Сланината си е чисто славянски продукт. Повечето европейци се въздържат от този “деликатес” – концентрирана мазнина с максимум калории.Макар и национален продукт, и тук – в България, отношението към сланината не е кой знае колко добро.
Но през последните години и това започна да се променя.
В сланината откриха арахидонова киселина, която помага да се регулира нивото на холестерол в кръвта, да се нормализира хормоналният баланс, а също така участва в строежа на клетките в нашия организъм.
Това, че сланината намалява количеството холестерол в кръвта, на пръв поглед изглежда парадоксално. Обаче механизмът тук е прост. Ако холестеролът не постъпва с храната, той много по-активно се изработва от организма. Сланината не позволява организмът да изработва толкова много холестерол.
В нея има много ненаситени мастни киселини, които помагат да се прочисти черният дроб и да се изхвърлят от организма много канцерогени.
Този мастен продукт съдържа много добре усвоим селен, а много от нас изпитват дефицит на този елемент.
Сланината е полезна за здравето и е полезно да се хапва до 30 грама на ден.
Източник: Стандарт Нюз