Учени: Някои части на мозъка съзряват след 50-годишна възраст

Учени: Някои части на мозъка съзряват след 50-годишна възраст | Диана

Като доброто вино, някои части на човешкия мозък се нуждаят от десетилетия, за да съзреят, са открили изследователи. Те посочват, че има мозъчни области, които не постигат пълния си потенциал преди да достигнем солидна възраст. Способността да се оценява емоционалното състояние на другите хора, например, достига пика си през 40-те и 50-те години от живота, пише MailOnline.

“Във всеки възрастов период ставаме по-добри в определени неща, по-неумели в други, а при трети няма нито развитие, нито спад”, казва Джошуа Хартшорн от Масачузетския технологичен институт (MIT), който е един от авторите на проучването. Съавторът му Лаура Джермайн изтъква, че проектът им показва картина на промените през живота, различна от картината, описвана обичайно от психологията и неврологията.

Хартшорн и Джермайн са провели мащабен онлайн експеримент, в който обект на изследване са били хора на всякаква възраст . Интернет страниците на учените – gameswithwords.org и testmybrain.org, съдържат когнитивни тестове, които могат да бъдат решени в рамките на няколко минути. Чрез тези сайтове екипът е събрал данни от приблизително 3 милиона души през последните няколко години, пише „Фокус”. През 2011 година Джермайн е публикувала статия, според която способността да се разпознават лица се подобрява до началото на 30-те години от живота, а след това започва да се влошава. Почти по същото време Хартшорн установява, че краткосрочната визуална памет достига пиковите си възможности в първите 30 години.

Заинтригувани от тези открития, учените са решили да изследват и други източници на данни, тъй като интернет би могъл да изкривява резултатите. Те са започнали да събират и анализират данни от измервания на интелигентността, провеждани преди десетилетия. Различните тестове обхващат около 30 показатели като способност за запомняне на цифри, за визуално търсене, за подреждане на пъзели и т.н. Хартшорн и Джермайн са разработили метод за анализ на информацията, даващ възможност за сравнение на възрастовите пикове за всяка способност. Оказало се е, че няма един единствен пик за всички показатели. Скоростта на обработване на информация, например, е с най-високи стойности около 18-19 години, а след това рязко започва да намалява.

Същевременно краткосрочната памет продължава да се подобрява до приблизително 25-тата година и да се влошава след 35-тата. Способността да се оценява емоционалното състояние на хората достига върха си значително по-късно – през четвъртото и петото десетилетие от жизнения път.