Впечатляващите ползи от чиа

Впечатляващите ползи от чиа | Диана

Родината на чиа е Латинска Америка, но тя трябва да присъства във всеки дом по света.

Чиа (Salvia Hispanica) е слабо позната у нас, макар тези семена да са истински извор на здраве. Родината на чиа е Латинска Америка, като тя се среща най-вече в Мексико и Гватемала. Чиа е част от цъфтящо растение от семейството на ментата и е била важна част от диетата на маите и ацтеките. В Западния свят семената добиват популярност през последните няколко години, най-вече заради множеството свои ползи. Здравословното количество чиа за ден е около 1-2 супени лъжици.

Ако се интересувате кои са те, ето ги и тях. Наистина са много впечатляващи:

1. Прави зъбите и костите по-здрави. Това е едно от най-големите предимства на чиа. Тя е богата на калий, затова се превръща в отличен приятел на вашите зъби и кости. Една доза от семената може да ви осигури около 18% от препоръчителната дневна доза калий. В чиа се съдържа пет пъти по-голямо количество от полезното вещество.

2. Помага за регулиране на кръвната захар. Чиа е истински боец срещу диабета, защото има функцията да регулира кръвната захар. Има много изследвания, които показват, че семената могат да бъдат ефективно природно лечение срещу диабет тип 2, което се дължи на способността им да забавят храносмилането.

3. Подобрява храносмилането. Чиа съдържа голямо количество фибри и това прави нейните семена изключително полезни за храносмилането (включително при проблеми). Всъщност чиа е едно от най-добрите естествени средства срещу запек. Също така тя помага за намаляване на възпалението и по този начин поддържа нивото на холестерола ниско. 28 грама чиа ще ви осигури една трета от необходимия дневен прием на фибри за възрастни.

4. Перфектна замяна на яйцата. Когато семената от чиа са смесени с течност, те набъбват и образуват желеобразна смес, която може да се използва вместо яйца, особено в рецепти с печене. Едно яйце може да бъде заменено, като смесите 1 лъжица чиа с 3 лъжици вода и оставите сместа да престои 15-20 минути.

5. Не съдържа глутен. Семената чиа не съдържат глутен, но те осигуряват структурата и предимствата на зърната. Това е много полезна информация, тъй като все повече хора започват да се отказват от глутена.

6. Съдържа много протеини. Фактът, че чиа съдържа много високи нива на протеин и фибри, означава, че нейният прием ще ви накара да се чувствате сити и доволни дълго време, след като сте се нахранили. Семената от чиа също така намаляват апетита между основните хранения през деня. Протеините помагат на тялото да поддържа тъканта и да създава нови клетки. Една порция чиа съдържа около 10% от необходимото количество протеини за деня.

7. Съдържа много минерали и антиоксиданти. В чиа има голямо количество антиоксиданти, които ще предпазят тялото ви от свободните радикали. Хубавото е, че семената имат дълъг срок на годност и могат да се използват почти две години. Чиа е богата още на минерали. В две супени лъжици се съдържат 18% от нужния калций, 35% от фосфора, 24% от магнезия и около 50% от мангана. В семената чиа има три пъти повече желязо отколкото в спанака и седем пъти повече витамин С отколкото в портокалите.

Източник: Tialoto.BG