Изследване, проведено в САЩ показа тревожни тенденции. Оказа се, че около 80% от американците не консумират достатъчно фитонутриенти, които са много полезни за здравето. В следващите редове ще ви опишем “цветовата дъга” на фитонутриентите, какво съдържат те и какви са полезните им качества. Дано това ви накара да консумирате поне малко повече полезни плодове и зеленчуци.
Ето и статистиката:
74% не консумират достатъчно червени плодове и зеленчуци.
Те съдържат ликопен, ellagic acid, quercetin, hesperidin, антоцианини (anthocyanidis).
Помагат за здравето на простатата, уринарния тракт и ДНК-то на организма. Предпазват от рак и заболявания на сърцето.
76% не ядат достатъчно лилави/сини плодове и зеленчуци.
Те съдържат ресвератрол, антоциадини, феноли и флавоноиди.
Добри са за сърцето, мозъка, костите, артериите и когнитивните функции. Борят се срещу рака и помагат да остаряваме оставайки по-здрави.
69% не ядат достатъчно зелени плодове и зеленчуци.
В тях се съдържат: лутеин/зеаксантин, изофлавони, EGCG.
Те подпомагат здравето на очите, функционирането на артериите, оздравяват белия дроб, помагат за доброто функциониране на черния дроб и за здравето на клетките ни. Помагат при лекуването на наранявания и заболяванията на венците.
83% не консумират достатъчно бели плодове и зеленчуци.
Те съдържат EGCG, allicin, quertecin, indoles, глюкозинолати (glucosinolates).
Помагат за здравето на костите и кръвоносната система, функционирането на артериите. Борят се против сърдечните заболявания и рака.
80% не ядат достатъчно жълти/оранжеви плодове и зеленчуци.
Те съдържат алфа-каротин, бета-каротин, бета-криптоксантин, лутеин/зеаксантин и хесперидин.
Добри са за здравето на очите, имунната система и растежа ни.
Източник: Detox Foods