Как козметиката и хранителната индустрия ни убиват

Как козметиката и хранителната индустрия ни убиват | Диана

В Европа забраняваме всички химически съединения, които не са доказано безвредни. В САЩ допускат до щандовете всички вещества, които не са доказано вредни. А доказателствата, всъщност са в ръцете на фирмите, които произвеждат химикалите.

В САЩ над 80% от храната в супермаркетите е с ГМО. Заради което шеговито са я нарекли Франкенфууд – Франкенщайн-храна. Тези шеги вече не ги разсмиват, както си личи от клипчето по-долу.

Между ЕС и САЩ текат преговори за приемане на общи критерии за безопасност, които индустрията трябва да надскочи, когато изнася продуктите си в двете посоки през океана. Производителите обаче имат интерес летвата да бъде смъкната „под коляното“, докато потребителите в двете общности биха искали тя да бъде вдигната поне до сегашното европейско ниво.

Това кара много американци да сравняват, какво всъщност ядат, пият, какво дават на децата си, с какво се разкрасяват европейците и те самите.

Документите, които изтекоха в публичното пространство през м. май т.г. чрез Грийнпийс-Холандия показаха, че американската страна упорито настоява да наложи своите вътрешни правила, които нарича „оценка, базирана върху научни доказателства“ и „управление на риска“.

Докато предпазният принцип, залегнал в Договора за функциониране на Европейския съюз (чл. 191) изцяло отсъства от позицията на европейските преговарящи. Той дори не е споменат в текста. Така че за европейците този клип е и предупреждение.

Приятно гледане!