Внимание! Тези често употребявани лекарства предизвикват инфаркт

Внимание! Тези често употребявани лекарства предизвикват инфаркт | Диана

Колкото повече доказателства излизат за вредата и опасността от някои лекарства, толкова по-масирана и агресивна става рекламата на повечето от тях в средствата за масова информация

Днес публикуваме информация за опасностите от най-разпространените, популярни и най-често приемани лекарствени препарати.

Двама специалисти в областта на клиничната фармакология от Великобритания и Канада призовават разпространеното обезболяващо лекарство диклофенак – аналгетик от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, да бъде иззето от аптечната мрежа. В своя разработка, публикувана във влиятелно медицинско списание, Патриция Мак Гетиен от Великобритания и Дейвид Хенри от Канада, са доказали още през 2006 г., че продължителният прием на диклофенак повишава с 40 на сто риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Извършеният от авторите анализ показва, че диклофенакът продължава да е най-често предписваният противовъзпалителен нестероиден препарат в 15 страни от света. Освен това присъства в националния списък от лекарствени средства от първа необходимост в още 74 страни. При това диклофенакът се приема с еднаква честота както в най-развитите страни, така и в по-изостаналите. Резултатите от изследванията доказват, че информацията за рисковете, свързани с диклофенака, така и не е стигнала до практикуващите клиницисти. Такъв извод правят Мак Гетиен и Хенки.

„Имайки предвид съществуването на по-безопасни алтернативи, диклофенакът трябва да бъде изключен от националните списъци на жизненоважни препарати. Освен това съществуват достатъчно основания това лекарство да бъде изтеглено от световните фармацевтични пазари”, смятат медиците. Между другото, в интервю за в. „Дейли телеграф” представител на британския лекарствен регулатор отбелязва, че за повечето пациенти обезболяващият ефект от диклофенака превишава риска от странични ефекти. Според него е нужно да се препоръча този препарат да се приема на кратки курсове и в максимално ниски дози.

Обезболяващите са опасни за сърцето

Дори краткият прием на най-популярните обезболяващи препарати е опасност за хората, прекарали инфаркт. Изследователи от Университета в Копенхаген – Дания решили да проверят и изяснят как влияе приемът на обезболяващи препарати, отнасящи се към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, върху здравето на сърдечно-съдовата система при пациенти, които преди са имали сърдечни пристъпи. В изследването участват около 83 500 пациента, прекарали инфаркт на миокарда на средна възраст 68 години. На 43 на сто от тях лекарите предписват нестероидни противовъзпалителни препарати, най-често ибупрофен или диклофенак. Както се изяснява в хода на изследването, всички нестероидни противовъзпалителни препарати повишават вероятността от смърт.

Пациентите, приемащи такива лекарства в продължение на една седмица, започват да умират по-често от онези болни, които не се лекували с тях. Ако пациенти, прекарали сърдечен пристъп, приемат такива препарати три месеца, броят на повторните инфаркти при тях нараства с 55%. А най-опасен се оказва пак диклофенакът, приемът на който е свързан с трикратно увеличаване на риска от смърт.

„Нашето изследване показа, че терапията с помощта на нестероидни противовъзпалителни препарати не може да се счита за безопасна”, отбелязва ръководителят на екипа д-р Ан-Мeри Олсън.

Въпреки че изследването има наблюдателен характер и учените не успяват да съберат достатъчно данни, специалистите подчертават, че използването на нестероидни противовъзпалителни препарати трябва да се сведе до минимум, когато става дума за болни, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. За това изследване се съобщава и в медицинското списание „Кръвообращение”, издавано от Американската асоциация на сърцето.

Вреден ли е аналгинът?

Много хора и до ден-днешен се спасяват от главоболие, злоупотребявайки с това най-популярно лекарствено средство. Въпреки че отдавна е доказана вредата от него. Лекарите отдавна твърдят, че са категорично против таблетките аналгин. А основната причина дори не е в това, че натоварвате и разболявате черния си дроб. Лошото в случая е, че аналгинът е като наркотик. Заболи ви глава, вземате таблетка и болката отстъпва. Следващият път пак с аналгин снемате болката. Но след два-три часа болката се връща отново. А това вече е типичен симптом на състояние, предизвикано от прекаляване с лекарства. Това е сигнал, че организмът ви вече не може без аналгетик. И ако редовно, всекидневно, изпивате по 3-4 таблетки аналгин, можете да се причислите към групата на аналгиновите наркомани.

Между другото!

Преди време лекарите са сваляли температурата с аналгин в съчетание с амидопирин. В днешно време тази смес се смята за „отрова в кръвта”, тъй като веществата от тези лекарства, дори приети поотделно, убиват левкоцитите. Не по-малко опасен е цитрамонт. Той вреди в много голяма степен на кръвта, но все още има хора, които го използват. Много цивилизовани страни отдавна са се отказали от лечение с тези лекарства. Отдавна има алтернатива на тези вредни препарати. А можете да се възползвате и от народните методи за лечение. Но без да прекалявате, винаги се консултирайте с лекар.

СЗО обяви парацетамола за безопасен

Световната здравна организация определя парацетамола като най-безопасния аналгетик. Но въпреки това при продължителен прием или предозировка този препарат предизвиква странични ефекти, в частност оказва нефротоксично и хепатотоксично действие. Хепатотоксичността на парецатемола е най-разпространената причина за остра бъбречна недостатъчност в САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

Предозировката с парацетамол води пациентите в токсикологичните центрове на САЩ много по-често, отколкото прекаления прием на всяко друго фармакологично вещество. От няколко години в САЩ се водят изследвания на усложненията, предизвикани от парацетамола. Поводът са зачестилите случаи на увреждане на черния дроб, предизвикани от предозиране на това лекарство. Според официални данни употребата на парацетамол е най-разпространената в САЩ причина за възникване на чернодробни увреждания. Всяка година там с такава диагноза при лекарите попадат средно 56 хиляди човека, като около 458 случая от тях завършват фатално. Еднократният прием на парацетамол в количества над 10 грама за възрастни и над 140 мг за деца води до отравяне, съпроводено с тежки поражения за черния дроб. Подобна картина се наблюдава и ако приемате парацетамол наред с алкохола.

Има данни също така, че продължителният прием на повече от една таблетка на ден парацетамол увеличава двойно риска от развитие на тежка нефропатия, водеща до терминална бъбречна недостатъност. И най-лошото е, че в началото може и да няма признаци на токсичност от парацетамола, но в същото време да се стигне до бъбречна недостатъчност и смърт до няколко години.