здраве?

– Теоретично това са храните с прекалено много добавени захар, сол, мазнини. Подобна мярка

ще стимулира

производителите

да променят към

по-здравословно

рецептите

на продукцията си. Това, от една страна. Но ефектът ще се подсили и по още един начин – по-високи цени на храни, които не са полезни, ще ограничат и покупката им.

– “Много” е относителна категория, може ли да я подкрепите с примери?

– Трудно е да се каже точно за всеки продукт, но ориентировъчно се знаят параметрите на нормите. За добавената захар вече стана дума, но

в лимита от 50-60 г

добавена захар

за деня не влизат

естествените

въглехидрати от

плодовете и

зеленчуците

Според препоръките на Световната здравна организация ограничението за солта трябва да е до 3-5 грама – около 1 равна чаена лъжичка, общо от всички приети през деня храни. Включително скритата сол в много от готовите продукти.

Смущаващото е, че проучване, напрпавено у нас, установи прием на 15-20 грама натриев хлорид. Наднормените количества се свързват с повишен риск от високо кръвно и сърдечносъдови проблеми като цяло. За свикналите да ядат по-солено се препоръчва поне да използват т.нар. калиева сол – с почти равни количества на натрия и калия. Това не се отразява на вкуса, а се намаляват ефектите от прекомерно колричество натрий.

На мазнините

не трябва да се падат

повече от 30 процента

от калориите за деня

Всеки може да изчисли за себе си ориентировъчно колко е това в количество. Стойностите зависят от препоръчителната за конкретния човек енергия в зависимост от пола му и доколко е активен физически.

– Как се изчислява препоръчителният таван за мазнините?

– Не е сложно, само трябва да се знаят няколко базови условия. За жени и мъже, които предимно седят, се препоръчва таванът на приетата за деня енергия да е в рамките съответно на около 2000 и 2400 калории. При средна физическа дейност през деня – съответно 2400 и 2800, а за много усилена работа или спорт – 2800 и 3200.

При пресмятането трябва да се вземе предвид, че 1 грам мазнини са 9 калории, за разлика от алкохола, който в същото количесто дава 7 калории, и въглехидратите и белтъчините, при които всеки 1 грам е равен на 4 калории.

Като цяло по-полезни са растителните мазнини. Но при умерена употреба няма проблем човек да хапва и животински. През последното десетилетие се установи, че сме били

прекалено и ненужно

критични към

мазнините от

животински произход

Оказва се, не са толкова опасни за здравето, за колкото ги мислехме. Разбира се, с мярка и в зависимост от здравето и възрастта.

Интервю на Любомира Николаева за вестник 24 часа

П.П. Въпреки огромното си уважение към професор Попов и екипа на вестник 24 часа направихме проверка на твърденията на г-н професора и резултатите се оказаха “малко” по-различни. Накратко: скумрията не съдържа повече Омега-3 мастни киселини от никой от видовете сьомга (според д-р Сиърс и неговия екип.) За ваше улеснение сме приложили таблицата със сравнението на количеството Омега-3 мастни киселини в различните риби. Единственото което все пак искаме да отбележим е, че изследваната скумрия (mackerel) е консервирана, което може би влияе на резултатите. На този и този адрес има още информация по тази тема, ако желаете да се запознаете.

OMEGA-3 FATTY-ACID CONTENT OF POPULAR FISH*

FISH
(Serving size = 6 ounces cooked, unless otherwise specified)
OMEGA 3 FATS
(grams)
Salmon, sockeye 4
Salmon, Atlantic 3.1-3.7
Tuna, albacore 3.5
Sardines in sardine oil (3 oz) 2.8-3.3
Salmon, chinook 2
Salmon, coho 2
Salmon, king 1.9
Trout, rainbow, wild 1.7
Tuna, bluefin 1.5
Anchovy, European (3.3 oz) 1.4
Swordfish 1.4
Herring, Atlantic and Pacific (3 oz) 1.2-1.8
Oysters 1.1
Shark 1.0
Mackerel (3 oz, canned) 1.0
Pompano, Florida 1.0
Whiting 0.9
Flounder 0.9
Sole 0.9
Rockfish 0.8
Halibut, Pacific 0.8
Pike, walleye 0.6
Perch, ocean 0.6
Squid 0.6
Snapper 0.6
Cod, pacific 0.5
Haddock 0.4
Yellowtail 0.4
Catfish 0.3-0.4
Crab, Dungeness (3 oz, steamed) 0.3
Shrimp (3 oz, steamed) 0.3
Tuna (canned, 3 oz) 0.2-0.7
Lobster 0.2
Clams (3 oz, steamed) 0.2

* The omega-3 fatty-acid content can vary according to the mode of cooking and whether wild or farmed varieties.

Моля, харесайте и споделете статията, ако я намирате за интересна.

Използвайте бутоните за споделяне отдолу. Това ще ви отнеме само секунда.
Благодарим Ви!!!
х