Учени: Чакрите съществуват!

Ние боледуваме, защото пускаме в себе си лоши емоции и черни мисли. Защото обиждаме близките си. Защото замърсяваме природата. Защото не се стремим към самоусъвършенстване.

Колкото и да е странно, представителите на официалната медицина все повече споделят тези основни за източната лечебна школа възгледи.

Особено след като успяха да открият и изследват основите на източната медицина – аурата, енергийните центрове в тялото (т.нар. чакри) и биоактивните точки.

В друго тяло

Според философията на Изтока освен с физическо тяло – плътно, човек е надарен и с духовно – тънко. В него всеки орган е представен със свой енергиен двойник. Затова, когато ти извадят зъб, загубиш ръка или крак, усещаш т.нар. фантомна болка – невидимият двойник тъгува по физическия си събрат. А местата, в които тънкото тяло е „прикачено“ към плътното с невидими енергийни нишки, са прочутите биоактивни точки.

Доскоро тази теория изглеждаше абсолютно несериозна от медицинска гледна точка. Но с помощта на модерна свръхчувствителна апаратура английски генетици направиха удивително откритие – молекулите на ДНК структурите действат като миниатюрни предаватели: излъчват звуци и електромагнитни колебания. В музиката на гените отчетливо се долавя определен ритъм, повтарящ се през равни интервали с точността на метроном. Този ритъм е в основата на всички биологични връзки и съставя нещо като скеле на живота. Нарушаването му влече след себе си много заболявания, убедени са учените.

chakra-1079746_960_720

Още по-невероятно звучи следващото им откритие: веднага след зачеване хромозомите на оплодената яйцеклетка започват да излъчват нещо, което наподобява холограма от електромагнитни вълни (това, което екстрасенсите наричат аура). Тази енергийна форма очертава контура на бъдещия зародиш, а след това постепенно се запълваме делящи се клетки през целия деветмесечен период на вътреутробно развитие. Процесът продължава и след раждането. Какво е това, ако не блестящо потвърждение на теорията за тънкото тяло?!

Енергийна анатомия

Източната медицина отдавна е обособила 7 главни енергийни центъра в човешкото тяло. Научните изследвания потвърждават: електромагнитните и акустичните вълни, излъчвани от ДНК молекулите, се концентрират в същите седем точки. Ако те бъдат съотнесени към класическата човешка анатомия, се получават изненадващи съвпадения:

САХАСРАРА

Център в областта на темето. Древните индуси са вярвали, че това е оеобразна антена, която осигурява информационна връзка с космически източници и може да задейства интуицията и прозрението. Анатомически този център отговаря на епифизата – жлеза с миниатюрни размери, която влияе на емоционалната сфера и наистина дирижира интуицията.

АДЖНА, ИЛИ ТРЕТОТО ОКО

Център, разположен между веждите, който помага да проникнеш през завесата на времето в смисъла на отминали събития (или да бъдеш ясновидец).

Третото око съответства на хипофизата – една от ендокринните жлези, разположени в т.нар. хипофизарна ямка в главния мозък. Тя определя практически всички външни особености на човешкото тяло, включително и ръста, а също и обмяната на веществата. Засега феноменът ясновидство е необясним от научна гледна точка. Учените обаче одобряват древноиндийските препоръки за активизиране на „третото око“: рисувайте, пейте, пишете стихове, наслаждавайте се на произведения на изкуството… Дори и да не станете ясновидци, ще престанете да реагирате на магнитните бури и резките климатични обрати. Играта на въображението синхронизира вътрешните ни процеси с ритъма на заобикалящата ни природа, обясняват те.

chakras-310119_960_720

ВИСУТХА

Намира се в областта на ларинкса, близо до сливиците, отговаря за телепатията и способността за овладяване на чужди езици. Тясна връзка между описаното разположение и функции наистина има: установено е, че полиглотите и телепатите често страдат от ангини и ларингити, с които си плащат за постоянното напрежение на този център.

АНАХАТА,

или ЧАША – център, който съвпада със сърцето. Йогите вярват, че в него се съхраняват спомените за предишните превъплъщения на човека.

За учените и това не звучи като абсурд. В гените е записана цялата човешка еволюция. Възможно е ядрата на сърдечните клетки – кардиомиоцитите, да са своеобразни хромозомни библиотеки на видовата и семейната биологична история, казват те. Просто повечето от нас все още не са достатъчно дорасли да получат достъп до тази информация.

МАНИПУРА,

или СЛЪНЧЕВ СПЛИТ – топлинният резервоар на човешката биосистема. На Изток изобразяват слънчевия сплит като свита на кълбо спяща змия. В момент на разтваряне на енергийните центрове тя се събужда и започва да се движи, при което човек може да почувства безпричинно прилошаване и световъртеж.

Съвременните изследвания потвърждават, че „змията“ не обича дългите или високоскоростни пътешествия.

СВАДХИЦХАНА

Център в малкия таз, управляващ работата на бъбреците, отделителната и половата система. Древните китайци смятали бъбреците, надбъбречните и половите жлези за органи на страха. Нито един съвременен лекар не би оспорил тази теория, като се има предвид, че при силен стрес именно от надбъбречните жлези се отделят хормоните както на страха (адреналин – който учестява пулса и дишането), така и на смелостта и яростта (норадреналин, който разширява съдовете и кръвта нахлува в главата).

МАЛАТХАРА,

или КОРЕНЪТ НА ЖИВОТА-център в областта на опашната кост, където се концентрира енергия – вътрешна, изработена от самия човек, и външна, идваща от космоса и спускаща се към МАЛАТХАРА през гръбначния стълб. Йогите смятат, че в гръбнака е разположен главният енергиен канал на човешкото тяло (сушумна), с който са свързани биоактивните точки на кожата и специфичните центрове на вътрешните органи – чакрите.

Неправилната осанка нарушава биоенергетичната структура, в резултат на което човек боледува, оста­рява и преждевременно завършва земния си път, пре­дупреждава източната медицина. Съвременните ме­дици напълно подкрепят това твърдение.