Някои храни стимулират имунната система на организма.
Синтетичните антибиотици унищожават вредните бактерии в организма, но в същото време, те унищожават и полезните бактерии, които поддържат имунната ни система. За разлика от тях, някои храни и билки имат естествени антибиотични свойства, които им помагат да унищожат вредните бактерии, но в същото време гарантират защитата на полезните.
Някои хранителни вещества стимулират имунната система на организма, като по този начин увеличават устойчивостта към инфекции и са способни да инхибират действието на патогенни микроорганизми.
Прекомерната консумация на синтетични антибиотици е в ущърб на имунната система. Ето защо се препоръчва използването на храни и билки с антибиотични свойства, като изброените по-долу:
1. Чесън – съдържа алицин, който действа като пеницилин при лечение на различни заболявания като грип, настинка и запушен нос. Суровият и нарязан чесън е изключително богат на алицин. Освен чесъна – дивият лук и празът също имат силни антибиотични свойства.
2. Мед – използва се за лечение на рани и инфекции, както и като естествен антибиотик, също така има и антисептични свойства. Медът съдържа ензим, който осигурява секрецията на водороден пероксид. По този начин организмът се бори срещу инфекции и също така не допуска развитието на бактерии. Помага за облекчаване на храносмилателната система, осигурява пречистването на токсините в кръвта.
3. Зеле – има силен антибиотичен ефект, особено ако се консумира сурово или под формата на прясно изцеден сок. Зелето е с богато съдържание на сяра, която е много ефективна в борбата срещу рака. Освен всичко това – зелето е богато и на витамин С.
4. Грейпфрут – екстрактът от семена на този цитрусов плод е мощен антибиотик, който алкализира тялото и укрепва имунната система по естествен начин. В същото време защитава полезните бактерии в храносмилателната система.
5. Ябълков оцет – суровият ябълков оцет има антибиотични и антисептични свойства. Помага на организма да се алкализира по естествен начин (рН на ябълковия оцет е 7.5). Ябълковият оцет понижава холестерола, намалява риска от рак и контролира теглото.
6. Ферментирали храни и пробиотици – непастьоризираното кисело зеле, киселите краставички, култивираните храни като зеленчуци са отличен източник на пробиотици и мощни антибиотици. Киселото мляко и изварата също са с антибиотични свойства.
7. Кокосово масло – има противогъбични и антибактериални свойства. Кокосовото масло укрепва имунната система, балансира щитовидната жлеза, регулира нивата на холестерола и кръвната захар, подобрява мозъчните функции. Студено пресованото кокосово масло има силни антибиотични свойства.
8. Масло от мащерка – има антимикробни, антибактериални, антипаразитни, антивирусни и противогъбични свойства. Използва се за външно лечение на рани, за лечение на простудни, дихателни и храносмилателни проблеми. Също така е мощен антиоксидант и добър защитник на имунитета.
9. Зеленчуци и плодове, съдържащи витамин С – водоразтворим витамин, който е ефективен за предотвратяване на инфекции. Зеленчуците и плодовете, богати на витамин С, увеличават резистентността на имунната система и намаляват риска от инфекция. Такива са ягоди, ананас, киви, цитрусови плодове, пъпеш и диня. От зеленчуците такива са броколи, зеле, карфиол.
10. Други хранителни вещества, които имат антибиотични свойства са: хрян, канела, бахар, босилек, розмарин, куркума, червен пипер, лют червен пипер, карамфил, джинджифил, анасон, синапено семе, копър, мента, градински чай, кимион, естрагон, дафинов лист, риган, кимион на зърна, кориандър, копър, индийско орехче, кардамон, магданоз.